Koti ja sisustus

Tuulahdus joulun taikaa – Paula Havasteen Joulupukin tarina

Teksti: Suurikuu

Paula HavasteTuulahduksen joulun taikaa mustan ja märän adventtiajan keskelle tuo Paula Havasteen uusi lastenkirja Joulupukin tarina. Kirja on suloinen ja vauhdikas seikkailukertomus kaikkien tuntemasta valkoparrasta. Se on saturomaani täynnä Lapin lumoa, revontulia, tuntureita, kesäöitä ja vitivalkeita lumihankia. Vauhtiakaan ei puutu, sillä kauhea loitsiva Staalo uhkaa lopettaa koko joulun. Havasteen käyttämä kieli viehättää ja viihdyttää. Kun Havaste hän kertoo, että ensilumen myötä talvi ”syttyy” Korvatunturille, aikuinenkin näkee sielunsa silmin maiseman hehkuvan valkeuden.

Hassuja hahmoja, vauhtia ja vaaratilanteita sekä omatunnon pistoja

Kolmen lapsen äiti Paula Havaste kertoo kirjan alkuvaiheista. ”Minulla on pitkään ollut unelmana kirjoittaa koko perheen saturomaani, sellainen paksu ja jännittävä tarina, jota luettaessa lapset tulevat kainaloon. On hyvä olla hetki levollisesti yhdessä, ja satu on siihen mainio väline. Tällaisen kirjan kirjoittajalta vaaditaan paljon: pitää viehättää yhtä aikaa ääneen lukevaa aikuista ja satua kuuntelevaa lasta. Aikuiset kaipaavat eettisiä pohdintoja, lapset jännää juonta ja hassunkurisia tapahtumia.”

Tässä tavoitteessaan Havaste on onnistunut. Kirjan tarina ja hassut hahmot kuten ponteva hömötiainen nimeltä Säihky sekä ujo riihitonttu Onni puhuttelevat lapsia. Kirja puhuu avunannosta, kiusausten vastustamisesta, ja hyväntahtoisuudesta. Aikuinen taas tuntee pienen kirpakan piston, kun Varis tokaisee entiselle riihitonttu Onnille: ””Mutta ethän sinä enää mikään riihitonttu ole. Eihän sinulla ole riihtäkään”. Tontun riemukas ilme sammui ja silmäkulmaan ilmestyi kostea pisara. Varis painoi päätään häpeissään siipensä alle. Se tiesi sanoneensa pahasti, vaikkei ollut tarkoittanut loukata.” Varispäiviä kai sattuu toisinaan kenelle tahansa…

Tarinan ohella Kirja selvittää myös monta joulupukin salaisuutta. Miten vanha valkoparta oikein löysi tehtävänsä, entä miten tontut ja Joulumuori löysivät Korvatunturille? Entä mitä Joulupukin tuvassa puuhataan ennen ja jälkeen ihmeellisen taikavoimaisen jouluyön? Vauhdikkaaseen seikkailukertomukseen Joulupukista yhdistyy hauskalla tavalla tietoa Lapista ja suomalaisesta kansanperinteestä. Kokonaisuuden kruunaa Riikka Jäntin sympaattinen ja tunnelmallinen kuvitus.

Kirjailija, filosofian tohtori Paula Havaste on Tiedekeskus Heurekan ohjelmapäällikkö ja kolmilapsisen perheen äiti. Hän on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Rovaniemellä ja asuu nykyään Nurmijärvellä. Havasteen esikoisromaani Kymmenen onnen Anna ilmestyi 2003. Sarja sai jatkoa seuraavina vuosina, kun ilmestyivät romaanit ovat Kotasavun Marja (2004) ja Lapinmaan Nilla (2005).

Kuva: Gummerus
Teksti: Mia Ratilainen

Tilaa kirja nettikirjakauppa Suuresta Kuusta >>>

X