Koti ja sisustus

Sisustussuunnittelija luo unelmia

Teksti: Anna.fi

Vertti KiviAstuessani sisään totean, että sisustusarkkitehtitoimisto dSign on sanalla sanoen päheä. Nuoret ja luovat istuvat modernissa avoimessa tilassa, jota jakavat vain vaaleat kankaat. Yhdelle kankaista on painettu tyylitellysti toimiston työntekijöistä otettu kuva. Keskellä toimistoa on lokoisan näköinen sohvaryhmä – verttikiveä tietenkin.

dSign

Vertti Kivi on valmistunut sisustusarkkitehdiksi ja teolliseksi muotoilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Omaa toimistoa Kivi on pyörittänyt vuodesta 1994. Muutaman vuoden yhteistyö sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedtin kanssa vaihtui vuonna 2004 dSign Vertti Kivi & Co -nimiseksi toimistoksi.

”Kaikki alkoi, kun meitä joskus opiskeluaikana pyydettiin taittamaan kirjoja. Kun tuli maksun aika, meiltä kysyttiin, onko meillä yritys”, Kivi kertoo. ”Sellainen täytyi sitten perustaa.”

Mummola vailla vertaistaan

Sisustussuunnittelija on kaikkia varten. ”Me samaistumme asiakkaidemme ja heidän asiakkaidensa tarpeisiin. Luomme vaikka mummolan, mutta siitä tuleekin sitten sellainen mummola että oksat pois”, Vertti Kivi nauraa.

”Tai jos tekisimme lasten leikkipaikan, tekisimme niin hienon, etteivät lapset haluaisi lähteä sieltä kotiin.” Mitähän äidit sanoisivat, kun joutuisivat tuomaan ruoan leikkipaikalle?

Brainstorming-tiloista koko yrityksen ilmeen luojiksi

IT-buumin aikana yritykset halusivat luovia tiloja suunnitteluprosessejaan varten. ”Jossain vaiheessa joku kysyi, tekisimmekö koko toimiston sisustuksen. Totesimme silloin, että miksipä ei, sehän olisi mielenkiintoista,” Kivi kertoo. Pieni yritys on kasvanut hiljalleen, ja nyt dSignissa on vakituisesti seitsemän työntekijää.

”Suunnitellessamme minkä tahansa tilan teemme kokonaisuuden ja otamme vastuun myös tilan tunnelmasta.”

Kauniissa tilassa aamusta iltaan

Suomalaisetkin uskaltavat nykyään vaatia laatua ja näyttävyyttä myös tiloilta, joissa oleskellaan tai tehdään työtä. ”Ihmiset haluavat syödä mukavasti ja tyylikkäästi, nukkua kauniissa tilassa, kotikeittiöt alkavat muistuttaa ravintoloita ja olohuoneet elokuvateattereita”, Kivi kuvailee.

Myös työssä halutaan olla paitsi toimivassa myös silmää miellyttävässä ympäristössä. ”Satsaamalla sisutukseensa yritykset antavat asiakkaille tietyn mielikuva yrityksestä. Näitä visuaalisia mielikuvia luo sisustussuunnittelija.”

Yksi kappale helposti lähestyttävyyttä

Yleensä asiakkaat eivät tiedä, mitä haluavat ja juuri siihen he sisustussuunnittelijaa tarvitsevat. Nykyisin suomalaiset uskaltavat myös ottaa riskejä ja lähteä mukaan sisustussuunnittelijan ehdotuksiin. ”Enää emme oikeastaan törmää siihen, että asiakkaat päivittelisivät ja ihmettelisivät kovasti suunnitelmiamme”, Kivi toteaa.

”Suomalainen firma haluaa tehdä itsestään helposti lähestyttävän. Vaikka asiakas täytyy saada kiinnostumaan jostain uudesta ja mielenkiintoisesta, liian outo ja ihmeellinen ei sisustuskaan saa olla”, Kivi muotoilee.

