Sarastusvalo herättää pikkuhiljaa aamuun.
Sarastusvalo herättää pikkuhiljaa aamuun.
Koti ja sisustus

Testasimme sarastus- ja herätysvalot – näin ne auttavat nukahtamaan ja heräämään lempeämmin

Kirkasvalolamput saattavat olla jo monille tuttuja, mutta oletko testannut sarastus- eli herätyslamppuja? Lisääntyvään valoon herääminen lupaa miellyttävämmän alun päivälle – etenkin näin pimeänä vuodenaikana. Testasimme, miten lamput toimivat ja onko niistä apua.
Teksti: Katri Koskinen, Elisa Hurtig, Pirita Palokangas Kuvat: Istock, valmistajat

Pimeät aamut ja ennen aikojaan pimenevät illat aiheuttavat monille vaikeuksia nousta aamuisin ylös sängystä. Lokakuusta helmikuuhun kestävä pimeys vaikuttaa monen mielialaan sekä väsymystilaan.

Sarastus- ja herätyslamput  voivatkin tuoda apua – niiden ideana on, että aamuisin herää vähitellen lisääntyvään valon määrään. Auringonnousua muistuttava ja simuloiva valo auttaa saamaan silmät auki nopeammin ja antaa lisää energiaa päivään.

Ne eivät toimi kirkasvalolampun väsymystä ehkäisevällä ja parantavalla lailla, mutta univaikeuksista kärsivälle niistä voi olla apua.

– Sarastuslamppujen pikkuhiljaa kasvavasta valon määrästä saattavat jotkut ihmiset hyötyä, mutta itse kaamosmasennukseen se ei ole hoitomuotona paras, koska lux- eli valaistusvoimakkuudet ovat niissä pienemmät, eivätkä ne vaikuta käpyrauhaseen samalla tavalla kuin kirkasvalolamput ja virkistä. Mutta, jos on hyvin tokkurainen ja aamu-uninen, kannattaa sarastuslamppua kokeilla. Ei siitä missään tapauksessa haittaa ole, pikemminkin se voi auttaa hyvinkin paljon, kommentoi yleislääkäri Toni Vänni.

Osaan sarastusvaloista on myös mahdollisuus saada laskeva valo, jonka tarkoituksena on tuudittaa käyttäjä rauhallisesti uneen. Valon on tarkoitus auttaa sekä nukahtamaan että heräämään helpommin.

Testasimme neljä erilaista sarastuslamppua eri hintaluokista sekä yhden kirkasvalolampun. Yksi oli varmaa: kyllä sitä mieluummin herää aamuisin sarastavaan valoon kuin pimeydessä piipittävään herätyskelloon.

Lapsiperheen unelma: Philips Somneo Wake-up light

Hinta: 229, 99e€

Philips Somneo wake-up light herätysvalo

Philips Somneo wake-up light herätysvalo.

Herätysvalo herättää hitaasti kirkastuvan valon avulla lempeästi. Valon kirkkauden ja sarastuksen ajan voi itse päättää. Sarastusajan päätteeksi kello herättää esimerkiksi linnunlaululla.

Iltaisin kelloa voi käyttää rauhoittumiseen, jolloin valo matkii auringonlaskua ja liukuu kirkkaan valkoisesta valosta punaiseksi. Samalla voi halutessaan kuunnella aaltojen kohinaa. Rentoutumiseen on myös toinen toiminto: hengitysharjoitukset, joita tehdään valon kirkkauden mukaan.

Plussat:

+ Helppo käyttää, ei juuri tarvitse käyttöohjeita.

+ Kosketusnäyttö on selkeä ja toimii moitteetta.

+ Lampun koko on sopiva.

+ Sarastuksen ajastus toimii hyvin.

+ Kirkkauden ja ajan säätäminen helppoa.

+ Lamppu toimii myös pehmeänä lukuvalona.

Miinukset:

– Kallis hinta.

Sarastus herättää kehon lempeästi. Usein herään ennen kuin linnunlaulu alkaa. Olen aamuisin pirteämpi kuin aiemmin, sillä kehoni on saanut herätä hiljalleen. Aamu-unisille lapsille valo on loistava, sillä aiemmin talviaamuina he luulivat heräävänsä keskellä yötä.

Käyttökokemukset: Lamppu säädetään illalla herättämään haluttuun aikaan ja lamppuun asetetaan lisäksi aika, jolloin haluaa sarastuksen alkavan. Sen voi säätää esimerkiksi aloittamaan sarastus puoli tuntia ennen herätystä, jolloin valo lisääntyy hiljalleen puolen tunnin aikana. Kun puoli tuntia on kulunut, herätysääni (esimerkiksi linnunliverrys) alkaa. Ääntä ei ole pakko ottaa lainkaan.

Illalla kelloa voi käyttää rauhoittumiseen. Kello toimii silloin päinvastoin, eli valo on aluksi kirkas ja himmenee hiljalleen punaiseksi ja sammuu sitten kokonaan. Tämä toiminto on loistava esimerkiksi lapsille, jotka haluaisivat lukea pitkään sängyssä. Vähenevän valon vuoksi he eivät voi kuitenkaan lukea pitkään.

Uniongelmaiselle ja rentoutumista kaipaavalle: Sleepace Nox

Sleepace Nox älykäs herätysvalo

Sleepace Nox älykäs herätysvalo.

Hinta: 169€

Älykäs Sleepace Nox -herätysvalo ja valoterapialamppu lisää valon ja rauhallisen äänen määrää vähitellen, jolloin herääminen tapahtuu luonnollisemmin. Laite seuraa huoneen lämpötilaa ja ilmankosteutta, ja säätää valon ja äänen määrää sen mukaan.

Lamppua ohjataan älypuhelimeen ladattavalla Sleepace-sovelluksella. Sen kautta saa vinkkejä unen laadun parantamiseen, voi asettaa lamppuun itselleen mieluisen herätyksen sekä säädellä lampun muita toimintoja.

Plussat:

+ Miellyttävä, lempeä herätysvalo ja -musiikki, joka kasvaa hitaasti.

+ Herkkä kosketuspinta.

+ Mobiilisovellus antaa kattavan raportin unenmäärästä ja -laadusta päivittäin, viikoittain ja kuukausittain. Myös herätyksen ajastaminen ja herätysäänen valitseminen on helppoa.

+ Rentoutusmusiikit ja -äänet oikeasti rentouttavat iltaisin – laite sopisi vaikkapa kauneushoitolan tai joogasalin nurkkaan rentouttavaa taustamusiikkia tuomaan.

Miinukset:

– Ei nukuta auringonlaskuun, vaan punaiseen valoon.

– Vaatii mobiilisovelluksen, harjoittelua ja totuttelua.

Tämä laite vaikutti ehdottomasti siihen, että iltaisin keho ja mieli rentoutuivat.

Käyttökokemukset: Herätysvalon parhaita toimintoja ovat ehdottomasti laitteen rauhoittavat ja rentouttavat äänet. Nukkumaan mennessä lampu valo muuttuu punertavaksi, jonka tarkoituksena on lisätä  melatoniinin tuotantoa ja helpottaa nukahtamista. Punainen valo ja mahdollinen rentoutusmusiikki sammuvat itsestään kun käyttäjä nukahtaa tai 45 minuutissa siitä, kun on laittanut nukkumistilan päälle.

Laitteessa on paljon erilaisia rentoutusmusiikkeja ja ASMR-ääniä, kuten sateenropinaa, heinäsirkkoja, nuotiotulta ja sadetta. Rauhallisen pianomusiikin kerrotaan rauhoittavan hengitystä, rentouttavan ja auttavan nukahtamaan.

Laitteen käyttö vaatii puhelinsovelluksen, mikä saa sinut toisaalta räpläämään puhelinta – lisäksi puhelinta pitää pitää lähellä koko yön, jotta se pystyy mittaamaan unenmäärän ja -laadun sekä jopa sen, kuinka paljon liikkuu unissaan.

Monipuolinen laite, joka sopii myös hifistelijälle sekä erityisesti niille, joilla on iltaisin nukahtamis- tai rentoutumisvaikeuksia.

Simppeliä herätyskelloa kaipaavalle: Lumova Sunrise Wake-up Light 

Lumova Sunrise Wake-up Light -herätysvalo

Lumova Sunrise Wake-up Light -herätysvalo.

Hinta: 39,90 €

Suomalaisen Lumova Sunrise -herätysvalon valaistus simuloi auringonnousua lämpimän valkoisella valolla. Aamulla 30 minuuttia ennen herätysaikaa valo alkaa nostaa kirkkauttaan asteittain. Herätyksen hetkellä laite soittaa valittua herätysääntä viiden minuutin ajan ja valo palaa täydellä kirkkaudella.

