Koti ja sisustus

Säilytä jouluruuat turvallisesti

Teksti: Anna.fi

JouluruuatRunsaat ruoka- ja kahvitarjoilut rytmittävät joulupyhiä. Ruokia valmistetaan tai ostetaan ennalta ja paljon. Kylmätilaa tarvitaan myös isoille tarjoiluvadeille, kotikaljakanistereille, kinkulle ym.

Joulupöydässä vaanii ruokamyrkytyksen vaara, jos kylmäsäilytyksestä ei huolehdita, muistutetaan TTS-tutkimuksesta (Työtehoseura).

Kinkku ja kala kylmään

Paistettu kinkku kannattaa säilyttää 0–6 asteen lämpötilassa ja syödä loppuun ennen vuoden vaihtumista. Hygieenisesti turvallista on leikata kinkusta viipaleita tarjoiluastialle sen sijaan, että koko kinkku lämpenee pöydässä. Käsittely tehdään aina puhtain, kuivin käsin ja työvälinein.

Tilanpuutteen vuoksi voi kinkun säilyttää myös ulkotiloissa, esimerkiksi parvekkeella tai kuistilla. Silloin on syytä muistaa, että sään mahdollisesti lauhtuessa vilkastuu bakteerien lisääntyminen, joka heikentää kinkun säilyvyyttä.

LohiUlkotiloissa ruokia säilytettäessä on muistettava suojata ne kunnolla. Listerian ja vaarallisen, hajuttoman ja mauttoman ruokamyrkytysbakteerin, Clostridium botulinumin, aiheuttama botulismiriski liittyy erityisesti virheellisesti valmistettuihin ja liian lämpimässä säilytettyihin kalatuotteisiin, kuten tyhjiöpakattuihin kalavalmisteisiin.

Turvallinen säilytyslämpötila kalavalmisteille on +3 astetta tai kylmempi.

Miksi ruoka pilaantuu?

AteriallaElintarvikkeita pilaavien mikrobien, (bakteerit, hiivat, homeet), aineenvaihdunnan tuotteet aiheuttavat ruokamyrkytyksiä. Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit voivat lisääntyä huoneenlämmössä jo lyhyessä ajassa.

Mikrobien toimintaa estetään säilyttämällä elintarvikkeet puhtaissa astioissa, puhtaassa ja kylmässä tilassa. Alle 0 asteessa mikrobit ovat horroksessa. Sulaneessa elintarvikkeessa mikrobitoiminta vilkastuu uudelleen. Maito, maitovalmisteet, liha ja kala pilaantuvat herkästi.

Usein pilaantunut tuote on helppo tunnistaa maku- ja hajuaistein, joten homehtunutta hilloa tai pilaantunutta maitoa tuskin kukaan syö tai juo tietämättään. Vaarallisimmat ruokamyrkytysbakteerit eivät maistu tai haise ruoassa.

Työtehoseura Ry

X