Koti ja sisustus

Stressivapaa vyöhyke: Joulustressi ja miten päästä siitä eroon

17.12.2011 Teksti: JP Jakonen

Joulustressi on ironian huippu. Se vie selkävoiton jopa lomastressistä, tuosta kutakuinkin koomisimmasta huolehtimisen muodosta. Joulu − hyvää tahtoa, rentoa yhdessäoloa ja autuasta tunnelmaa pursuava loma-ajan itseoikeutettu kliimaksi − vie monet meistä epätoivon partaalle. Onneksi stressiklinikaltamme löytyvät lääkkeet tähänkin vaivaan, vielä näin viikkoa ennen jouluaattoa.

Stressivapaavyöhyke

1. Osta loput lahjat Internetistä.

Kaupat ovat viimeinen paikka, josta joulumieltä kannattaa hakea. Internetistä tilatut lahjat tuskin enää ehtivät aatoksi perille, vaan ei hätää. Askartele persoonallinen lahjakortti, jonka annat saajalle arvioidun saapumispäivän kera.

2. Listaa työt, jotka haluat saada tehdyksi ennen joulua.

Jos siitä on sinulle apua, laita erillisille listoille siivoukseen, ostoksiin ja työhösi liittyvät tehtävät. On valtavan vapauttavaa tietää, mitä vielä on tehtävä. Se auttaa jäsentämään mieltä. Lisäksi ainakin tiedät, mitä töitä välttelet.

3. Ota grogi.

Ehkä kaksikin. Joulunalus on hyvää aikaa istahtaa nojatuoliin hyvän kirjan ja laadukkaan (tai vähemmän laadukkaan) konjakin kanssa.

4. Laita mainokset suoraan roskiin.

Halut, joita mainokset luovat, ovat omiaan suistamaan ihmisen haalimisen tielle. Tiedämme kyllä mitä tarvitsemme. Se on harvoin sama, mitä mainostajat uskottelevat meidän tarvitsevan.

5. Jos olet kontrolloija, luovuta. Jos olet virran mukana menijä, suunnittele.

Joulustressin syynä on usein härkäpäinen kiinnipitäminen omista tottumuksistamme ja traditioistamme. Jos tavallisesti ahdistut perinteiden muuttumisesta, yritä antaa itsesi mennä virran mukana. Jos taas taipumuksesi on antaa asioiden mennä omalla painollaan, suunnittele joulun ajalle muutamia tietoisia rutiineja.

Stressittömään jouluun voi valmistautua, kun unohtaa koko ajatuksen joulustressistä. Viimeksi kun tarkastin, joulu oli mukavaa aikaa, johon liittyvät paineet syntyivät yksinomaan kahdesta lähteestä: sisäisestä vaatimuksesta ostaa täydellinen lahja jokaiselle tuntemalleen ihmiselle ja pettymyksestä jo etukäteen siihen, ettei tehtävä tule onnistumaan.

Olkoon joulu 2011 siis keskinkertaisten lahjojen ja kohtuullisen stressittömyyden aikaa jokaiselle alkavaan jouluviikkon valmistautuvalle!