Koti ja sisustus

Sisustustuoksuilla tunnelmaa kotiin

Teksti: Anna.fi

Tuoksuissa on voimaa. Ne vaikuttavat alitajunnan kautta esimerkiksi rentouttaen, virkistäen, rohkaisten tai ilahduttaen. Maailmalla koteja on vuosikymmeniä sisustettu myös eri tilanteisiin ja paikkoihin sopivien tuoksujen avulla.

Sisustustuoksuilla tunnelmaa kotiin

Kautta aikojen ihmiset ovat tietoisesti ja tiedostamattaan käyttäneet miellyttäviä tuoksuja olonsa parantamiseksi. Suitsuke, aromaattinen tuoksu, on ollut mukana ihmisen elämässä aina. Ihminen eli kauan hyvin lähellä luontoa ja käytti sen antimia sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvointinsa avuksi. Hajuaisti on aisteista alkukantaisin ja tiedostamattomin, ja tuoksut vaikuttavatkin suoraan tunteisiimme ja mielen hyvinvointiin.

-Suitsukkeiden tärkeä asema ulottui lähes kaikkien varhaisten kulttuurien alueille. Jo muinaisessa Kiinassa tuoksuja pidettiin elämän eliksiirinä. Buddhismin kautta suitsukkeiden polttamisen perinne rantautui 500-luvulla myös Japaniin, jossa suitsukkeita käytettiin aistien kohottamiseen ja hallintaan. Japanilaiset juhlistivat mm. vuodenaikojen vaihtumista erilaisin suitsukkein ja käyttivät suitsukkeita uskonnollisesti uusille hengellistymisen tasoille pääsemisekseen. 1300-luvulla samurai-sotilaat hajustivat suitsukkeilla aseensa ja varusteensa luodakseen taisteluissa ympärilleen voittamattomuuden kehän. Suitsukkeiden arvostaminen on vieläkin perinteisen japanilaisen kulttuurin suuria hyveitä.

Tuoksut yhä voimissaan

Tuoksujen voiman voi tuntea vielä nykyisinkin. Tuoksut kykenevät herättämään muistoja sekä vaikuttamaan tunnetiloihimme ja mielen hyvinvointiin. Ne auttavat rentoutumaan ja luomaan erilaisia tunnelmia. Nykyisessä urbaanissa elinympäristössä luontainen tuoksujen täyteinen maailma ei enää ole automaattisesti ulottuvillamme. Suitsukkeiden lempeä tuoksu voi kuitenkin luoda kotiin pienen tuoksujen maailman. Luonto voi siis halutessamme yhä elää lähellämme, rikastuttaa elämäämme ja inspiroida meitä aistiemme kautta.

Nykyään suitsukkeet ovatkin levinneet keisarien palatsien ja temppeleiden maailmasta koteihin, kun oleskeluun halutaan virittää erityistä ilmapiiriä. Tuoksu täydentää ja viimeistelee sisustuksen.

-Suitsukkeiden yleisimpiä muotoja ovat tikut, kartiot ja spiraalit. Kotona käytettävät suitsuketikut on yleensä tehty bambupuusäleestä, joka on päällystetty suitsukejauheella. Kartiot ja spiraalit ovat suitsuketahnaa, joka on joko painettu muotin läpi kartioiksi tai kierretty suitsuke spiraaleiksi. Alustakseen suitsuke tarvitsee aina paloturvallisen telineen. Jokaiselle mallille onkin kehitetty niille optimaalisia alustoja. Suitsuketikut ovat helppoutensa vuoksi suosituimpia suitsukkeita. Kartioiden ja spiraalien etuina on puolestaan niiden pitkä palamisaika.

Huonetuoksu valitaan tilanteen mukaan. Tuoksuissa vaikuttavien aineiden joukosta löytyvät mm. rauhoittava laventeli, inspiroiva ja ajattelua virkistävä sitruunaruoho ja unen saantia edistävä kamomilla. Joskus tilanteeseen sopii rentoutumiseen ja lemmenleikkeihin soveltuva santelipuu, virkistävä ja piristävä piparminttu, lempeä loihtiva ylang ylang tai masennusta poistava ruusupuutuoksu. Oikealla hetkellä poltettu suitsuke kauniissa pidikkeessä on pieni arjen ja juhlan ylellisyys.

Suitsukkeet eri huoneissa

Olohuone on paikka, jossa jokainen perheenjäsen viettää paljon aikaa. Se on myös huone, johon tuodaan vieraat ja joka ilmaisee asukkaidensa persoonaa ja elämäntapaa. Olohuoneen suitsukkeet kannattaa valita käyttäjän ja kulloisenkin aktiviteetin mukaan. Normaaliin arkikäyttöön varma valinta on hieno kukkainen tai sitrushedelmäinen tuoksu. Orvokki (violet) esimerkiksi toimii hyvin ruusun (rose) kanssa. Kuumana kesäpäivänä taas sitrushedelmäinen tuoksu toimii, sillä se tuo huoneeseen raikkautta ja antaa siellä oleilijoille energiaa.

