Koti ja sisustus

Toimittajan työ – Arkirealismia vai unelmien ura?

20.4.2001 Teksti: Anna.fi

Pääsykokeissa näkee joka kesä vakavailmeisiä, keskittyneitä nuoria, jotka haaveilevat toimittajan työstä. Miksi? Onko tämä nyt sitten niin ihmeen hienoa? Annetaan alalla olevien ja toimittajaksi opiskelevien kertoa ajatuksistaan!
Sattumakin voi viedä ammattiin, kertoo Ylioppilaslehden toimittaja Anna-Kaisa Pitkänen Helsingistä.

”Osasin kirjoittaa ja järki kulki jotenkuten, joten aloin avustaa erilaisia lehtiä. Sillä tiellä ollaan, ei kaduta yhtään”, mm. Yliopistoon, Metroon ja Vihreään Lankaan kirjoittanut Anna-Kaisa vakuuttaa.

Kiinnostava käsityöläisammatti

Parhaana puolena työssään Anna-Kaisa pitää kiinnostavien ihmisten tapaamista, työsuhdehaittana voi puolestaan mainita ikuisen kiireen. Unelmien työpaikkaa hän ei lähde nimeämään.

”En hirveästi ajattele tulevaisuutta uraputken kannalta, helpompaa on oikeastaan sanoa, minne EI menisi kuin minne ehdottomasti haluaisi”, Anna-Kaisa pohtii.

Toimittaja tarvitsee muutakin kuin kirjaviisautta: onhan kyseessä eräänlainen käsityöläisammatti.

”Elämänkokemus, sosiaalisuus, yleissivistys, tiedonhalu ja uteliaisuus ovat toimittajan tärkeimpiä aseita”, Anna-Kaisa arvioi.

Vastuunkantoa ja vauhtia

Jyväskylän yliopistosta tavoitetut nuoret journalistiikan opiskelijat suhtautuvat valitsemaansa alaan realistisen positiivisesti. Sami Kero on tehnyt sekä kirjoittavan toimittajan että valokuvaajan töitä mm. Itä-Savossa ja Savonmaassa. Valokuvia on julkaistu esimerkiksi Hufvudstadsbladetissa. Tulevana kesänä hän työskentelee Keskisuomalaisessa.

”Minä olen messiastoimittaja, jolla on naiivi halu vaikuttaa yhteiskuntaan!”

Toimittajan työssä Samia miellyttää ajan hermolla oleminen. Huonoksi puoleksi hänkin nimeää kiireen.

Neljättä vuotta opiskeleva Susanna Pekkarinen kertoo, että pääsykokeiden vaikea maine pelotti. Ovet opinahjoon aukesivat kuitenkin ensimmäisellä yrittämällä.

”Olen työskennellyt paikallislehdessä, maakuntalehdessä ja nyt alue-tv:ssä. Mieluisinta olisi yhdistää näiden kaikkien paikkojen hyvät puolet: ihmisläheisyys, vauhti, monipuolisuus ja intiimiys”, Susanna miettii.

Veera Jääskeläisellä ei vielä ole alan työkokemusta. ”Aiemmin halusin ehdottomasti lehteen, mutta opiskelujen edetessä olen alkanut kallistumaan sähköiselle puolelle. Dokumentit kiehtovat tällä hetkellä eniten. Tulevalta toivon, että nauttisin työstäni ja että kokisin sen hyödylliseksi.”

Hyviä työkavereita, oikeita valintoja

Suvi Enne on toiminut kolmessa maakuntalehdessä, alueellisissa tv-uutisissa sekä maakuntaradiossa. Koska toimittajan ammatti on melko kuluttavaa, hyvien työkavereiden merkitys korostuu.

”Työ on monipuolista ja luovaa. Huonot puolet ovat samat: asioiden seuraaminen ja uusien aiheiden keksiminen väsyttävät. Ehkä tarvitsen sapattivapaita välillä, piipahduksen tiedottajan tai opetuspuolen töissä.”

Henna-Riikka Huovila muistuttaa, että toimittajan työhön kuuluu vapauden ohella vastuu. Tekojen seurauksia on arvioitava huolella. Hän haaveilee työstä tiede- tai kulttuurilehdessä, jossa voisi perehtyä pitempien artikkeleiden aiheisiin kunnolla.

Marja-Terttu Pullianen kertoo odotustensa olevan korkealla.

”20-vuotiaana on vielä helppoa unelmoida, kun on vasta koputtelemassa ovia toimittajuuteen. Haluaisin tehdä hirveän määrän työtä, kokea ja kertoa. Ryömimällä maaliin ja kiipeämällä puuhun, latvaan asti.”

Näin vanhempana täti-ihmisenä ilahtuu kuunnellessaan tulevien tv-kasvojen, henkilöhaastattelijoiden ja radioäänten viisaita ja valoisia mietteitä. Tervetuloa joukkoon, toimittajan työ on kivaa! Ja me kaikki tarvitsemme hyviä uutisia.

Arja Tuusvuori / A4 Media Oy, Helsinki

Kuva: A4 Media Oy / Hannu Jukola