Koti ja sisustus

Tämä nukanpoistaja oli ylitse muiden – testasimme nukkakamman, leikkurin ja sheiverin tositoimissa

Nukanpoistaja on kätevä apuväline, jos lempineule on päässyt nyppyyntymään. Testasimme erilaiset nukanpoistovälineet.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock, Annan Toimitus

Nukanpoistaja on kätevä apuväline, jos lempineule on päässyt nyppyyntymään. Testasimme erilaiset nukanpoistovälineet.

Nukanpoistaja kannattaa ottaa käyttöön, kun epäsiistin ja nyppyyntyneen neuleen haluaa siistiä taas käyttöön sopivaksi. Aluksi vaate kannattaa käydä läpi vaateharjalla, sillä hellävarainen harjaus silottaa materiaalin pintaa ja onnistuu usein poistamaan myös suurimman osan nukasta.

Yksittäisiä, suurempia nyppyjä voi irrottaa myös käsin, mutta mikäli nukkaa löytyy paljon sieltä täältä, nukanpoistaja tulee tarpeeseen.

Testasimme erilaisia laitteita ja saimme päivitettyä kulahtaneesta neuleesta näin nypyttömän paidan:

 

Lue alta tarkemmin, kuinka nukka irtosi kampaa, leikkuria ja sheiveriä apuna käyttäen.

Nukanpoistaja 1: Nukkaleikkuri ei jätä sotkua jälkeensä 

Paristokäyttöinen nukkaleikkuri kerää vaatteen pinnalta nukkaa pieneen säiliöön. Leikkurin alaosassa oleva säiliö on helppo tyhjentää työn päätteeksi, eikä nukkaa pääse kulkeutumaan sinne tänne.

Huristin on kätevän kokoinen ja helppokäyttöinen nukanpoistaja. Leikkuria kuljetetaan kevyesti vaatteen pintaa pitkin, josta se kerää nukat mukaansa. Jos nukkapallot ovat suurikokoisia, ne voivat jäädä leikkurin reikiin kiinni. Kannattaa myös varoa, ettei leikkuria paina liian suurella voimalla vaatteen pintaa vasten, jotta leikkuri ei tee reikiä vaatteeseen.

Nukkaleikkurien hinnat sijoittuvat tyypillisesti kymmenestä eurosta muutamaan kymmeneen euroon.

Kuvassa näkyy nukkaleikkurilla käsitelty kohta nukkaleikkurin ympärillä, keskimmäisessä neulekerroksessa. Kuvan ylälaidassa olevaa kohtaa ei ole käsitelty.
Nukkaleikkuri poisti nukan neuleen pinnalta hyvin.

Testaajan kommentti: Leikkuri kerää nukan kätevästi tyhjennettävään säiliöön, joka kannattaa puhdistaa aina käytön jälkeen. Jos säiliö on liian täynnä, leikkuri ei toimi täydellä teholla. Laitteen käyttäminen on nopeaa ja vaivatonta. Miinusta siitä, että laite on paristokäyttöinen ja kokoonsa nähden yllättävän äänekäs. Laite tuntuu kädessä hieman heppoisalta ja tulee tunne, että laite voisi hajota helposti.

Lue myös: Tämä tehoaine puhdistaa niin pinttyneen tiskialtaan kuin tennaritkin – näin käytät puhdistuskiveä oikein

Nukanpoistaja 2: Nukkakampa kulkee helposti mukana

Villaneuloksille ja -kankaille tarkoitettu nukkakampa on edullinen ja kätevä nukanpoistaja. Kampa toimii parhaiten, kun vaatetta pitelee toisella kädellä paikallaan ja toisella kädellä kammataan materiaalia tekstuurin mukaisesti, ylhäältä alas. Yritä olla venyttämättä kangasta liikaa. Pehmeämpi alusta, kuten tyyny tai silityslauta voi helpottaa työtä.

Kamman kanssa saa käyttää pientä painetta, jotta nukka irtoaa. Liiallinen käyttö voi kuitenkin vahingoittaa materiaalin pintaa ja aiheuttaa lisää nukkaantumista.

Kuvassa vasen puoli on käsitelty nukkakammalla.
Pieneltäkin alueelta irtoaa kamman avulla paljon nukkaa.

Nukkakampojen hinnat ovat tyypillisesti muutamasta eurosta noin kymmeneen euroon.

Testaajan kommentti: Yksinkertainen ja tehokas! Kampa on helppo kuljettaa mukana, ja se vaikuttaa pitkäikäiseltä. Tällä nukanpoistajalla nypyt irtoavat hetkessä. On tyydyttävää, kun työn jäljen näkee heti, vaikka ylimääräinen nukka jääkin pyörimään ympäriinsä. Työn jälkeen ylimääräisen nukan ja pölyn voi poistaa vaikka tarraharjan avulla. Kammalla on helppoa ja nopeaa käsitellä kerralla isojakin pinta-aloja. Tehokas ja kätevä nukanpoistaja nousi omaksi testisuosikikseni. Testin voittaja. 

Nukanpoistaja 3: Sheiveri tai partahöylä toimii yllättävän hyvin

Myös ihokarvojen ajeluun tarkoitettu sheiveri tai partahöylä auttavat irrottamaan nukkaa vaatteista. Höylää kannattaa kuljettaa kevyesti vaatteella sen tekstuurin mukaisesti. Varo painamasta liikaa, jotta terävä höylä ei tee reikiä vaatteisiin ja ettet satuta itseäsi.

Partahöylä irrottaa nukkaa siinä missä muutkin testivälineet, mutta terävän höylän kanssa kannattaa olla tarkkana.
Kuvassa vasen puoli neuleesta on käsitelty partahöylällä.

Testaajan kommentti: Höylä on siinä mielessä helppo väline, että isosta kertakäyttöhöyläpussista on helppo erottaa höylä jos toinenkin vaatehuoltoon, ja niitä saa jopa lähikaupoista. Höylä irrottaa nukkaa hyvin, mutta epäilyttää hieman, tekeekö terävä höylä vaurioita vaatteen kuituihin ja aiheuttaa lankojen katkeilua myöhemmin.

Parhaiten toimii kahden välineen kombo

Kaikki nukanpoistajat poistavat nyppyjä mainiosti. Kun neuletta käy läpi kauttaaltaan, parhaaksi kikaksi osoittautuu kahden välineen yhdistelmä: kun suurimmat nukat on ensin poistanut kampaamalla, jäljelle jääneet pienet nypyt on helppo suristaa lopuksi läpi leikkurilla. Lopputuloksena on siisti neule, jota kehtaa jälleen käyttää muuallakin kuin kotona.

Neule siistiytyi testin ohessa kaikkia nukanpoistajia hyödyntäen.
X