Koti ja sisustus

Säilytä häämuistosi onnistuneissa kuvissa

Teksti: Anna.fi

Häävalokuvaus on olennainen osa hääjuhlaa. Sen sijaan, että tutun tuttu tai sukulainen hoitaisi kuvaamisen, varmimmin kuvat saadaan onnistumaan, kun ammattilainen hoitaa homman. Hyvin onnistuneet hääkuvat ovat tärkeä muisto ikimuistoisesta päivästä ja kuvien kautta on ihana palata hääjuhlan tunnelmaan aina uudelleen. Valokuvaaja Petteri KankaroSuomen Juhlakuvasta kertoo miten tärkeän päivän kuvat onnistuvat parhaiten.

Häämuisto

Studiokuvaus vai dokumentaarinen hääkuvaus?

Hääkuvaustarjonta on nykyisin hyvin laajaa. Perinteisen studiokuvauksen lisäksi tarjolla on dokumentaarista häävalokuvausta, jossa valokuvaaja on paikalla koko juhlan ajan valmistautumisesta lähtien. Studiokuvan vahvuus on ennalta sovitut taustat ja valaistus, jossa kuvattavat voidaan asetella hyvinkin tarkasti haluttuun asentoon. Dokumentaarisessa kuvauksessa taas pyritään tallentamaan se aito hetki ilman valokuvaajan vaikutusta kuvattaviin.

”Dokumentaarisen hääkuvauksen perusidea on tallentaa suuri päivä kuvakertomukseksi yllättävistäkin tilanteista. Kuvat vastaavat hyvin päivän aikana koettua tunnelmaa, koska kuvaustilanne ei ole häirinnyt kuvattavia. Tämä on myös hyvä keino saada juhlavieraista rentoja ja hauskoja kuvia, he kun eivät aina osaa aavistaakaan, että kuvaaja on valmiina.” kertoo Kankaro.

Suomen juhlakuvaVaraa kuvaaja ajoissa

Hääkuvauspalveluja etsiessä internet on hyvä lähde. Netin kautta pystyy tutustumaan eri kuvauspalveluihin ja valokuvaajiin ja näkemään heidän töitään. Siten on helppo löytää juuri sellainen kuvaustyyli, jota itselleen hakee. Valokuvaajaa hankkiessa kannattaa kuitenkin olla hyvissä ajoin liikkeellä.

”Varaus kannattaa tehdä heti kun vihki- ja juhlapaikka on varattuna ja päivämäärä on tiedossa. Suosituimmat päivät varataan tosin jo vuosi tai kaksi aikaisemmin, kuten 07.07.07.”

Valokuvauspalvelut on helppo myös räätälöidä omien tarpeiden ja budjetin mukaan.

”Palveluvaihtoehtoja on monia, kuten on hääbudjettejakin. Pelkän kiitoskorttikuvauksen saa edullisesti, mutta laajempi kokopäivän dokumentaarinen kuvaus on minusta ainoa oikea hääkuvausmuoto. Hyvän hääkuvauspaketin saa 500–800 eurolla.”

Onnistuneet kuvat

Mutta miten taata, että kuvat onnistuvat ja näyttävät hyviltä? Ennen häitä morsiamen ja sulhasen kannattaa kysyä ammattilaisilta apua oikean meikin, kampauksen ja puvustuksen hankkimisessa. Kovassa auringonpaisteessa tai salamavaloja käytettäessä kuvaajat suosittelevat käyttämään puuteria tasoittamaan kiiltoa iholta. Hyvä kuvauspaikka hääkuvalle löytyy yleensä vihki- ja juhlapaikalta. Useimmiten hääkuvaus onnistuu hyvin myös sisätiloissa, jolloin sääkään ei ole este.

”Itse suosin kuvauspaikkoja jotka liittyvät hääparin elämään, joko asuinpaikan, harrastuksien tai hääpäivän osalta. Luonto, niin kiven, veden, kuin myös kasvillisuuden osalta, tarjoaa monia kauniita taustoja hääkuvia ajatellen. Kuviin voi lisätä tunnelmaa myös ajankohdan valinnalla esimerkiksi auringonlaskun aikaan käsi kädessä merenrannalla.”

Joskus häihin hankitaan kuvaajaksi tuttava tai sukulainen. Teknisen laitteiston puutteiden, huonon valaistuksen ja yllättävien tilanteiden vuoksi kuvien laatu saattaa kuitenkin vaihdella. Punasilmäiset ja tärähtäneet kuvat ovat varmasti kaikille tuttuja.

”Kun häissä on ammattikuvaaja, vieraat voivat keskittyä itse juhlasta nauttimiseen ja hääpari voi olla varma, että heille jää päivästä ihana yhtenäinen muisto. Jos puhutaan itse kuvista, parhaita ovat olleet sellaiset, joissa hääpari tuntee olonsa mahdollisimman luonnolliseksi.”

Suomen juhlakuvaHääkuvauksen trendejä

Hääkuvaus on laajentunut paljon itse juhlapäivän ulkopuolellekin. Nykyisin hääparit haluavat kuvia niin hääpäivän valmisteluista, polttareista, vihkimisestä kuin myös hääjuhlasta eri ohjelmanumeroineen. Kankaron mukaan yhä kysytympiä ovat myös morsiamen muotikuvaus ja huomenlahjakuvaus. Molemmissa kuvataan morsian tai miksei sulhanenkin, joko hääpuvussa tai vähän paljastavammin lahjaksi tulevalle puolisolle.

Materiaalia voidaan käsitellä myös muissakin formaateissa kuin vain printtikuvina, vaikka perinteiset valokuvat ja suurennokset ovat suosiossa. Digitaalitekniikka on mahdollistanut kuvien käyttämisen muissakin muodoissa. Uutta on esimerkiksi DVD -esitykset ja hääkuvien painaminen erilaisille pinnoille. Kankaro on luovuttanut aina kaikki kuvat myös sähköisessä muodossa asiakkaalle.            

”Nyt hääkuvat voi saada taustakuvaksi tietokoneeseen ja kännykkään, hääkuvista voi tehdä DVD -esityksen, ne voi painattaa erilaisille pinnoille, mukiin, kankaalle ja niin edelleen. Nettisivut ovat myös hyvä tapa jakaa suuren päivän tapahtumat myös sellaisille, jotka eivät itse juhlaan päässeet. Hääkuvat ovat kuitenkin ihana muisto ikimuistoisesta päivästä, oli formaatti mikä tahansa.” Kankaro toteaa lopuksi.

www.juhlakuva.net

X