Koti ja sisustus

Sängyn petaus sisustuslehtityyliin: Ohje tyyny tyynyltä – salaisuus on määrissä

Sängyn petaus pääsee oikeuksiinsa runsaudessa ja kerroksittaisuudessa.

Teksti:
Katri Keihäri
Kuvat:
Valmistajat

Sängyn petaus tarkoittaa makuusopen tekemistä edustuskelvoksi. Tältä se parhaimmillaan näyttää. Kuviovuodevaatteet 34,99 e, H&M.

Sängyn petaus pääsee oikeuksiinsa runsaudessa ja kerroksittaisuudessa.

Näin loihditaan ylellinen sängyn petaus:

1. Kutsuvan sängyn salaisuus piilee tyynyjen ja peittojen määrässä.

… ja myös materiaaleissa sekä petaustavassa. Laita nukkumiseen käytettävien 50 x 60 cm kokoisten tyynyjen taakse vähintään yhdet, astetta suuremmat tyynyt, esimerkiksi 60 x 80 cm. Näin saat sängyn päätyyn muhkeutta ja hotellitunnelmaa, ja lisäksi ekstratyynyt tukevat esimerkiksi kirjaa lukiessa.

2. Laadukkaat, luonnonkuituiset vuodevaatteet.

Lakanat ovat olennaisessa osassa siinä, miltä sänky tuntuu ja näyttää. Hotellitunnelmaa tavoitteleva käyttää tiheää puuvillaperkaalia, joka on kudottu tiiviisti ohuista, pitkäkuituisista puuvillalangoista. Mankeloituina ne maksimoivat hotellifiiliksen.

Rennompaa japanilaistyyliä makuuhuoneeseen saa pellavavuodevaatteilla, jotka saa jättää ryppyisiksi. Myös puuvillamusliini antaa kauniin rouhean pinnan sänkyyn, mutta on tavattoman pehmeää.

3. Sänky viimeistellään päiväpeitolla, joka pedataan sängyn puoliväliin.

Sängyn petaus hotellityyliin syntyy kääntämällä reippaasti reunaa peiton päälle. Älä peitä tyynyjä! Voit myös rypyttää käännettyä osuutta, jos haet rennompaa vaikutelmaa.

Päiväpeiton liepeiden pituus riippuu sängyn tyylistä: tavallisessa runkopatjassa liepeiden olisi hyvä ulottua lähes lattiaan asti, tyylikäs sängynrunko saa näkyä vähän enemmänkin.

Kypsät viljat huojuvat Minna Niskakankaan suunnittelemassa Vilja-kuosissa. Parivuoteen pussi­lakanasetti 149 e, Pentik.
Päiväpeitto on vapaavalintainen, kun lakanat ovat liian ihanat peiteltäviksi. Kypsät viljat huojuvat Minna Niskakankaan suunnittelemassa Vilja-kuosissa. Parivuoteen pussi­lakanasetti 149 e, Pentik.

Sängyn petaus satiinista perkaalipuuvillaan – yhdistele materiaaleja

Tyylikäs hotellipetaus syntyy useista täkeistä ja tyynyistä.

Tumma fariinisokerin sävy tuo mausteita makkariin. Arkki-päiväpeitto on ihanan pehmeäksi pestyä puuvillaa, 169 e, Anno.
Tumma fariinisokerin sävy tuo mausteita makkariin. Arkki-päiväpeitto on ihanan pehmeäksi pestyä puuvillaa, 169 e, Anno.
Sängyn petaus

Retrotyyliset Birgitt-vuode­vaatteet ovat tiheään kudottua puuvillasatiinia. Ne eivät pöllyä ja ovat erittäin kestävät, ­89,99 e, Ellos.

Sängyn petaus

Pellava imee hyvin ­kosteutta, johtaa lämpöä ja on hengittävä, joten se tuntuu viileältä kesäisin ja lämpimältä talvisin. Jäkälänvihreät Lino-pellavavuodevaatteet 129,95 e, Finlayson.

Puuteriroosan sävyinen pussi­lakanasetti on harsomaista puuvillamusliinia, jolla sängyn petaus piilottaa sisuksiinsa ihoa vasten viileän ja pehmeän unipesän, 49,99 e, H&M.

Punos-villahuopa on kudottu ja viimeistelty Lapuan Kankureitten omassa kutomossa Lapualla, 129 e.
Punos-villahuopa on kudottu ja viimeistelty Lapuan Kankureitten omassa kutomossa Lapualla, 129 e.
Sängyn petaus

Ylellisillä, perkaalipuuvillasta valmistetuilla Vienna-vuode­vaatteilla pääsee hotellitunnelmaan, ja vähän ylikin. Pussi­lakana 200 e ja tyynyliina 45 e, Balmuir.

Lämpimän okran ja ruskean sävyissä kylpevä makuuhuone ei jätä kylmäksi. Muhkea ja rento 1970-luvun tyyliin tehty petaus syntyy kukkakuvioiduilla vuodevaatteilla sekä kerroksittaisella petauk­sella. Ryijymatto viimeistelee pesämäisen tunnelman. ­HKlivingin rottinkipöytä­valaisin 89,95 e ja yöpöytä ­725 e, Living And Company.
Lämpimissä sävyissä kylpevä cottagecore-makuuhuone ei jätä kylmäksi. Muhkea 1970-luvun tyylinen sängyn petaus syntyy kukkakuvioiduilla vuodevaatteilla sekä kerroksilla. Ryijymatto viimeistelee tunnelman. ­HKlivingin rottinkipöytä­valaisin 89,95 e ja yöpöytä ­725 e, Living And Company.

Petaus on upea alku – muita makkarin yksityiskohtia

Sängyn petaus

Huili-sänky on saanut Johanna Gullichsenin tyylikkäät neliö- ja raitakuosit ylleen. Sängyn Muhku-patja ja Levon-petauspatja on valmistettu kokonaan luonnonmateriaaleista, alkaen 3 700 e, Villa & Peite.

Helmalakanan raosta kurkistavat aamutohvelit. Kasviparkitusta nahasta valmistetut Unikko-nahkatossut patinoituvat kauniisti ajan kuluessa, 139 e, Marimekko.

Hayn kätevän Apex-klipsi­valaisimen voi kiinnittää sängyn päätyyn, 88 e, Royal Design.
Sängyn petaus ansaitsee näkyä hämärämmässäkin. Hayn kätevän Apex-klipsi­valaisimen voi kiinnittää vuoteen päätyyn, 88 e, Royal Design.

Ja mihin riisuisi vaatteet? Kulmikas, suorastaan arkkitehtoninen Bridge-vaateteline on valmistettu tammesta, 405 e, Ferm Living.

X