Yrityksen uudet vaatteet

Useimmiten sisustussuunnittelija saa vapaat kädet, mutta toisinaan toteutusta voi rajoittaa vaikkapa ulkomaisen ketjun oma konsepti. Ennen kaikkea asiakaskunta asettaa vaatimuksia suunnittelulle. ”Ei sisustussuunnittelija voi lähteä vain siitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Kohderyhmän odotukset ovat etusijalla”, Kivi muistuttaa.

Jos yritys tarvitsee kasvojenkohotuksen ja uusii Internet-sivunsa ja televisiomainontansa, täytyy myös konttorien ilme päivittää. ”Suunnitellessamme esimerkiksi pankin sisutuksen, joudumme ottamaan huomioon alueellisesti koko Suomen ja sen eri ikäryhmät.” Silloin sisutuksen on oltava mieleen sekä kuusamolaiselle eläkeläisherralle että nuorelle helsinkiläisnaiselle.

Me ihmiset viestimme sillä, mitä pidämme päällämme tai miten leikkaamme hiuksemme. ”Sisustussuunnittelija antaa yritykselle vaatteet”, Kivi kuvailee.

Hang OverDagen efter -tuoli

Yritys saattaa tarvita myös yksittäisiä huonekaluja tiettyä tilaa varten. Vertti Kivi tiimeineen sai muutamia vuosia sitten tehtäväkseen suunnitella letkeän tuolin isolle puhelinoperaattorille. Riippumatto olisi ollut jo liian rentouttava vaihtoehto, joten Kivi ja kumppanit suunnittelivat riippuvan tuolin. Nimekseen se sai Hang Over.

Säännöt on tehty rikottaviksi

Kiven toimiston uusimpia projekteja on ravintola Chez Dominiquen Yrjönkadulla sijaitsevien uusien tilojen suunnitteleminen. Suomen parhaaksi valitun ja maailmalla tunnustetun ravintolan sisustuksen suunnitteleminen ei liene haasteista pienin.

”Emme ole säikkyneet isoja haasteita. Olemme hyvin pitkälle itseoppineita ja eteenpäin on päästy omalla hyvällä draivilla. Tässä työssä täytyy tulla paitsi asiakkaalle myös itselle hieno fiilis siitä, mitä tekee”, Kivi kuvailee. ”Emme ole rutinoituneita. Jossain vaiheessa meillä oli sääntökin: siellä missä sääntö havaitaan, se rikotaan.”

Lämmitetty ovenkahva Michelin-ravintolassa

”Chez Dominiqueen halusimme vähäeleisiä ja laadukkaita ratkaisuja. Ravintolan tasokkaan keittiön pitää näkyä myös salin sisustuksessa.” Kun asiakas astuu sisään kahden Michelin-tähden ravintolaan, on ensimmäinen kosketus jo miellyttävä – ovenkahva on lämmitetty.

”Monet Michelin-ravintolathan ovat komeita ja täynnä vanhaa Ranskaa. Me tahdoimme luoda hillittyä ja tyylikästä. Keskityimme paljon valoihin ja varjoihin ja yksinkertaisiin pintoihin.”

Chez Dominique

Unelmien SPA

Mitä dSign Vertti Kivi & Co on pähkinänkuoressa? ”Meidän tehtävämme on luoda unelmia”, Kivi hymyilee.

Jos sisustusarkkitehti saisi vapaat kädet, vapaasti aikaa ja rahaa ja tilaa, hän suunnittelisi täydellisen SPAn. ”Pidän paikoista, joissa on paljon ihmisiä, mutta vastapainoksi haluaisin luoda luksustilan, jossa olisi rauhallista ja ihanaa. Loisin upean SPAn, jossa olo olisi yksinkertaisesti loistava.”

Vierailtuani sisustusarkkitehtitoimistossa alan katsella tarkemmin erilaisia ympäristöjä ja tiloja, joissa liikun. Mitä niillä halutaan sanoa, kuka ne on suunnitellut? Miksi tuohon on valittu juuri nuo värit ja nuo kalusteet? Miksi keskelle huonetta on jätetty paljon vapaata tilaa?

Hang Over -tuolia myyvät:
formverk
skanno

Teksti: Anne Slåen

Kuvat: Patrik Rastenberger ja dSignin arkisto
dsign

X