Vinkit

Kolme tavallista asiaa, joita pyyhimme koko ajan kallistuvalla talouspaperilla – näihin martta ei todellakaan tuhlaisi

Olet sitten huolissasi maapallosta tai yhä kalliimmista kauppareissuista, marttojen vinkeillä vähennät paperinkulutustasi!

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Istock

Marttojen vinkeillä säästyy talouspaperia.

Olet sitten huolissasi maapallosta tai yhä kalliimmista kauppareissuista, marttojen vinkeillä vähennät paperinkulutustasi!

Omaa paperinkäyttöään ei välttämättä tule ajatelleeksi arjen tohinassa. Vessapaperia tulee välillä käytettyä lavuaarin pikaiseen puhdistukseen, ja talouspaperi on näppärä, kun ruoanlaitosta syntyy sotkua.

Samaan aikaan pehmopaperit käyvät kovaa vauhtia kalliimmiksi.

Esimerkiksi Rainbow’n puoliarkki-talouspyyhkeiden kolmen rullan paketti maksoi vielä toukokuussa 1,69 euroa. Nyt sama paketti maksaa samassa kaupassa 2,49 euroa.

Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silander luopuisi oikeastaan talouspaperista kokonaan.

– Se on ekologisempaa. Kun kotoa löytyy ratkaisuja talouspaperin korvikkeeksi, välttyy myös paperin loppumisen aiheuttamalta hämmennykseltä: millä sitten siivoaisi?

Silander ei turvautuisi talouspaperiin silloinkaan, kun kuivattavana on suuri määrä nestettä – edes vaikka se olisi koiran pissaa.

– Jos ruokaa tippuu vaatteelle, sen pyyhkimisessä talouspaperin rakenne hajoaa ja voi aiheuttaa enemmän sotkua kuin hyötyä.

Vessapaperia Silander käyttäisi vain sille määrättyyn tarkoitukseensa, ei halloween-asuun tai askartelumateriaalina.

Mikäs sen tehokkaampaa säästämistä talouspaperikuluissa: ei vain osta. Mutta kuinka päästä tilanteeseen, jossa talouspaperia ei koe tarvitsevansa ja WC-paperiakin käyttää vain pöntön äärellä?

Kotiliesi.fi: Kahvitahran poisto kankaalta ja matolta: Ota talteen tekstiilisi pelastavat niksit

Jos paperirullan litistää, sitä tulee kiskaistua arkki kerrallaan eikä metrikaupalla.

Talouspaperi piiloon!

Silander suosittelisi korvaamaan paperia kestävämmillä vaihtoehdoilla, eli esimerkiksi kestokeittiöliinoilla, pöytäpyyhkeillä, mikrokuituliinoilla ja laadukkaalla mopilla. Askartelussa hän korvaisi paperin kierrätysmateriaaleilla.

Liikkeelle hän suosittelee lähtemään seuraavasti:

– Kannattaa miettiä, mihin esimerkiksi talouspaperia kuluu eniten. Jos se on ruokailutilanne pienen lapsen kanssa, voisiko siihen tilanteeseen hankkia oman pyyhkeen tai kaulurin?

Monen kotona talouspaperi on esillä ja rätit kaapeissa.

– Jos vaihtaisikin asetelman toisin päin: piilottaa talouspaperit ja tuo siivousliinat helposti saataville. Silloin siivousliina olisikin helpompi ratkaisu kuin talouspaperi.

Silander suosittelee hankkimaan useita liinoja ja nimeämään ne eri tarkoituksiin: keittiö, WC, yleisliina ja lattialiina. Liinat kannattaa värikoodata ja sijoittaa omille paikoilleen. Silander vinkkaa, että vanhat vaatteet voi ottaa hyötykäyttöön, ja askarrella niistä siivousliinoja.

– Jos liina alkaa haista, sen voi pestä 60–90 asteessa pesukoneessa tai keittää. Likaisen tiskiharjan voi pestä astianpesukoneessa.

Lapsiperhe- tai koiranpentuarkea elävällä liinapyykkiä voi syntyä enemmän, jolloin Silander kehottaa keräämään liinoja esimerkiksi muovipussiin ja pesemään kerralla enemmän.

Yhtä vinkkiä voi hyödyntää sekä puhdistusliinojen että talouspaperinkin kanssa. Se on kahdeksikkotaitos, jossa liina taitetaan puoliksi ja puoliksi, jolloin pyyhkimiseen saadaan kahdeksan puhdasta pintaa. Talouspaperilla tämä vinkki ei tosin toimi kovin nestemäisen lian puhdistukseen, sillä märkä talouspaperi ei enää aukea.

– Rutiini auttaa. Talouspaperin käyttökin on rutiini. Uutta rutiinia opetellessa itselleen voi piilottaa henkiseksi tueksi vararullan talouspaperia kaappiin. Sitten voikin olla yllättävän helppoa siirtyä paperista siivousliinoihin, Silander rohkaisee.

Lue myös: Siivouskaappi on usein täyteen ahdettu sekamelska – tältä näyttää ammattijärjestäjän nerokas imurikaappi

X