Koti ja sisustus

Pussinsulkija, nenäliina ja muut hankalat roskat: oletko aina lajitellut nämä jätteet väärin?

Pussinsulkija, nenäliina ja rikkoutunut juomalasi – miten lajitella ne oikein? Tuliko tenkkapoo? Nyrkkisääntö ja muut lajitteluniksit helpottavat huomattavasti elämää kierrätysastioiden ääressä.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Leipäpussinsulkija on pieni ja jokapäiväinen arjen roska. Mihin se lajitellaan, voi olla epäselvää.

Pussinsulkija, nenäliina ja rikkoutunut juomalasi – miten lajitella ne oikein? Tuliko tenkkapoo? Nyrkkisääntö ja muut lajitteluniksit helpottavat huomattavasti elämää kierrätysastioiden ääressä.

Pussinsulkija saattaa jäädä tottuneenkin lajittelijan käteen sen jälkeen, kun muovinen leipäpussi on heitetty muovinkeräysastiaan. Mihin kummaan kuuluu tämä pikkuinen kapistus, joka on osaksi muovia, osaksi metallia?

– Jos kyseessä on päältä muovinen, sisältä metallilankainen sulkija, sen paikka on metallinkeräyksessä. Kokonaan muoviset pussinsulkijat laitetaan muovijätteeseen, selventää ongelmaa ympäristöasiantuntija Maarit Kiviranta Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Miksi näin toimitaan?

– Pääsääntöisesti jätteet lajitellaan sen mukaan, mitä materiaalia niissä on eniten. Esimerkiksi ohuen alumiinikerroksen sisältävät muoviset sipsipussit kuuluvat muovijätteeseen tai vastaavasti kartonkiin, jos paperi on niiden pääasiallinen materiaali.

Myös tyhjät kahvipaketit ovat Kivirannan mukaan muovijätettä, vaikka niissäkin on ohut alumiinikerros ja monen silmään en saattavat näyttää metallijätteeltä. Muovi on kuitenkin materiaali, jota pakkauksessa on eniten.

Lue myös: Osaatko hävittää vanhat kosmetiikkatuotteet oikein? Osa kosmetiikasta on vaarallista jätettä – kokosimme kierrätys- ja lajitteluoppaan

Pussinsulkija ja muut lajittelusääntöjen poikkeukset

Piskuinen pussinsulkija on kuitenkin materiaalisäännössä poikkeus. Siinä on enemmän muovia kuin metallia, mutta sijoituspaikka keräysastioissa on jätteenkäsittelyteknisistä syistä metallinkeräys.

– Jätteenkäsittelyprosessissa pussinsulkijan muovia ja metallia ei pystytä erottamaan toisistaan, mutta metalli pystytään kuitenkin hyödyntämään, muovia ei, Kiviranta kertoo.

Pääpiirteissään hankaliltakin tuntuvat roskat noudattavat kuitenkin selkeitä lajitteluohjeita. Tärkeä suunnannäyttäjä on pakkaus vs. tuote -jaottelu, joka voi myös aiheuttaa yllättävää päänvaivaa kuluttajalle: kaikki selkeästi muovia oleva jäte ei kuulukaan muovikeräykseen.

– Jos kotiin ostettu muovinen tavara on pakattu muoviin, muovikelmu kuuluu muovinkeräykseen, mutta tavara sekajätteeseen. Tämä sääntö pätee myös esimerkiksi minigrip-pusseihin, muovirasioihin ja elmukelmuun, Kiviranta valaisee.

Kaupasta ostetun elmukelmurullan muovikelmu on siis sekajätettä, mutta kotiin ostetun tuotteen elmukelmukääre on pakkaus ja kuuluisi Kivirannan mukaan muovijätteisiin.