-Lapset pitävät yleensä eniten hedelmäisistä tuoksuista, kuten kookoksesta (coconut), persikasta (peach) tai omenasta (apple). Raskaan päivän jälkeen olohuone toimii rentoutumispaikkana. Esimerkiksi santelipuu (sandalwood) tai jasmiini (jasmine) ovat hyviä tuoksuja vapauttamaan stressiä nopeasti. Illalla olohuoneesta voi myös luoda tunnelmallisen tilan syvillä, lämpimillä tuoksuilla tai raskailla pihkaisilla aromeilla. Hiljaiseen, rauhalliseen iltaan sopii vanilja (vanilla). Seurassa viihtymiseen sopii jokin maanläheinen aromi, esimerkiksi patchouli. Talvi-iltojen iloksi sopivat mausteiset tuoksut, kuten neilikka (clove) tai kaneli (cinnamon).

Makuuhuone on levon ja unen pyhättö, jossa pitäisi pystyä rauhoittamaan mieli päivän tapahtumista ja unohtaa keskeneräiset työt. Suitsukkeiksi sopivat hyvin sitruunaruoho (lemongrass) ja laventeli (lavender). Koska makuuhuone on rauhoittumisen lisäksi myös paikka, jossa vietetään aikaa kumppanien kanssa, sensuellit suitsukkeet sopivat makuuhuoneen tunnelmanluojiksi. Esimerkiksi jasmiini (jasmine), ruusu (rose) ja santeli (sandal) sopivat edistämään intiimielämää.

Kylpyhuone on tuoksujen taivas ja suitsukkeet tuovat kylpyyn vielä lisää tunnelmaa. Suitsukkeiksi hyviä valintoja ovat rentouttavat kamomillan (camomile) ja gardenian tuoksut. Laventeli (lavender) on ollut kylpyhuoneen suosituin tuoksu aina Rooman valtakunnan ajoista lähtien. Virkistävän suihkun seuraksi sopivat sen sijaan eukalyptus (eucalyptus) ja mänty (pine), jotka pitävät mielen kirkkaana. Ylang-ylang taas on eksoottinen ja sensuelli ja sopii romanttisiin kylpyhetkiin.

Keittiö on kodin sydän ja paikka, jossa voi seurustella ruoanlaiton tai kahvikupposen ääressä. Se on myös paikka, jonne ihmiset juhlissa yleensä kerääntyvät. Suitsukkeita polttamalla keittiö pysyy miellyttävän tuoksuisena. Mänty (pine) ja citronella ovat molemmat mainioita suitsukkeita keittiön raikastamiseen, molempia käytetään myös monien puhdistusaineiden tuoksuina. Muita keittiöön sopivia tuoksuja ovat esimerkiksi eukalyptus (eucalyptus), kaneli (cinnamon) ja mänty (pine).

Mikään ei estä käyttämästä suitsukkeita myös ruokailutilassa. Moni kuitenkin haluaa nauttia vain yhdestä aistinautinnosta kerrallaan. Jos haluaa, suitsukkeita voi kuitenkin käyttää vaikkapa osana kattausta. Tuoksuista kannattaa kuitenkin varsinaisesti nauttia vasta ruokailun jälkeen.

Suitsukkeet eri mielialoihin

Suitsukkeet voivat auttaa osaltaan monessa vaivassa. Kevyet, mielialaa nostavat tuoksut toimivat vastalääkkeenä ajoittaiselle väsymykselle, saamattomuudelle ja uupumukselle. Suitsuketuoksut ovat myös mitä parhaimpia rentouttajia. Voimaton olo on melko tavallinen ongelma, varsinkin pitkän talven, sairauden tai työrupeaman jälkeen. Tuoksuista tähän vaivaan sopivia ovat kevyet, pirteät ja mausteiset aromit sekä yrtit.

Hauskanpito, mielihyvä ja hyvä olo ovat onnellisuuden perusta ja melankoliasta auttavat nousemaan myös oikeanlaiset tuoksut. Myös tuoksuilla ja seksuaalisuudella on vahva yhteys. Koska tuoksulla on suora vaikutus siihen osaan aivoista, joka hallitsee luovuutta, on suitsukkeita käytetty myös inspiraation herättämiseen ja mielikuvituksen stimulointiin kautta aikojen.

 

Sisustustuoksuja:

Helsinkiliving

Astanga Joogakauppa

Pineapple

Suitsukekauppa

Teksti: Stiina Honkamaa

X