Koti ja sisustus

Skandinaavinen sisustus on selkeä ja neutraali – näin tuot siihen väriä ja särmää

Skandinaavinen sisustustyyli syntyy pelkistetyistä elementeistä ja pääsääntöisen vaaleista sävyistä. Sisustussuunnittelija kertoo, miten voit rikastaa tyyliä.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
iStock, valmistajat

Skandinaavinen sisustustyyli syntyy pelkistetyistä elementeistä ja pääsääntöisen vaaleista sävyistä. Sisustussuunnittelija kertoo, miten voit rikastaa tyyliä.

Skandinaavinen sisustustyyli on seesteinen ja käytännöllinen. Sen useimmin käytettyjä sävyjä ovat beige, valkoinen, harmaa ja puun sävyt. Lattiat ovat usein lämminsävyistä vaaleaa puuta ja seinäsävyt vaaleita.

Skandinaavisessa sisutustyylissä käytettävät kalusteet ja valaisimet ovat laadukkaita ja muotokieleltään eleettömiä. Tyyliä voisi kuvailla ennemminkin niukaksi kuin runsaaksi.

Skandinaavinen sisustus
Periskandinaavinen sisustus tietokonemallinnuksella: linjakas kalustus ja hyvin säännösteltyä värien käyttöä.

− Materiaaleista lasi, puu ja metalli ovat tyypillisiä skandinaaviselle sisustustyylille. Myös graafiset kuviot ovat osa tätä tyyliä. Niitä näkyy esimerkiksi tapeteissa ja tekstiileissä, kuvailee sisustussuunnittelija Mari Anttonen turkulaisesta M interior -suunnittelutoimistosta.

Skandinaavinen sisustus kuvaillaan usein funktionaaliseksi. Anttosen mukaan funktionaalisuus tarkoittaa nimenomaan riisuttua tyyliä, josta kaikki turha on karsittu pois.

−Funktionaalisessa sisustuksessa kaikella on tarkoitus. Esimerkiksi keittiöstä on karsittu pois kaikki turhat koriste-esineet, joilla ei ole käytännön tarkoitusta. Esineet ovat sellaisia, joita voi oikeasti käyttää ja joista on hyötyä arkielämässä, Anttonen selittää.

skandinaavinen sisustus
Koriste-esineiden käyttö on skandinaavisessa sisustuksessa vähäeleistä, ennemmin suositaan paljaita pintoja ja käyttöesineitä. Sisustussuunnittelija vinkkaa käyttämään mustaa vaalean sisustuksen kehystämiseen.

Skandinaavinen sisustus saa vaikutteita kauempaa maailmalta

Meillä Suomessa skandinaavinen sisustustyyli on vahvasti valloillaan, mutta se ei toki ole ainoa mahdollinen suuntaus.

Muita tyylejä ovat esimerkiksi itämainen, boheemi, välimerellinen ja retrohenkinen sisustus.

Välimerellinen tyyli on suosittu Etelä-Euroopassa. Sen ei tarvitse tarkoittaa turkoosia. Maisons du Monden hillityt merelliset sisustusesineet tuovat mieleen skandivaikutteet.

− Muut sisustustyylit eroavat skandinaavisesta erityisesti värien käytössä. Niissä värejä käytetään reilusti enemmän ja vapaammalla kädellä, kertoo Anttonen.

Muitakin eroja toki on. Boheemille tyylille on ominaista esimerkiksi bambun ja rottingin käyttö, kuluneet pinnat ja viherkasvien runsaus. Itämaiseen tyyliin kuuluvat lämpimät ja mausteiset sävykirjot sekä koristeelliset esineet.

Skandinaavinen sisustus saa tyylikkäät itämaiset vivahteet kuviolaatoista ja koristeellisista peileistä.

Retrotyylille ominaista on värikkyys, puiset kalusteet ja kuviolliset tapetit, kun taas välimerellinen tyyli suosii kalkkikiveä seinissä sekä merellisiä sävyjä.

−Yleistä kuitenkin on, että skandinaaviseen sisustukseen otetaan vaikutteita ja yhdistetään elementtejä muista tyyleistä, sanoo Anttonen.

Säväytä retrofiiliksellä valitsemalla voimakkaasti optisia tapetteja ja mattoja.

Japandi ja skandi-boho yhdistävät tyylejä

Anttosen mukaan nyt pinnalla on japandi-tyyli, joka on skandinaavisen ja japanilaisen sisustustyylin yhdistelmä. Se on yleisilmeeltään niukka ja pelkistetty tyyli, joka suosii luonnonmukaisia materiaaleja, erityisesti puuta. Sen värimaailmassa näkyy tumman rustiikkisia sävyjä vaaleaan yhdistettynä.

Lue myös: Ei nurmikkoa, vaan japanilaistyylinen kivikkopiha – tämän rivitalokodin Vivi pääsi varaamaan ensimmäisenä

Toinen esimerkki tyylien yhdistelystä on skandi-boho-tyyli, jossa skandinaavinen sisustustyyli ottaa vaikutteita boheemista tyylistä. Tällöin sisustus saa runsautta ja rentoutta esimerkiksi nahkaisista elementeistä, punertavista sävyistä, tyynyistä ja vilteistä.

−Myös korit ja paimentolaismatot tuovat sisustukseen boheemia henkeä. Tällainen skandi-boho-tyyli on varsin rento, Anttonen tuumaa.

Skandibohon harkittu viimeistelemättömyys näkyy pintamateriaalien rosona. Yleisilme on vaalea.

Näin tuot väriä skandinaaviseen tyyliin

Skandinaavisen sisustuksen neutraalien päävärien rinnalla musta näkyy tehostevärinä esimerkiksi valaisimissa, sohvan jaloissa tai sohvapöydässä. Anttosen mukaan viime aikoina myös musta keittiö on ollut trendikäs.

−Musta kannattaa yhdistää beigeen, valkoiseen ja puunsävyyn, jotta sisustus säilyy kodikkaana ja harmonisena.

Neutraalien sävyjen lisäksi skandinaavisessa sisustuksessa voi näkyä vihreän sävyjä ja myös muita värinpilkahduksia. Tyyliin sopivat murretut pastellisävyt ja konjakinruskea.

Monivärinen yleisilme ei ole skandityylissä mahdottomuus. Murretut pastellit toimivat sekä piensisustuksessa että isoilla pinnoilla.

− Näin skandinaavinen sisustus säilyy tyylikkäänä. Räikeillä väreillä se saattaa hieman hajota. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen sisustaa oman makunsa mukaan, eikä sisustamisen tule olla vakavaa, Anttonen muistuttaa.

Monelle Ikea on skandisisustuksen ilmentymä. Sen mallistojen väriläiskänä toistuu usein kukkakuosi tekstiileissä.
skandinaavinen sisustus
Pentikin uutuusvärit ovat hempeänrohkeita. Jos värit tuo skandisisustukseen tekstiileissä, niitä on kätevä päivittää.
X