Koti ja sisustus

Punkshui – kodinsisustusta anarkisteille

Teksti: Anna.fi

Kuinka monesti se onkaan tapahtunut? Se alkoi siitä muuttoaallosta, kun suurin osa ikätovereistani alkoi muuttaa pois kotoa ensimmäiseen omaan kotiin. Ja se oli kamalaa! Ei muuttaminen, vaan ne hirveät kalusteet. Alkoi tuparirumba ja tyttöjen asuntoja nyt ainakin oli pakko kehua.

Punkshui - kodinsisustusta anarkisteille

Ihan oikeasti, kuka aloittaa sisustamisen ostamalla olohuoneeseen sen iänikuisen kirjahyllyn, jonka keskiosa pyhitetään tv:lle. Paheksuttavan kehitelmän molemmissa reunoissa olevat lasivitriinit täytetään teennäisillä astioilla, joista kukaan ei edes oikesti pidä. Ei, ei ja vielä kerran ei. Tai jos välttämättä haluat herätä joka päivä muinaisjäännös olohuoneessasi, niin ainakin tiedät, mitä vieraasi oikeasti tarkoittavat, kun he kuvaavat kämppääsi ihan kivaksi.

Anarkiaa peliinLamppu

Josh Amatore Hughesin kirja Punkshui (2006) kertoo vaihtoehtoisesta sisustustavasta. Kirjan tavoitteena on rikkoa rajoja, muuttaa yksitoikkoiset päivät tekemällä kaaoksesta ja stressistä olemattomia. Mikäli tunnet itsesi kömpelöksi steriilin estetiikan maailmassa, tutustu Punkshuihin.

Kirjan takakannessa käydään kiinni asian ytimeen: ”Sahaa sohvasi kahtia. Räjäytä televisiosi.”. Sisustukseen sopii epätavallisetkin lääkkeet: ”Valaisimien lyöminen pesäpallomailalla sirpaleiksi on hyvä tapa muutta valaistusta ja saada huoneeseen uusi tunnelma.”. Wau, kerrankin jotain oikeasti uutta ja erilaista.

Sisustusta suurempi opus

Punkshui ei ole vain sisustusopas, se on elämäntapaopas. Kirjassa on opastusta päivittäiseen elämiseen Punkshuin tapaan. Voit tehdä vaikka punkshui – ruokaa, tuoda punkshuita liiketoimintaan ja tehdä sillä bisnestä tai järjestää punkshui – kekkerit. Juhlissa ei silloin tarjota ruokaa eikä juomaa tai pahemmin tervehditä vieraita. Stereoista kannattaa huudattaa kaikista epämiellyttävimpiä ääniä, jotka onnistut löytämään. Jos haluat välttämättä tarjoilla juomia, pidä huoli, että ne ovat huoneenlämmössä ja anna vieraidesi itse etsivän juomat ja tarjoilevan itselleen.

Ehdotuksia rajattomuuteen

Vaikka Punkshui pyrkii rajattomuuteen, on sillä muutamia ”ehdotuksia”, jotka Hughes on listannut yhdessä muun muassa The Hipster Handbookin kirjoittaneen Rob Lanhamin kanssa. Punkshuin ”älä tee näin” listaukseen sisältyy esimerkiksi seuraavien välttäminen; Lautaskokoelmien laittaminen seinille, kaikki mitä hyvää tarkoittavat äidit, tädit ja vanhat naapurit ostavat tuparilahjaksi ja eläinaiheet.

Lanham kertoo hyisen karmivista perheenjäsenistään, jotka elävät eläinpakkomielteelle: ”Jos koskaan toteat julkisesti pitäväsi tietyistä eläimistä, olet tuhoon tuomittu, koska saat eläinaiheisia lahjoja siitä lähtien.” Itse henkilökohtaisesti neuvoisin jättämään vastaavat perheenjäsenet, naapurit ja muut henkilöt oven väärälle puolelle.

Ei omena kauas Punkshui-puusta putoa

Kirjan kirjoittaja on Tenneseessä syntynyt, myöhemmin nykkiläistynyt, Josh Amatore Hughes (s. 1980). Nuorukainen on taidemaalari, lavastaja ja huonekalusuunnitelija. Lisäksi Hughes johtaa konsulttiyritys Punk Shui Designia. Punkshui kulkee Hughesilla perheessä, sillä kirjoittaja kiittää kirjan lopussa äitiään, jota poika kehuu ylimmäksi punkshui – mestariksi.

Safety first

Oletko kiinnostunut punkshuista? Jos et ole varma, tee Punkshui – kirjan testi alkaen sivulta 14.

”Oletko koskaan…

..tuntenut itsesi pahoinvoivaksi joutuessasi kohtaamaan kauppaketjujen ja suurten liikkeiden taide- ja huonekaluvalikoiman?”

..halunnut repiä Martha Steward Living – lehdet riekaleiksi moottorisahalla tai tuhota huonekaluliikkeiden valmiit asetelmat, koska, no katsokaa nyt niitä…”

..taistellut pitkällistä vastenmielisyyttä vastaan, kun olet aikeissa ”siivota” asuntosi tai toimistosi?”  

..tuntenut, että haluat luoda jotain ainutlaatuista, täysin oman estetiikan, mutta et ole koskaan pitänyt itseäsi tyyppinä, joka vaivautuisi oikeasti `sisustamaan` oman kotinsa, tai, herra varjelkoon, keräisi tai tekisi taidetta?”

Jos vastaat vähintään yhteen kysymykseen yhdeksästä kyllä, kannattaa kirjan mukaan sisustustyylin muutos.

Teksti: Anni

X