Koti ja sisustus

Remontoi keittiö pienellä budjetilla

Teksti: Anna.fi

Onko keittiöremontti jäänyt tekemättä rahanpuutteen vuoksi? Jos aikaa on enemmän kuin rahaa, viitseliäs kokoaa keittiön itse ja säästää sievoisia summia.

Ikea

Jos rahaa riittää, voi keittiön uusia kokonaan ammattilaisten avulla. Toisaalta, jos haluaa säästää rahaa ja vetää itse työhaalarit päälleen, voi uuden keittiön saada myös edullisesti.

Sisustuslehdet ovat pullollaan kauniita, toimivia, moderneja – ja useimmiten myös kalliita – keittiöitä. Käytännössä kokeillut ja hyväksi havaitut vinkit kannattaa hyödyntää, mutta myös omia persoonallisia ratkaisuja voi kokeilla.

Laske ja listaa

Ennen remontin aloittamista on hyvä listata niitä ominaisuuksia, joita hyvällä keittiöllä teidän mielestänne on. Jokainen haluaa keittiönsä olevan käytännöllinen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa juuri teidän keittiössänne? Kenties enemmän kaappitilaa, erillistä uunia ja liesitasoa tai saareketta keittiön keskelle.

Ulkonäkö on keittiön remontoijalle yleensä myös merkittävä seikka. Keittiön kauneusleikkaukseen voivat kuulua uudet, rosteriset tai integroitavat kodinkoneet, tyylikkäät ovet ja vetimet, ja aivan uudenlaiset värit esimerkiksi seinissä ja katossa.

Sitäkin kannattaa miettiä, mitä teidän perheenne keittiössä tekee. Useimmiten keittiö ei ole vain syömistä varten, vaan siellä myös luetaan, jutellaan, leivotaan, leikitään ja seurustellaan vieraiden kanssa. Kannattaa miettiä, mikä nykyisessä keittiössä toimii ja mille tarvitaan lisää tilaa tai oikeanlaisia välineitä.

Helpoin tapa tehdä keittiöremontti, on antaa ammattilaisten suunnitella ja toteuttaa keittiö toiveidenne mukaan. Tällainen avaimet käteen -ratkaisu on houkutteleva, mutta useita tuhansia euroja kalliimpi kuin itse asennettu keittiö. Kannattaa kuitenkin tutustua myös työn osuudesta saatavaan kotitalousvähennykseen, joka voi olla jopa tuhansia euroja. Tällöin valmiiksi kasattu ja asennettu keittiökään ei välttämättä tule kovin kalliiksi.

Mittaa ja vertaile

kotikeittiöEnnen kuin vanhaa keittiötä aletaan purkaa, kannattaa miettiä, täytyykö kaikki uusia vai voisiko esimerkiksi vanhoja kaappeja käyttää osittain. Jos kaappien rungot ovat sisältä hyvässä kunnossa ja oikean kokoisia, voi jo pelkkä ovien vaihtaminen tehdä keittiölle ihmeitä. Tämä säästää vähän rahaa ja paljon vaivaa.

Jos kaapit päätetään vaihtaa kokonaan uusiin, kaikki seinät ja kaapit sekä kodinkoneet mitataan. Keittiötä on hyvin vaikea ostaa ilman mittoja tai hahmotelmakuvaa. Useimmissa liikkeissä tarjotaan myös suunnittelupalvelua, johon kuuluu tulevan keittiön näkeminen valmiina kuvana tietokoneen näytöltä tai paperilla. Suunnittelua varten kannattaa varata aika, ja suunnitelman hinta-arvioineen saa yleensä ilmaiseksi. Vähintään seinien mitat täytyy silloinkin olla tiedossa. Osa liikkeistä hoitaa mittaamisenkin asiakkaan puolesta.

Keittiöliikkeiden hintojen vertailu on usein vaikeaa, ja palvelua on välillä vaikea saada. Kaikki liikkeet eivät kerro ollenkaan esimerkiksi yksittäisen oven hintaa, vaan hinnat sisältävät aina kaiken mittauksesta asennukseen asti. Niinpä samankin liikkeen eri keittiövaihtoehtojen vertaaminen käy työstä. Hyvää palvelua kannattaa vaatia, ja siitä voi myös vähän maksaa, sillä ammattilaisen neuvot ovat rahanarvoisia, kun kyseessä on yksi kodin suurimmista remonteista.

Ikean verkkosivuilta voi ladata kotikoneelle ilmaisen ohjelman, jonka avulla keittiön voi suunnitella kätevästi omien mittojen mukaan. Ohjelma laskee valmiiksi valittujen kaappien ja tarvikkeiden hinnat, ja näyttää keittiön kolmiulotteisena eri kuvakulmista.

Valitse viisaasti

Pienet valinnat vaikuttavat merkittävästi keittiön kokonaishintaan. Pääsääntöisesti laminaattitasot ovat edullisempia kuin täyspuu- ja kivitasot ja laatikoiden vaimentimet yhteen laatikostoon voivat maksaa kymmeniä euroja. Kodinkoneiden hinnat vaihtelevat paljon muun muassa merkistä, ominaisuuksista ja väristä riippuen. Tällä hetkellä kovin suositut rosteriset kodinkoneet ovat huomattavasti vastaavia valkoisia koneita kalliimpia.

Keskenään samannäköistenkin kaapinovien hinnat voivat vaihdella kymmeniä euroja valmistajasta ja myyjästä riippuen. On hyvä kysellä eroja halvimman ja kalliimman mallin välillä, jotta tietää mistä maksaa. Jos pyrkii saamaan hyvän keittiön kasaan edullisesti, ei välttämättä ole järkevää ostaa designtiskiallasta ja -hanaa. Toisaalta, jos suurimman osan keittiöstä saa hankittua halvalla, voi itselle tärkeisiin ja paljon käytössä oleviin koneisiin tai koristeisiin vähän tuhlatakin.

Itse kasattavia ja käytettyjä kyökkejä

Jos keittiön remontoijalla ei ole kovin tarkkaa suunnitelmaa uusista kaapistoista, voi uutta vastaavan keittiön löytää myös käytettynä. Verkossa toimiva huutokauppa ”Huutonet” on hyvä vaihtoehto esimerkiksi mökkikeittiötä remontoivalle. Huutokaupan seuraaminen vaatii hieman viitseliäisyyttä ja aikaa, mutta oikeanlaisen keittiön osuessa kohdalle voi säästää pitkän pennin.

Edullisia keittiökokonaisuuksia löytyy esimerkiksi Ikeasta (www.ikea.fi), Keittiönetistä (www.keittio.net) ja Nettokeittiöiltä (www.nettokeittiot.fi). Viitseliäs suunnistaa Hämeenlinnaan Ylijäämävarastoon, josta keittiön osat saa valita paikan päällä esillä olevista malleista. Osa malleista on nähtävillä kokonaisina keittiöinä, osa vain ovimalleina.

Esimerkiksi L-muotoisen, peruskokoisen kerrostalokaksion keittiön hinnaksi arvioitiin Puustellissa vähintään 5000 euroa, kun Ylijäämävaraston vastaavan keittiön hinnat liikkuvat noin 2000 euron paikkeilla. Hintavertailussa on kuitenkin otettava huomioon itse tehtävän työn arvo. Jos oma aika tai taidot eivät riitä keittiön suunnitteluun ja kasaamiseen, kannattaa tietenkin pyytää ammattilaiset avuksi.

Edullisia keittiöitä verkossa:

Ikea, Espoo ja Vantaa
Huutonet
Kotitalousvähennys

Teksti: Virve Liljeström
Kuvat: Ikea

X