Hälytysäänen voi valita kuudesta eri vaihtoehdosta. Torkkutoiminnon napilla voi herätystä siirtää viidellä minuutilla. Halutessa herätysääneksi saa radiokanavan.

Valon voi määrittää yhdellä napin kosketuksella himmenemään illalla 15, 30 tai 60 minuutin ajaksi simuloimaan auringonlaskua.

Herätysvalossa on lisäksi tunnelmaa luova värinvaihtotoiminto, jossa on kuusi eri värivaihtoehtoa: vihreä, punainen, sininen, liila, oranssi, turkoosi.

Plussat:

+ Miellyttävä herätys: nouseva ja laskeva auringonvalo on hyvä. Laskevaan auringonvaloon nukahtaa joka kerta.

+ Simppeli ja helppo käyttää.

+ Pieni, kätevä ja kaunis lamppu.

+ Hintansa väärti!

Miinukset:

– Ei kovin miellyttävät herätysäänet – ne voisivat olla hiljemmallakin!

Käyttökokemukset: Lumova Sunrise -herätysvalo on kuin perinteinen herätyskello, ja sitä helppo ja simppeli käyttää. Harmillisesti herätysääniä on vain kuusi kappaletta, joista mikään ei oikein ole mieluinen. Aamulla on mukava herätä pikkuhiljaa nousevaan valoon, mutta herätysäänen pärähtäessä soimaan tulee kiire sammuttaa herätys.

Laite on mukavan pieni ja siro, kellonaika näkyy hyvin. Kirkkausasetuksissa on 10 tasoa, joten se sopii hyvin myös lukulampuksi.

Hyvä unille viejä: Beurer Wake Up Light herätysvalo WL90 

Beurer Wake Up Light herätysvalo WL90

Beurer Wake Up Light herätysvalo WL90.

Hinta: 109€

Beurer Wake Up valo WL90 herättää hiljalleen lisääntyvään valoon. Herätysvalossa on säädettävä valon kirkkaus ja eri väreissä hehkuva tunnelmavalaistus. Valittavana on 10 erilaista herätysääntä ja torkkutoiminto (1–30 minuuttia). Laitteeseen saa tallennettua kolme eri hälytystä, ja säädettävän kirkkauden ansiosta laitetta voidaan käyttää myös lukuvalona. Beurer LightUp -sovellus mahdollistaa herätysvalon toimintojen hallinnan älylaitteen avulla.

Herätysvalon himmennystoiminto ja radion asteittain hiljenevä äänitaso auttavat rentoutumaan ja nukahtamaan nopeammin. Herätysvalolla voidaan soittaa radiota ja suoratoistaa musiikkia älypuhelimesta iTunesista tai tablet-laitteesta.

Plussat:

Simppeli mobiilisovellus, jonka avulla laitteen käyttäminen on huomattavasti kätevämpää kuin takana olevien nappuloiden kanssa.

+ Säädeltävä auringonlasku ja -nousu ovat toimivia.

+ Herätysvalon himmennystoiminto on mainio – siihen nukahtaa oitis.

+  2500 luksin teho, mikä lähentelee kirkasvalolampun tehoa.

Miinukset:

–  Turhauttava kosketusnäyttö, ei kovin herkkä.

–  Takana olevat napit ja toiminnot vaativat sorminäppäryyttä ja hyvää muistia.

– Kellonaika näkyy hieman huonosti, vaikka sen kirkkautta saa säädettyä.

Käyttökokemukset:  Tuotteen herätys- ja nukahtamistoiminnot ovat mainiot: on mahtavaa nukahtaa himmenevään valoon. Myös laitteen lempeä auringonnousu herätti mukavasti uuteen aamuun.

Eniten turhautti torkkutoiminto, joka ei tuntunut lähtevän millään päälle: laitetta piti koskettaa, mutta se meni jonkimoiseksi väkivaltaiseksikin taputteluksi.

10 erilaista herätysääntä imitoivat muun muassa linnun viserrystä, aaltojen havinaa, kellojen kilkantaa, liiankin reipasta ja iloista, mutta myös kaunista ja lempeää pianomusiikkia. Laitetta on mukavampi käyttää mobiilisovelluksen avulla kuin nappuloita painelemalla. Pätevä laite, ajaa asiansa.

Tiedustelut: Philips, Gigantti, Verkkokauppa

X