Koti ja sisustus

Suomessa on nyt virtuaaliyliopisto

Teksti: Anna.fi

Haaveiletko opinnoista kaukaisessa yliopistossa, mutta et halua muuttaa? Haluaisitko opiskella, mutta aika ei tunnu riittävän? Toiveesi ajasta ja paikasta riippumattomasta opiskelusta saattaa pian toteutua, sillä Suomeen perustettiin 18.1.2001 virtuaaliyliopisto.

Alkuvaiheessa virtuaaliyliopisto tukee lähinnä niitä yliopisto-opettajia, jotka ovat jo nyt laatineet verkko-opintokokonaisuuksia. Opiskelijat pääsevät tutustumaan varsinaisiin verkko-opintoihin aikaisintaan ensi lukuvuonna. Silloin tutkintoon voi sisällyttää joko yhden tai useamman nettiopintokokonaisuuden. Opintopaketteja voi halutessaan valita useastakin suomalaisesta yliopistosta, ja ne voivat kuulua joko perus-, jatko- tai täydentäviin opintoihin.

Kohti akateemista chattailua

Teknillisen Korkeakoulun rehtori Paavo Uronen toimii virtuaaliyliopiston väliaikaisen johtoryhmän puheenjohtajana. Yliopiston perustamistilaisuudessa hän määritteli sen päätavoitteeksi ”kehittää ja toteuttaa opiskelijan asuin- tai opiskelupaikasta riippumaton verkko-opiskelujärjestelmä, joka perustuu monimuotoiseen etäopiskeluun”. Edelleen hankkeen on mm. määrä laajentaa ja monipuolistaa korkeakouluopetusta sekä virtuaalitutkimusta. Opetuksesta suurin osa tapahtuu internetin kautta, mutta myös muita viestintävälineitä hyödynnetään.

Kuulostaa hienolta, mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Janne Sariola kuvaili 7.12.2000 pidetyssä tilaisuudessa virtuaaliopettajan päivää. Se koostuu esimerkiksi materiaalipankkien päivittämisestä ja wap-kyselyjen laatimisesta opiskelijoille. Opintomateriaaliin saattaa kuulua niin tekstiä ja kuvia kuin videoleikkeitäkin. Muistiinpanojen tekeminen käy kätevästi kämmentietokoneella ja kollegojen tiedottaminen onnistuu verkkoprojektitilan kautta. Toisinaan opettaja toimii reaaliaikaisen ryhmäkeskustelun vetäjänä verkossa.

Tämä kaiken eli netti-, chatti- ja wappi-opiskelun arvellaan olevan arkipäivää viimeistään vuoden 2004 loppuun mennessä. Virtuaaliyliopistoon on tarkoitus yhdistää myös jo aiemmin käynnistyneitä hankkeita, kuten yliopistokirjastojen digitaalinen kirjastopalvelu FinELib ja Suomen virtuaalinen avoin yliopisto SUVI. Yhteistyötä tehdään myös samanaikaisesti rakennettavan virtuaaliammattikorkeakoulun kanssa.

Joustavaa – mutta yksinäistä?

Virtuaaliopiskelu tuntuu kiehtovalta. Kukapa ei haluaisi suunnitella opinnoistaan yksilöllistä pakettia ja opiskella juuri silloin ja siellä, kun se itselle parhaiten sopii? Pänttäämisen vaihtaminen oppimiskeskeisiin opetusmetodeihin kuulostaa hyvältä sekin. Virtuaalisuus tuo akateemisille opinnoille myös monenlaista lisäarvoa: kriittinen verkkolukutaito kehittyy ja tutkintojen työmarkkina-arvo kasvaa. Joustavaa ja pätevää.

Opiskelu on kuitenkin näin helppoa vain siinä tapauksessa, että sinulla on nettiyhteys ja wap-kännykkä käytössäsi. Eikä sekään riitä, vaan uutta tekniikkaa on myös osattava käyttää. Toivottavasti virtuaaliyliopisto tarjoaa myös viestintätekniikan peruskursseja.

Virtuaaliyliopiston perustajien soisi myös muistavan, että opiskeluun kuuluu usein paljon muutakin kuin ahkera ja säntillinen tietojen omaksuminen. Monille opiskelu tarkoittaa varsinaisten opintojen ohella myös uusia ihmissuhteita ja harrastuksia, yliopistokampuksella vetelehtimistä, järjestötoimintaa ja ikimuistoisia juhlia. On hienoa, että virtuaaliset opinnot valmistavat ihan oikeaksi maisteriksi, mutta opintojen sosiaalista puolta ei silti saisi unohtaa. Missä virtuaaliopiskelijat bailaavat?

Tutustu virtuaaliyliopistoon!

Jenni Saarilahti / A4 Media Oy

Kuva: A4 Media Oy / Tea Tiainen

X