Koti ja sisustus

Ratkaiseeko raha työpaikan?

Palkka on harvalle erittäin tärkeää
18.2.1999 Teksti: Anna.fi

Ei, vaan ylivoimaisesti tärkeintä on työn sisältö. Tämä käy ilmi Suomen Ammattiin Opiskelevien Keskusliitto SAKKIn tammikuussa -99 julkaisemasta tutkimuksesta. Työn on oltava ”sellainen, joka on tärkeää ja jossa tuntee, että on saanut jotain tärkeää aikaan”.
Suomen Gallupilla teetettyyn SAKKI ry:n jäsenten sijoittumiskyseluun osallistui lähes 700 ammatillisen perustutkinnon, ammattikorkeakoulu- tai opistotason tutkinnon suorittanutta nuorta.

Vastaajilta kysyttiin työssä ja työnhaussa tärkeitä asioita sekä eri työtehtävien houkuttelevuutta. Lähes kaikki korostivat työn kiinnostavuutta ja sitä, että työn on vastattava tekijänsä kykyjä. Kolmen arvostetuimman kärkeen nousi myös tarve tuntea saavuttaneensa työssään jotakin. Yllättäen puolet nuorista ei pitänyt tärkeänä sitä, että muut arvostavat heidän työtään.

Vaikka palkka kolmen kärjestä tippuikin, on se heti neljäntenä arvojärjestyksessä. Tosin vain viidennes piti sitä erittäin tärkeänä. Ero on iso verrattuna työn sisältöön, jota kolme neljästä piti erittäin tärkeänä.

Mielenkiintoisin sukupuolten välisistä eroista on se, että naisille työajan sopivuus on tärkeämpää kuin miehille. Tutkimusraportti vihjaakin, että tässä saattavat heijastua perinteiset sukupuoliroolit naisten ajatellessa, että kodinhoidoille on jätettävä aikaa.

Erityyppisistä työtehtävistä houkuttelevimpia olivat itsenäiset ja paljon asiakaskontakteja sisältävät tehtävät. Tutkimustulokset kertovat myös vastaajien turvallisuushakuisuudesta. Vähiten houkuttelevia ovat määräaikainen, osa-aikainen tai puolipäivätyö.

Kaisa Daavittila / A4 Media Oy

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *