Koti ja sisustus

Tee nämä asiat puutarhassasi ennen talven tuloa – 6 ekotekoa syyspuutarhaan

Onko sinulla pihallasi tai parvekkeellasi puutarha, jota haluat hoivata rakkaudella ja ekologisesti? Listasimme 6 ekovinkkiä syyspuutarhaan.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jaa ylimääräisestä sadosta iloa tutuille ja tuntemattomille.

Onko sinulla pihallasi tai parvekkeellasi puutarha, jota haluat hoivata rakkaudella ja ekologisesti? Listasimme 6 ekovinkkiä syyspuutarhaan.

Mitä ekotekoja puutarhaa hoitaessa voi syksyllä tehdä? Syyspuutarhurin on mietittävä tulevia kylmiä ilmoja ja suunnattava katseensa jo ensi kevääseen.

Nämä ekoteot puutarhurin kannattaa tehdä syksyisin:

1. Säilö sadevettä

Ota hyvät vedet talteen eli kerää sadevettä puutarhan kasteluun.

Nyt on niin kuivaa, että maassa ei ole ensi kevääksi riittävää vesivarastoa monivuotisille kasveille. Etenkin, jos talvesta tulee vähäluminen, kevätkuivuminen on iso ongelma. Siksi nyt syksyllä kannattaa kastella reilusti kaikkia monivuotisia kasveja, mutta etenkin ikivihreitä. Kun kastelet nyt, estät kevätkuivumisen.

2. Kerää kukat silmäniloksi äläkä jätä hallan vietäviksi

Orvokki ja pelargonia sietävät hyvin kylmää, mutta useimmat muut kesäkukat vioittuvat jo nollakelissä.

Jos luvataan hallaa ja sinulla ei ole puutarhaharsoa kukkien peittämiseen, nosta kukat mahdollisuuksien mukaan sisätiloihin suojaan hallalta tai kerää puutarhasta kukkia sisälle maljakkoon silmäniloksi sen sijaan, että jättäisit kukat vain hallan vietäviksi.

3. Pitkitä satokautta hallaharsolla

Suojaa kesäkurpitsa ja muut arat vihannekset hallaharsolla, jotta satokausi jatkuu pidempään.

4. Hyödynnä yksivuotisen kukkien siemenet

Kerää yksivuotisista kukista siemeniä talteen ensi kevään kylvöihin.

5. Ota yrtit sisälle kasvamaan

Mitä isommat lehdet yrtissä on, sitä hallanarempia lehdet ovat.

Nosta hyvässä kasvussa olevat yrtit sisälle ruukkuun valoisalle ikkunalle jatkamaan kasvuaan. Ruukutusvaiheessa ylipitkät varret leikataan ja niiden lehtisato kuivataan talven varalle. Leikkaus vähentää kasvien haihdutusta ja parantaa siten kasvuun lähtöä sisällä.

6. Älä anna ylimääräisen sadon pilaantua

Mieti, kuinka paljon pystyt oikeasti itse syömään sadostasi. Jaa ylimääräisestä sadosta iloa tutuille ja tuntemattomille.

Lähteet: Biolan, Yle

X