Koti ja sisustus

Teflonpannun hoito on huoletonta, mutta monet tekevät sen kanssa yleisen virheen – lue 5 vinkkiä, miten saat pannun säilymään pidempään

Teflonpannun hoito ei vaadi vaivaa, mutta huonolla hoidolla ja vääränlaisella säilytyksellä teflonpannu ei saavuta parasta mahdollista käyttöikää. Kysyimme asiantuntijalta, miten teflonpannua hoidetaan oikein.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Teflonpannun hoito on helppoa, ja hyvällä säilytyksellä sen käyttöikä voi olla pitkä.

Teflonpannun hoito ei vaadi vaivaa, mutta huonolla hoidolla ja vääränlaisella säilytyksellä teflonpannu ei saavuta parasta mahdollista käyttöikää. Kysyimme asiantuntijalta, miten teflonpannua hoidetaan oikein.

Teflonpannu on hyvä yleispannu huolettomuutta kaipaavalle kokkaajalle ja sen hoito on suhteellisen helppoa. Teflonpannu on hyvä valinta myös silloin, jos pannun huoltamiseen ei jaksa tai halua käyttää aikaa ja vaivaa. Pinnoitteen ansiosta ruoanvalmistuksessa tarvitsee käyttää vain vähän rasvaa, eivätkä maitopohjaiset tuotteet pala pannulla pohjaan.

Verrattaessa valurautapannuun, teflonpannun hoito on yksinkertaista ja helppoa. Oikeanlaisella pesemisellä ja huolellisella säilytyksellä teflonpannu voi pysyä hyväkuntoisena pitkäänkin. Ostaessa kannattaa kuitenkin panostaa laatuun. Laadukkaammassa pannussa on useampia kerroksia pinnoitetta, ja ne ovat sen takia kestävämpiä.

– Kannattaa kokeilla, että kädensija on itselle mieleinen ja hyvä käyttää. Hyvässä pannussa on napakka pohja ja kannattaa katsoa, että siinä on hyvä kallistus ja reunat ovat sopivasti kaarevat, niin sitä on helppo käyttää, Marttaliitto ry:n kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen kertoo.

Lue myös: Valurautapannu on kokin perusväline

Teflonpannulla ei ole tiettyä käyttöikää, vaan se riippuu sen käytöstä ja pannun hoidosta. Pannu tulee uusia, jos sen pinta on todella naarmuinen tai sen muoto on muuttunut.

– Kovasti naarmuista pannua en käyttäisi, eikä se enää toimikaan niin kuin on suunniteltu. Ensimmäisestä naarmusta ei tarvitse huolestua tai lopettaa pannun käyttämistä. Pannu on aika vaihtaa uuteen, kun pinta alkaa naarmuuntua paljon, Tuovinen sanoo.

Teflonpannu liedellä. Teflonpannua ei tulisi lämmittää tyhjänä kovalla lämmöllä, kertoo asiantuntija.
Teflonpannua ei tulisi lämmittää tyhjänä kovalla lämmöllä, kertoo asiantuntija.

Teflonpannu voi olla hyvä valinta, jos haluaa pärjätä vain yhdellä pannulla.

– Ei ole hyvää tai huonoa pannua, vaan omat mieltymykset ja käyttö vaikuttavat siihen, millainen pannu kannattaa valita.

Yleisimpiä virheitä teflonpannun hoidossa ovat vääränlainen pesu ja väärien työvälineiden käyttö.

– Teflonpannu ei ole niin sanotusti ikuinen, toisin kuin esimerkiksi valurautapannu. Hyvin käytettynä teflonpannu voi kuitenkin kestää kauan.

Viisi vinkkiä teflonpannun hoitoon

1. Teflonpannun pesu vaatii käsiä

Teflonpannun voi pestä astianpesukoneessa, mutta suositeltavaa olisi pestä se käsin tiskiharjalla. Astianpesukone voi kuluttaa pannua turhaan. Pannu kannattaa pestä huolella joka puolelta, ja pesuun voi kuuman veden lisäksi tarvittaessa käyttää tavallista tiskiainetta.

2. Teflonpannu ei saa päästä liian kuumaksi

Teflonpannua ei kannata kuumentaa liian kuumaksi. Esimerkiksi monet induktioliedet ovat niin tehokkaita, että teflonpannu ei välttämättä kestä niiden täyttä tehoa. Teflonpannua ei kannata myöskään kuumentaa tyhjänä.

3. Vältä nopeita lämpötilanvaihteluita

Älä siirrä kuumaa teflonpannua suoraan liedeltä kylmään veteen. Pannu voi vahingoittua ja pohja saattaa muuttua kuperaksi. Pannun kannattaa antaa jäähtyä hetki, ja sitten pestä lämpimällä vedellä.

4. Teflonpannu ei kestä teräksisiä työvälineitä

Yksi yleisimmistä virheistä teflonpannujen kanssa on teräksisien työvälineiden käyttö. Ruoanvalmistuksessa tulee käyttää muovisia tai puisia työvälineitä, sillä teräksiset välineet naarmuttavat pannun pintaa.

Lue myös: Miten keittiön kaapit kannattaa järjestellä? Näillä vinkeillä saat hyllyt ja työtasot vihdoin järjestykseen

5. Suojaa teflonpannu kaapissa

Keittiön kaapeissa ei välttämättä ole tilaa säilyttää pannuja niin, että niiden pinnat eivät koskisi toisiinsa.

Ratkaisuna tähän voi käyttää esimerkiksi kankaista keittiöpyyhettä tai talouspaperia pannujen välissä. Tällä tavalla pannut eivät pääse naarmuttamaan toisiaan.

X