Koti ja sisustus

Tasa-arvo lähtee sinusta itsestäsi

8.3.2001 Teksti: Anna.fi

Tänään vietetään naistenpäivää. Sillä on pitkät perinteet. Ensimmäistä virallista naistenpäivää vietettiin Amerikassa 8.3.1909. Päivä syntyi mm. tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden, rauhan ja kehityksen puolesta. Suomessa päivän perimmäiseksi tarkoitukseksi tuli alkuaikoina terveydenhoidosta, siveydestä ja työväenasioista tiedottaminen.

Sata vuotta on muuttanut suomalaisen naisen arkea reippaasti. Naisten ja miesten tasa-arvon suhteen on tapahtunut paljon kehitystä. Me nykynaiset olemme jo kasvaneet siihen, että päätämme itse omista asioistamme ja tekemisistämme. Monille tasa-arvo on jo itsestäänselvyys, toisin kuin vielä meitä edeltävälle sukupolvelle. Siksi me voimme jo suunnata energiamme ”tärkeämpiin” asioihin, kuten opiskeluun, työelämään, ystäviin ja elämästä nauttimiseen. Silti on kiinnostavaa ja tärkeää pohtia, mistä tämä itsestään selvä tasa-arvo muodostuu.

Tasa-arvo lähtee kotoa, mutta valinta on sinun

Tärkeä osa tasa-arvoisesta elämänkatsomuksestamme kuuluu äideille tai ainakin niille äideille, jotka ovat olleet ylpeitä itsestään. Äiti-tytär-suhde kun vaikuttaa myös tasa-arvoon suhtautumiseen. Kotikasvatuksella ja varsinkin äideillä on merkittävä osuus siihen, kuinka tasa-arvoisia heidän tyttäristään tulee aikuisina.

Jos tytär saa kasvaa ilmapiirissä, jossa tyttöjä ja poikia ei arvoteta sukupuolen mukaan, hän oppii luonnostaan arvostamaan itseään ja toisia ihmisenä ja sukupuolisena olentona, oli se sukupuoli sitten miehen tai naisen. Naisten tasa-arvoon, varsinkin siihen henkiseen, pätee vanha totuus; arvosta itseäsi niin muutkin arvostavat sinua.

Perheen mallista huolimatta lopullinen päätös elämäsi tasa-arvoisuudesta kuuluu vain sinulle itsellesi. Ihmisiä, miehiä ja naisia, on kahdentyyppisiä. Kukin valitsee itse, haluaako olla uhri vai selviytyjä. Uhrin aseman valinneet ovat antaneet päätösvallan oman elämänsä suhteen muille ja kulkevat virran mukana. Uhrina on toisaalta helppoa olla: sen sijaan että päättäisi omista asioistaan itse, on helpompi valittaa omaa surkeuttaan ja syyttää siitä muita ihmisiä tai vallitsevia yhteiskuntaoloja. Uhrilla on kyllä siivet, mutta ei uskallusta lentää.

Toinen ihmistyyppi, selviytyjä, haluaa itse vaikuttaa siihen, millainen hänen elämästään tulee. Selviytyjällä on uhria kivisempi tie kuljettavanaan, sillä hän joutuu elämänsä aikana luopumaan, ottamaan riskejä, lähtemään, häviämään, aloittamaan jälleen kerran alusta ja ennen kaikkea ottamaan vastuun itsestään ja tekemisistään. Selviytyjä rakentaa kuitenkin itse oman elämänsä ja käyttää siipiään.

Kannattaa myös muistaa, ettei tasa-arvo ei ole periaatteellista työnjakoa vaan asenne. Arkipuheessa ja monien naisten ajatuksissakin tasa-arvo mieltyy usein purnaukseksi kotitöiden jakamisesta ja lastenhoidosta. Ruoanlaitto, imurointi ja autonkorjaus ovat kuitenkin tekoja ja sellaisinaan toissijaisia. On ensisijasta ymmärtää, ettei tasa-arvo muodostu teoista vaan ajatuksista. Se, miten kukin pari jakaa arkensa on heidän oma asiansa. Tärkeintä on, että arki sujuu tasapainoisesti, tarkoitti se sitten käytännössä mitä tahansa. Tasapainoisuus taas tulee ihmisen sisältä. Ja vain tasapainoinen ihminen voi arvostaa pyyteettömästi ja tasa-arvoisesti itseään ja kumppaniaan.

Naistenpäivän kunniaksi Ellit naulaavat seuraavat teesinsä:

1) Kunnioita itseäsi, jotta muutkin sinua kunnioittaisivat.
2) Valitse oletko uhri vai selviytyjä ja elä sen mukaan.
3) Tasa-arvo ei ole pelkkiä tekoja vaan elämänasenne.

Ellien toimitus / A4 Media Oy, Helsinki

Kuva: A4 Media Oy / PF