Koti ja sisustus

Some-ilmiö bookstagram ja muut inspiroivat vinkit – innostu kirjoista uudella tavalla

Kaipaatko lukemisharrastukseen yhteisöllisyyttä tai haluaisitko jakaa omia lukusuosituksiasi muille tai vaihtaa ajatuksia lukukokemuksistasi muiden kanssa? Listasimme kolme tapaa, joilla lukemisharrastuksesta saa enemmän irti. Kokeile lukupäiväkirjaa, aloita oma bookstagram-tili tai perusta lukupiiri.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Istock

Lukupäiväkirja on kiva tapa kirjata ylös ajatuksia lukukokemuksista, joihin voi palata myöhemmin.

Kaipaatko lukemisharrastukseen yhteisöllisyyttä tai haluaisitko jakaa omia lukusuosituksiasi muille tai vaihtaa ajatuksia lukukokemuksistasi muiden kanssa? Listasimme kolme tapaa, joilla lukemisharrastuksesta saa enemmän irti. Kokeile lukupäiväkirjaa, aloita oma bookstagram-tili tai perusta lukupiiri.

1. Pidä lukupäiväkirjaa

Lukemistaan teoksista voi pitää lukupäiväkirjaa, jotta havainnot eivät unohdu. Kirjallisuusterapiaohjaaja Eeva Kärkkäinen antaa vinkit, mitä asioita lukupäiväkirjaan voi kirjata:

Mikä oli ensireaktiosi kirjaan?

Mitä ajatuksia ja tunteita kirja herätti? Opitko jotakin?

Jäikö mieleesi kysymyksiä kirjan teemoista?

2. Bookstagram: jaa muille ja poimi lukuvinkkejä

Kirjojen ystävät jakavat lukuvinkkejä sosiaalisessa mediassa. Instagramissa on syntynyt ilmiö nimeltä bookstagram: alan harrastajat lataavat kuvia ja ajatuksia kirjoista kirja-aiheisille tileilleen. Yhtä niistä pitää erityisopettaja Laura Kadenius. Mitä luimme kerran -tilillä on noin 3 500 seuraajaa, lähinnä 25–35-vuotiaita naisia. Harrastus alkoi kirjablogin kirjoittamisesta.

– Siirryin kolme vuotta sitten Instaan. Tämä on tosi nopea ja helposti lähestyttävä alusta. Blogipostaukseen tuli viikossa muutama kommentti, Instassa niitä kertyy kymmeniä jo parissa tunnissa.

Laura lukee viitisenkymmentä kirjaa vuodessa: nykykirjallisuutta, tietokirjoja ja esseitä. Suosikkeja ovat muun muassa Lucia Berlin, Rachel Cusk ja Maggie Nelson. Postauksen hän julkaisee vähintään kaksi kertaa viikossa ja pyrkii herättämään seuraajiaan kommentoimaan.

Mielipiteiden vaihto syventää omaakin lukukokemusta.

– Keskustelu on joskus hyvinkin kriittistä, mutta silti rakentavaa. Yhteisömme on positiivinen kupla, jossa saa olla eri mieltä. Somesotaa ei synny.

Laura Kadenius panostaa Mitä luimme kerran -bookstagram-tilillään visuaalisuuteen. – Tyylini on minimalistinen mutta monipuolinen.
Laura Kadenius panostaa Mitä luimme kerran -bookstagram-tilillään visuaalisuuteen. – Tyylini on minimalistinen mutta monipuolinen. Kuva Laura Kadeniuksen kotialbumi.

3. Lukupiiri voi keskittyä vaikka dekkareihin

Lukeminen on yksityistä ja ehkä vähän yksinäistäkin puuhaa. Elokuvia ja telkkaria voi katsoa porukassa, mutta kirjoihin syvennytään itsekseen. Lukupiiri tarjoaa mahdollisuuden jakaa lukukokemus muiden kanssa.

Kaikille avoimia lukupiirejä kokoontuu kirjastoissa kautta maan, mutta sellaisen voi perustaa myös ystäväporukan kanssa.

Erikoiskirjastonhoitaja Paula Puustinen Vantaan Hakunilan kirjastosta antaa vinkkejä lukupiirin perustajalle:

Mikä on hyvä määrä osallistujia?

Meillä käy kymmenkunta ihmistä, mikä on aika kiva määrä. Kovin paljon isommassa porukassa keskustelua on vaikea pitää kasassa.

Miten käsiteltävä kirja valitaan?

Monissa kirjastoissa on eri kirjallisuudenaloihin liittyviä piirejä, joissa käsitellään vaikkapa runoja, dekkareita, tietokirjoja tai terapiakirjallisuutta. Omassa piirissäni luetaan enimmäkseen kertomakirjallisuutta. Poimin muutamia vaihtoehtoja, joista ryhmä äänestää seuraavan käsiteltävän teoksen.

Pitääkö piirillä olla vetäjä?

Ei välttämättä. Mutta on hyvä, että puheenjohtaja vie keskustelua eteenpäin, katkaisee turhat rönsyt ja huolehtii, että hiljaisemmatkin saavat halutessaan puheenvuoron.

Kuinka usein kokoonnutaan?

Kerran kuukaudessa on osoittautunut meillä sopivaksi tahdiksi. Silloin hitaimmatkin ehtivät lukea kirjan kokonaan.

Mikä on sopiva istunnon kesto?

Meillä on varattu puolitoista tuntia, joskus selviämme lyhyemmässäkin ajassa.

Miten tapaaminen etenee?

Yleensä pidän pienen alustuksen kirjasta tai kirjailijasta. Sen jälkeen jokainen saa vuorollaan sanoa komment­tinsa. Jos keskustelu ei oikein etene, poimin kirjasta tapahtumia ja kyselen, millaisia ajatuksia ja tunteita ne ovat herättäneet. Kiinnostavimpia keskusteluja ei synny kirjoista, joita kaikki rakastavat, vaan niistä, jotka aiheuttavat ristiriitaisia tunteita.

X