Koti ja sisustus

Saunan salaisuudet

Teksti: Anna.fi

Saunan rentouttavaa vaikutusta voi parantaa pienillä nikseillä.

Saunapojat.

Linjakkaan saunan lauteet ovat lämpökäsiteltyä Radiata-mäntyä, toteutus Saunapojat.

Mikä olisi paras laudemateriaali ja miten lauteita hoidetaan?

Perinteisien kuusen ja lämpökäsitellyn männyn rinnalle on noussut myös monipuolisempia laudemateriaaleja. Muun muassa haapa, leppä, abachi sekä jättiläistuija kestävät kaikki hyvin kosteutta. Haavasta ja tervalepästä tehdyt lauteet pysyvät viileänä löylyjen ajan ja elävät hyvin vähän. Abachi ja jättiläistuija ovat kevyitä materiaaleja eivätkä halkeile ja tummu.
Lauteiden käyttöikää voi pidentää huolehtimalla niistä hyvin. Aina saunomisen jälkeen ne on hyvä hangata kevyesti kostealla juuriharjalla. Silloin tällöin saunan voi jynssätä perusteellisemmin miedolla pesuaineella. Pintakäsittelemättömät lauteet voi myös hioa noin kerran vuodessa ja käsitellyille pinnoille suositellaan laudesuoja- tai parafiiniöljykäsittelyä noin puolen vuoden välein.

Millainen ilmanvaihto saunassa tulisi olla?

Ilmanvaihto riippuu siitä, onko kyseessä puu- vai sähkölämmitteinen sauna. Puilla lämpiävässä saunassa perinteinen painovoimaan perustuva ilmanvaihto on useimmiten riittävä. Tällöin tuloilman paikka kannattaa sijoittaa alas kiukaan viereen, jotta saunaan virtaa riittävästi raitista ilmaa. Poistoilmaventtiilin tulisi olla katossa.

Sähkökiukaan kanssa tulisi käyttää koneellista ilmanvaihtoa. Silloin menetellään useimmiten niin, että tuloilmaventtiili sijoitetaan kiukaan yläpuolelle ja poistoilmaventtiili vastakkaiselle seinälle mahdollisimman alas. Näin sisälämpötila pysyy parhaiten tasaisena. Saunatilan tuuletus lämmittämisen jälkeen pitää huolen rakenteiden kuivumisesta ja liiallisen haitallisen kosteuden haihtumisesta.

Kokonaan musta sauna sopii niukkaa värimaailmaa sisustuksessaan suosivalle, toteutus Sauna-Pakkanen.

Mistä saa lauteeseen upotettavia kiuluja?

Tyylikästä upotettavaa kiulumallia myy muun muassa Lumilaude. Halkaisijaltaan 28-senttinen kiulu voidaan valaista kuituvaloilla. Saatavilla on puisilla kahvoilla tai vaihtoehtoisesti poistoaukolla varustettu kiulu, hinta noin 180 €. Verkkokauppa Saunaset.comista löytyy laaja valikoima erilaisia kiuluja ja Kodin Ykköset myyvät kauniita tervattuja kiuluja.

Teksti: Jenni Juurinen ja Johanna Ijäs
Kuvat: valmistajat
Deko 2/10

X