Koti ja sisustus

Tiedätkö, mitä Martat tekevät?

Teksti: Anna.fi

Martoista tulee helposti ensimmäiseksi mieleen kodin hengettäret, jotka käyttävät päivänsä erilaisten pikkuleipien tekoon. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet sitten järjestön perustamisvuoden 1899. Mitä Martoilla on annettavaa nykyajan naisille?

Tiedätkö, mitä Martat tekevät?

Naisten välistä verkostoitumista sekä tasa-arvoa ja ympäristöystävällisyyttä

Martat pyrkii vaikuttamaan yhteiskuntaan kodin kautta, mutta ei ole pelkkää ruoanlaittoa ja sukkien neulontaa. Sitoutumaton kansalaisjärjestö haluaa edistää naisten välisten verkostojen muodostumista ja tasa-arvoa. Järjestön hankkeita ovat muun muassa kotitalouskurssit, joiden ideana on yhdistää suomalaiset ja maahan juuri muuttaneet naiset. Kursseilla käsitellään suomalaista kotitalouskulttuuria, ruoasta ympäristöasioihin. Martat järjestää kursseja eri puolilla maata.

Myös ympäristöystävällisyys kuuluu järjestön ideologiaan. Järjestön kotisivuilla on tietoiskuja ja käytännön neuvoja elämäntapojen muuttamiseksi. Yksi tapa vaikuttaa ilmastonmuutokseen on suosia lähiruokaa. Lähiruoka kuormittaa vähemmän ympäristöä, sillä tuotteita ei tarvitse pakata kestämään monien päivien kuljetusmatkoja. Kotitalousjätteiden kierrätys on toinen tapa vähentää luonnon kuormitusta. Lasin, paperin ja pahvin lisäksi biojätteen lajittelu on tärkeää. Kaatopaikalla mätänevä biojäte tuottaa metaania, joka on merkittävimpiä ilmaston lämpenemistä aiheuttavia kasvihuonekaasuja.

Siivouskalenteri tai maksullinen apu – siivouskalenteri tai kodinhoitoapu – siivouskalenteri auttaa arjessa – ”Moppimartta” hereille

Marttojen verkkosivuilla siivousopastuksen tarpeen voi kartoittaa tekemällä siivoustestin. Testi kertoo, onko sisäinen ”moppimarttasi” hereillä vai ei. Jos tuntuu siltä, että neuvot olisivat tarpeen, Martoilta löytyy yllin kyllin vinkkejä siivoukseen. Ihan ensimmäiseksi on hyvä tarkistaa perusasiat: löytyykö kotoa tarvittavat siivousvälineet? Marttojen mukaan välttämättömiä tarvikkeita ovat muun muassa rikkasetti, sanko, wc-harja, lattiankuivain ja moppi.

Kodinhoitoa voi rytmittää siivouskalenterilla. Päivittäisiin rutiineihin pitäisi kuulua muun muassa tuuletus, sängyn petaus ja tavaroiden järjestely. Viikoittain taas tulisi ainakin imuroida lattiat, pestä kylpyhuone ja hoitaa kukat. Silloin tällöin tehtävien asioiden lista on kuitenkin jo selvästi pidempi. Kehotukset lattiakaivon ja tuuletusventtiilien pesusta alkavat kuumottaa. Onneksi siivouskalenteri lopussa on huojentava toteamus: ”Ole joustava. Hyväksy ajoittainen epäjärjestys!” Jos kodin siivoamiseen ei ole aikaa tai kiinnostusta, ei huolta. Martat tarjoaa monissa piireissään myös maksullista kodinhoitoapua.

Perusohjeita ruoanlaittoon

leivotaanOnnistunut ruoanlaitto lähtee hyvästä hygieniasta. Raakoja ja kypsiä elintarvikkeita tulisi aina käsitellä erikseen. Samoin elintarvikkeet pitäisi säilyttää oikein: kuivatuotteet pimeässä, kylmätuotteet jääkaapissa. Ostotuotteiden pakkauksista löytyvät aina käyttöajat, mutta vaikeampaa on arvioida omien luomustensa säilymisaikoja. Martat suosittelevat niille muutamaa päivää. Valmistettu ruoka olisi myös hyvä saada nopeasti jäähtymään, jotta se ei ehdi olemaan liian kauan lämpimässä. Ruoan saa jäähdytettyä nopeasti astiassa kylmässä vedessä.

Järjestön verkkosivuilta löytyy vaikuttava kokoelma reseptejä ja. vinkkejä ruoanvalmistukseen. Martat kertovat muun muassa, miten kananmunan voi korvata tai miten kermavaahdon tilalle saa loihdittua maidottoman vaihtoehdon. Oma osionsa on luonnontuotteista valmistetut ruokalajit. Ohjeiden mukaan voi valmistaa tavallisesta poikkeavaa tarjottavaa mahlasorbetista karpalosalaattiin.

Laske, suunnittele, valitse – halpa ei ole aina edullista

Yksi tärkeimmistä kotiin liittyvistä asioista lienee raha. Marttojen mukaan olennaista talouden hallinnassa on pitää kirjaa raharei’istä, suunnitella menot ja valita, mihin rahansa käyttää. Neuvoista ”älä mene nälkäisenä kauppaan” taitaa olla perinteisin. Myös ostamalla ja tekemällä vain sen, minkä ehtii syödä ennen pilaantumista, voi säästää. Suhteessa edullisten säästöpakkauksien osto ei siis välttämättä säästä rahaa, jos ne joutuu heittämään puolitäytenä pois.

Vaikka halvinta kannattaa etsiä, myös vanha sanonta ”köyhällä ei ole varaa halpaan” on oikeassa. Laadukasta kannattaa suosia, koska se yleensä kestää kauemmin. Hintasuhteiden arvioimisessa auttaa se, että laskee, montako tuntia pitäisi tehdä töitä jonkun ostoksen hankkimiseen. Martoilla on talouspulmiinkin tarjota kursseja ja luentoja. Niitä pidetään eri paikkakunnilla tarpeen mukaan. Neuvonta keskittyy erityisesti nuoriin, työttömiin ja nuoriin perheisiin. Omista neuvoistaan huolimatta Martat korostaa itsenäistä harkintaa: jokainen päättää itse, mihin elämässä rahansa pistää.

Teksti: Pirita Männikkö

X