Koti ja sisustus

Suomalainen design-tuoli on niin tylsäntäydellinen, että harva tajuaa istuneensa sillä kymmeniä kertoja – juuri siksi ”virastotuoli” on Eevan olohuoneen keskipiste

Klassikkotuoli Kari on monille tuttu julkisista tiloista. Sinäkin olet luultavasti istunut Kari-tuolilla lääkärissä tai työhaastattelussa. Eeva ja Maija tahtoivat tuolit kotiin asti.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Haastateltavien kotialbumit

Tuunattu Kari-tuoli Eevan olohuoneen sisustuksessa.

Klassikkotuoli Kari on monille tuttu julkisista tiloista. Sinäkin olet luultavasti istunut Kari-tuolilla lääkärissä tai työhaastattelussa. Eeva ja Maija tahtoivat tuolit kotiin asti.

Tukeva mutta kevyt, kestävä, ajaton – muun muassa näillä sanoilla kuvaillaan muotoilija Kari Asikaisen suunnittelemaa Kari-tuolia. Useimmille suomalaisille (tai tarkemmin heidän takamuksilleen) nämä tuolit ovat tuttuja terveyskeskuksista, kirjastoista, virastoista ja erilaisista odotusauloista.

Miksi monet eivät silti ole niistä kuulleetkaan?

– Kari-tuolit eivät ole esteettisesti kovin huomioherättäviä, mikä toisaalta on niiden vahvuuksia. Ne on suunniteltu julkisiin tiloihin, ja tärkeää on ollut sulautuminen monenlaisiin sisustuksiin, sanoo Designmuseon Kaiken kansan muotoilua -näyttelyn kuraattori, muotoiluhistorioitsija Kaisu Savola.

Designmuseon näyttely keskittyy suomalaisen yhteiskunnan eri aikakausien tasa-arvotavoitteisiin. Samalla näyttely esittelee suomalaiseen yhteiskuntaan merkittävästi vaikuttaneen designtuotteen tai suunnittelijan, jotka eivät kuitenkaan koskaan ole nousseet juhlittujen muotoiluklassikoiden tai tekijöiden joukkoon.

Yksi näistä on Kari-tuoli ja sen suunnittelija Kari Asikainen.

Yli puoli miljoonaa Kari-tuolia

Asikainen on itse arvioinut, että Kari-tuolin suuri suosio piilee valmistuksen ja tuotteen helppoudessa ja monikäyttöisyydessä: tuoli on monenlaisille ihmisille ja ruumiinrakenteille sopiva. Tuolia on tilattu suuria määriä erilaisiin julkisiin tiloihin.

Alkuperäistä mallia eli Kari1-tuolia on valmistettu vuodesta 1969, ja 2020-luvulle tultaessa pelkästään sitä on tuotettu yli puoli miljoonaa. Ei siis ihme, että ne ovat vuosikymmenien kuluessa tulleet tutuiksi suomalaisille virastoissa asioijille.

Kari-tuoli taipuu Eevan kotona takan ääressä istuskeluun.

Sarjassa on myös muita, käsinojallisia tai käsinojattomia tuolimalleja, pöytiä ja lasten kalusteita. Vankkumattomin suosio on silti alkuperäisellä, käsinojallisella ja kangasverhoillulla Kari1-mallilla.

– Tuoli sopii kaikille, niin lapsille kuin aikuisille ja sen on tarpeeksi leveä useimmille. Se ei myöskään ihan helposti kaadu ja on kaiken lisäksi pinottava, mikä on julkisissa tiloissa tärkeä yksityiskohta, Savola luettelee suosion syitä.

Sitä miksi Kari-tuolit eivät ole saavuttaneet samanlaista asemaa kuin muotokieleltään ja käyttötarkoitukseltaan samantyyppiset Domus- tai Aalto-huonekalut, Savola ei osaa kuin arvuutella. Tuotantomäärissä mitattava menestys ei automaattisesti ole klassikkoaseman saavuttamisen tae.

– Muotoilumaailma on joskus aika elitistinen. Ne kriteerit, joilla määritellään mikä jää klassikoksi, ovat aika tiukat.

Kari-tuoli, unelmatuoli kotiin?

Kestävä, kotimainen, edullinen, moneen sisustukseen huomaamatta sulautuva. Kuulostaa unelmatuolilta. Savola näkee huomiotaherättämättömyydessä myös kompastuskiven kotisisustajia ajatellen:

– Kari-tuoli ei selkeästi edusta mitään tyylisuuntaa ja sen visuaalinen muotokieli on vaatimaton. Monilla henkilökohtainen sisustusmaku liittyy juuri tyylisuuntaan tai johonkin tunnelmaan, joten monen voi olla vaikea ajatella sisustavansa sillä kotia.

 Maija Kemppaisella, 32, ei näitä vaikeuksia ollut. Hänen kotoaan löytyy Kari-tuoleja niin keittiöstä kuin lastenhuoneesta.

– Olin etsinyt pitkään sopivaa ruokaryhmää, kokeillut monia ja kyllästynyt pian. Sitten löysin netin kirppariryhmästä Kari-pöydän ja -tuolit, ja ihastuin heti. Pian innostuin hankkimaan sarjan muitakin kalusteita, Maija kuvailee.

Maija Kemppaisen keittiössä on Kari-ruokaryhmä. Myös jakkara on samaa mallistoa.

Tuolien vahvuuksiksi Maija nimeää ajattomuuden, kestävyyden, helpon puhtaanapidon ja kätevyyden. Tuolit saa näppärästi pinottua, jos tulee tarve saada ne pienempään tilaan.

– Tuolit ovat tosi mukavat istua ja ne ovat hyvällä tavalla huomaamattomat. Eikä niiden ruuveja ole tarvinnut kiristellä!

Tuolien ”virastomaine” ei Maijaa haittaa, päinvastoin. Nyt kun hänellä on niitä kotonaan, hän oikeastaan ihmettelee, miksei niitä näy enemmän kotisisustuksessa esimerkiksi Instagramissa. Hän ottaa sen positiivisena asiana:

– Ajattelen vain että jes, jotain uniikkia!

”Näin heti, että näissä tuoleissa on potentiaalia”

Myös Eevan, 53, olohuoneesta löytyy Kari-tuoleja. Tuolit päätyivät kotiin Eevan miehen äidin jäämistöstä.

– Näin heti, että näissä tuoleissa on potentiaalia. Päätin verhoilla ne uudelleen, jotta niistä tulisi enemmän omannäköiset, vaikka ei niissä sellaisenaankaan mitään vikaa ollut, Eeva kertoo.

Tuolit ovat olohuoneessa yleiskäytössä ja toisinaan ruokapöydässä varatuoleina. Varsinkin käsinojallinen malli toimii hyvin jopa nojatuolin korvikkeena.

– Etenkin iäkkäämmät vieraat käyttävät sitä mielellään televisiotuolina, koska siitä on helppo päästä ylös toisin kuin monilta pehmeämmiltä istuimilta.

Eevaa miellyttää Kari-tuoleissa erityisesti niiden ajattomuus ja linjakkuus. Muotoilu on selkeää ja simppeliä. Näitä ominaisuuksia hän usein ihailee myös julkisten tilojen kalusteissa. Ei ole siis iso ihme, että nyt hänellä on niitä myös kotonaan.

Lue myös: 
Juksaa koti arvokkaan näköiseksi – 7 elementtiä, joilla sisustus vaikuttaa kalliimmalta kuin onkaan!

 

X