Koti ja sisustus

Ruukut, reunakivet ja askelmat — Askartele betonista

Teksti: Anna.fi

Betoni sopii materiaaliksi puutarhan ruukkujen, reunuskivien ja askelmien tekoon. Erilaiset muotit ja koristelasit tuovat itse tehtyihin betonitöihin persoonallista ilmettä.

Askartele betonista

Tarvikkeet

Kuivabetonia (25 kg säkki), vettä, ämpäri ja sekoituslasta, suojakäsineet ja hengityssuojain, ruokaöljyä, erilaisia muotteja, ruukku- tai lasimurskaa, maitoliimaa (tekstiililiimaa) ja suojamuovia.

Tee ruukut näin

1. Sekoita kuivabetonista puuromainen seos säkin ohjeen mukaan. Pienen betonimäärän voit sekoittaa ämpärissä. Seos on sopivaa, kun pystyt muotoilemaan siitä pallon, joka pysyy hetken koossa.

2. Öljyä muotit huolellisesti ruokaöljyllä.

3. Vala betoni muotteihin, täytä muotista 2/3 ja aseta ruukun keskiosaa varten muotti valun keskelle. Laita paino keskiosan muottiin.

4. Peitä valut muovilla ja anna kuivua vähintään vuorokausi, mielellään kaksi vuorokautta.

5. Poista valut varovasti muoteista. Hio halutessasi pinnat hiomapaperilla.

Ruukku

Tee reunakivet näin

1. Leikkaa tyhjän ja puhdistetun maitopurkin yksi suora sivu irti. Taittele nokka tasaiseksi ja nido tai teippaa se kiinni.

2. Liimaa maitoliimalla lasin- ja ruukunpalat tölkin pohjalle haluamallasi tavalla. Anna kuivua.

3. Sekoita kuivabetonista puuromainen seos säkin ohjeen mukaan. Pienen betonimäärän voi sekoittaa ämpärissä. Seos on sopivaa, kun pystyt muotoilemaan siitä pallon, joka pysyy hetken koossa.

4. Vala betoni muottiin, älä täytä ihan ääriään myöten.

5. Tue valettu maitopurkki kahden tiilen väliin, näin reunat eivät pullistele. Jos teet samalla monta reunakiveä, tue ne tiilien keskelle riviin. Peitä muovilla ja anna kuivua vähintään vuorokausi, mielellään kaksi vuorokautta.

6. Poista kartonki varovasti betonin ympäriltä, hio halutessasi pinnat hiomapaperilla.

Reunakivet

Teksti: Ann-Mari Lehtonen
Kuvat: Jorma Marstio

X