Koti ja sisustus

Miten puolipitoisia vaatteita kuuluu säilyttää? Kotitalousasiantuntija listaa 3 toimivaa ideaa – muista ainakin tämä

Kerran pidetyn vaatteen paikka on kotona monella joku näistä: kasa nojatuolissa, kasa sohvan reunalla tai kasa rehellisesti sängyn vieressä lattialla. Puolipitoisten vaatteiden säilytykseen on parempiakin ratkaisuja!

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Puolipitoisista vaatteista syntyy helposti sotkuisia vaatekasoja.

Kerran pidetyn vaatteen paikka on kotona monella joku näistä: kasa nojatuolissa, kasa sohvan reunalla tai kasa rehellisesti sängyn vieressä lattialla. Puolipitoisten vaatteiden säilytykseen on parempiakin ratkaisuja!

Mihin kuuluvat puolipitoiset vaatteet, joita on käytetty kerran tai kaksi? Epämääräisen vaatekasan jatkeeksi vai takaisin vaatekaappiin? Pirkanmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Eija Kalliojärvi antoi vinkkejä, miten puolipitoisten vaatteiden säilytys onnistuu helposti unohtamatta kodin esteettisyyttä.

Lue myös: Tämä nukanpoistaja oli ylitse muiden – testasimme nukkakamman, leikkurin ja sheiverin tositoimissa

Kasaantuvatko vaatteet? Huomioi ainakin nämä asiat vaatteiden säilytyksessä

Puolipitoisen vaatteen ongelma on tämä: vaate ei tarvitse sitä kuluttavaa pesua, mutta se ei ole aivan pesunraikaskaan. Siksi se tuntuu tarvitsevan oman paikkansa toisaalla kuin puhtaiden seassa tai pyykkikorissa.

Kalliojärvi pitäisikin puolipitoiset vaatteet erillään eli huolehtisi, etteivät ne sekoitu vahingossa puhtaiden vaatteiden kanssa. Tämän lisäksi puolipitoiset vaatteet tulisi säilyttää paikassa, joka on mahdollisimman ilmava.

– Puolipitoisia vaatteita ei kannata sulkea ilmatiivisti mihinkään laatikkoon. Mieluummin etsii vaatteille paikan, jossa ne voivat olla väljästi.

Puolipitoisten vaatteiden säilytys – 3 ideaa

Puolipitoinen vaate on helppo heittää käytön jälkeen esimerkiksi tuolin tai sohvan selkänojalle. Huoneeseen kertyvät vaatekasat eivät ole kaikkein esteettisin näky. Mikä avuksi, jos haluaa päästä kasoista eroon?

Puolipitoiset vaatteet voi Kalliojärven mukaan kyllä laittaa takaisin vaatekaappiin – mutta yhdellä ehdolla.

Vaatekomerosta tai -kaapista tulisi silloin raivata yksi oma hylly puolipitoisille vaatteille, jos vaatteita on paljon. Näin ne eivät sekoitu muiden vaatteiden kanssa.

Toinen vaihtoehto on hankkia huoneeseen vaaterekki, johon puolipitoiset vaatteet voidaan ripustaa käytön jälkeen. Jos rekki vie huoneessa liikaa tilaa, myös seinänaulakko tai -koukku ajavat saman asian.

– Näin puolipitoiset vaatteet pysyvät suorassa ja siistissä kunnossa. Itse pitäisin vaatteita mieluummin rekissä tai naulakossa kuin tuolin selkänojalla mytyssä.

Kuvassa vaaterekki. Puolipitoiset vaatteet voi säilyttää esimerkiksi vaaterekissä.
Vaaterekissä vaatteet on helppo säilyttää ilmavasti ja siististi.

Kuinka monta kertaa vaatetta voi käyttää ennen pesua?

Kun vähän käytetyille vaatteille on löydetty säilytyspaikka, seuraava kysymys koskeekin niiden pyykkäämistä. Milloin puolipitoiset vaatteet olisi syytä heittää pesuun, jos niissä ei ole näkyvää likaa?

Kalliojärvi ei lausu nyrkkisääntöä pitokertojen määrään, mutta yleensä paitoja tulisi pestä tiuhempaan tahtiin kuin housuja. Yläosien pesuväli riippuu sekä materiaalista että paidan käyttäjästä.

– Jos kainalot hikoilevat, pesisin paidan kyllä jo yhden päivän jälkeen. Ihosta irtoaa myös rasvaa, kuolleita ihosoluja ja kosmetiikkaa vaatteisiin. Nämä kaikki vaikuttavat siihen, kuinka pitkään paitaa voi käyttää.

Housujen pesuväli voi olla puolestaan pidempi. Esimerkiksi farkkuja ei suositella pestävän kovin usein, sillä pesu kuluttaa housujen kangasta.

– Farkkuja voi käyttää useita viikkoja putkeen ennen kuin ne laitetaan pesuun. Housujen pyykkäämiseen vaikuttaa aina housujen materiaali ja hikoilu.

Lue myös: Estä farkkujen haalistuminen tällä helpolla kikalla – tarvitset siihen vain kupillisen viinietikkaa

X