Koti ja sisustus

Suomen eliitistä vain joka kuudes on nainen

15.3.1999 Teksti: Anna.fi

Kuka kukin on on perinteisesti kertonut, ketkä ovat kansakunnan kaapin päällä eli ketkä ovat tasavallan crème de la crème. Kirjaan ei voi ilmoittautua, vaikka Otavan kustannusvirkailijat joutuvatkin ajoittain kohteliaasti torjumaan puhelinsoittoja. Toimituksen valinnat perustuvat ansioihin, jotka toki pitkälti ovat makuasia.
Tämänkertaisessa painoksessa on noin 3800 henkilöä, joista seitsemänsataa on naisia. Kyseessä on monialainen joukko: 49 on kansanedustajia, 23 toimitusjohtajia, 85 muita johtajia (joista vain 6 kaupunginjohtajaa tai apulaiskaupunginjohtajaa.

Perusjoukoiltaan tasa-arvoisemmat ammatit kuvastuvat rompun valinnoissa melkein, vaan ei aivan samassa suhteessa: erilaisia naistaiteilijoita on mukana 53 (miestaiteilijoita 55), mutta naislaulajia 25 (mieslaulajia 35). Jopa tanssialan ammattilaisista on miehiä saatu enemmän mukaan kuin naisia: 17-15.

Perinteiseen kirjaan tietonsa antaneista ihmisistä 140 kieltäytyi kunniasta elektronisessa muodossa, eli heistä emme voi hakea tietoja hiirtä klikkaamalla.

Rompun näkyvä ero paperiversioon verrattuna on siinä, että romppu pitää sisällään myös kuvia. Kuvien tuoreus luonnollisesti vaihtelee – esim. Laura Voutilaista tuskin kykenisi tunnistamaan rompun perusteella. Voutilainen on myös rompun nuorin nainen, itseoikeutettu ikäpresidentti taas on Tove Jansson. Kuka kukin on tietää senkin, että ensimmäinen varsinainen muumikirja ilmestyi 1945 ja viimeinen 1980.

Harrastukset kertovat naisesta kaiken – vai kertovatko ne itse asiassa yhteiskunnasta enemmän kuin yksilöistä? Ruuanlaittajia on kymmenkunta, mutta nauttijoita vain yksi. Gastronomiaa harrastaa kolme naista, mutta viinejä ei yksikään. Miesten puolella kokkaajien suhde viininystäviin 30-15.

Niukimmat tiedot itsestään on kertonut kansanedustaja Outi Siimes: ammatti, koulutus, syntymäaika, sotilasarvo ja puoluekanta. Niilläkin pärjää. Arvatkaapa muuten, mikä on yleisin naissukunimi? Ei, se ei ole Virtanen, vaan Hämäläinen. Sirkka on yksi viidestä, muut ovat Kati, Paula, Soili ja Tuulikki.

Markus Leikola / A4 Media Oy