Lue myös: 15 pientä ja helppoa tapaa vähentää muovin käyttöä

Take away -kahvimuki kartonkiin, kotiin ostetut kartonkimukit sekajätteeseen

Kartonkituotteissa on sama periaate. Jos ostat vaikkapa kertakäyttöisiä kartonkimukeja, niiden paikka on käytön jälkeen sekajätteessä, ei kartonkikeräyksessä. Jos taas kartonki on pakkausmateriaali, eli esimerkiksi take away -kahvin pakkaus, se kuuluu kartonkikeräykseen.

Käyttötarkoituksesta riippuen täsmälleen sama tuote voi siis päätyä eri lajittelulootiin.

Mitä, häh, miksi? voi nyt moni kuluttaja ajatella.

Hieman maalaisjärjen vastaiselta tuntuva kierrätysääntö on kuitenkin taustaltaan looginen. Se on syntynyt niin sanotusta tuottajavastuun velvoitteesta.

Tuottajayhteisöt ovat tuottajavastuussa olevien yritysten perustamia yhteisöjä, jotka huolehtivat kierrätysvelvollisuuksista. Tuottajayhteisöjen sivujen mukaan tuottajavastuu tarkoittaa yritysten velvollisuutta järjestää tuottajavastuun piiriin kuuluvien tuotteidensa keräys ja kierrätys kustannuksellaan, kun tuotteet poistetaan käytöstä.

Tuottajavastuu koskee esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkalaitteita, akkuja ja paristoja, mutta myös pakkauksia.

Pakkausten tuottajien vastuulla on vain pakkausten kierrätys ja siitä syntyvät kustannukset, ei muiden tavaroiden ja jätteiden käsittely. Pakkauksissa on tavallaan sisäänrakennettuna kierrätysmaksu.

– Taustalla ovat nämä vastuukysymykset ja niistä on hyvä olla tietoinen, mutta ei kierrätys toki mene pilalle, vaikka muovijätteen seassa olisi kaupasta ostettua elmukelmurullan muovia tai kartonkiastiassa kaupasta ostettuja paperilautasia, Kiviranta lohduttaa.

pussinsulkija
Jos ostat paprikan kaupasta muovikelmuun käärittynä, muovi menee muovijätteeseen. Jos käärit paprikan kelmuun kotirullan elmukelmulla, muovi menee sekajätteeseen.

Vaikka kaikki kartonki ja muovi eivät kelpaa pakkauksille tarkoitettuihin keräyksiin, on roskien lajittelu vahvasti kannatettavaa. Sekajätteen kasvavasta määrästä huolestunutta helpottanee tieto, että sekajätekin menee tärkeään jatkokäyttöön: siitä tuotetaan jätevoimaloissa sähköä ja kaukolämpöä.

Kiviranta huomauttaa, että arjessa suurin osa syntyvästä roskasta on loppujen lopuksi pakkausmateriaalia. Lasiset säilykepurkit lasinkeräykseen, metalliset säilykerasiat metallinkeräykseen, muovipakkaukset ja -kääreet muoviin ja kartonkipurkit litistettynä kartonkiin.

Roskien lajittelu on simppeliä hommaa, kun sen kerran oppii – eikä pussinsulkija enää ole ongelma

Muut kuin pakkaukset siis menevät pääsääntöisesti sekajätteeseen. Tämä pätee ennen kaikkea rikkoutuneisiin juomalaseihin, sillä paitsi että ne eivät ole pakkauslasia, niillä saattaa olla erilainen sulamispiste kuin muilla lasinkeräyksen lasituotteilla.

Poikkeuksen pakkaus-ei-pakkaus -jaottelusta tekee pienmetalli, kuten vääntyneet haarukat tai ruuvit. Vaikka ne eivät ole pakkauksia, niiden paikka on sekajätteen sijasta kuitenkin metallinkeräyksessä.

– Metallilla on positiivinen arvo, eikä se ole kustannusongelma.

Pussinsulkija-asiassa on kyse samasta eli siitä, että pienelläkin uudelleen hyödynnettävällä metallimäärällä katsotaan olevan arvoa.

Kaikki maatuva ruokajäte menee luonnollisesti biojätteeseen. Myös tee- ja suodatinpussit sekä kaikenlainen pieni puujäte, kuten puiset jäätelötikut ja sushipuikot ovat oivaa mullan ja biokaasun raaka-ainetta. Kivirannan mukaan yllättävän moni kuluttaja ei tiedä, että myös nenäliinat, talouspaperit ja servetit ovat niin ikään biojätteeseen kelpaavaa materiaalia.

Hieman harhaanjohtavasti useita biohajoaviksi mainostettuja tuotteita, kuten kertakäyttöaterimia, ei kuitenkaan suositella laitettavaksi biojätteeseen.

– Biohajoavien muovituotteiden kompostointiprosessi on hidas. Suosituksemme HSY:ssä on, ettei niitä laiteta biojätteeseen, Kiviranta kommentoi.

Lue myös: Älä enää heitä ruokaa roskiin! Näillä vinkeillä vähennät tuottamaasi jätettä ja ruokahävikkiä

Suositusten, sääntöjen ja niiden poikkeuksien keskellä voi alkaa kuluttajasta tuntua, että pysyykö tässä enää ollenkaan kärryillä. Pitäisi muistaa yhtä sun toista, huuhdella ja litistellä.

Lajittelu ei kuitenkaan ole mitään tähtitiedettä, vaan etenkin rutiinin karttuessa simppeli homma. Pussinsulkija tai muu ”oudompi” roska voi tuntua aluksi ongelmalta, mutta kun sen lajittelun oppii, ongelmaa ei enää ole.

– Muutaman ohjesäännön kun muistaa, se riittää.  Lajittelu ei sen monimutkaisempaa ole ja vielä helpommaksi menee, kun kokemusta kertyy. Alussa voi vaikka aloittaa pienemmin, esimerkiksi muovin ja biojätteen lajittelulla, ja laajentaa pikkuhiljaa. Kaikki lajittelu kannattaa, Kiviranta kannustaa.

Kartonkipakkausten kierrettävä muovikorkki on hyvä irrottaa ennen pakkauksen heittämistä kartonkikeräykseen. Pakkauksessa kiinni olevaa muoviosaa ei tarvitse irrottaa.

Nyrkkisääntö ja muut lajitteluniksit

Jotta roskien lajittelu olisi vielä helpompaa, kokosimme käteviä niksejä sujuvoittamaan roskien sujahtamista oikeaan astiaan.

  • Repäisytesti: Jos olet epävarma, mihin pakkaus lajitellaan, yritä repäistä se rikki. Muovi ei tavallisesti repeä, korkeintaan venyy.
  • Nyrkkisääntö: Purista pakkausta nyrkissä. Jos roska avautuu kohti entisiä mittoja, se on todennäköisesti muovia. Jos se jää ruttuun, se on luultavimmin metallia. Esimerkkinä tästä ovat monien jogurttien kannet.
  • Jos pakkauksessa on useaa materiaalia, irrota ja lajittele se mikä helposti irtoaa, kuten kierrettävät muovikorkit. Jos irrottamiseen tarvitsee voimaa tai saksia, jätä irrottamatta ja lajittele pääasiallisen materiaalin mukaan. Esimerkkinä on paperinen leipäpussi muovi-ikkunalla – se kuuluu kartonkeihin, muovineen päivineen.
  • Miltä roska näyttää? Usein jo päällisin puolin vilkaisemalla pääsee pitkälle. Jos se näyttää paperilta, se todennäköisesti on paperia. Jos muovilta, luultavimmin se on muovia.
  • Lue kyljestä. Nykyään isossa osassa pakkauksia lukee selvät ohjeet: lajittele muovijätteeseen, laita lasinkeräykseen jne.
  • Käytä internetin jäteoppaita: kokeile esimerkiksi HSY:n jäteopasta.
  • Jos eteesi osuu roska, jonka lajittelusta et ole varma, laita sekajätteeseen. Jos epäilet sitä vaaralliseksi, toimita vaarallisten jätteiden keräykseen.
X