Koti ja sisustus

Tuunaa kumpparit!

Teksti: Anna.fi

KumpparituunausSyksyn sateissa ei kumisaappaita voita mikään. Jalat pysyvät kyllä kuivana, mutta saappaan ulkonäkö voi tuntua tylsältä… Onneksi pienellä somistamisella kumpparit voi muuttaa oman näköisiksi.

Tein pari kokeilua perinteisten Nokian kumisaappaiden koristeluun. Ketjut ja niitit tuntuvat sopivan hienosti mustan kumisaappaan seuraksi. Punaiset saappaat koristin raikkailla raidoilla. Tekeminen on helppoa, ja huomasin, ettei kumisaapas ole sen vaikeampi tuunattava kuin muutkaan kengät.

Metalliketjua

Tarvikkeet: koruketjua, kanttinauhaa, liimaa, kärkipihdit

Ompele tai liimaa metalliketjua kapeaan kangasnauhaan. Liimaa sen jälkeen nauha kumisaappaan takasaumaan ja saappaan reunukseen. Näihin saappaisiin ketjua kului yhteen kenkään 130 cm, ja kanttinauhaa saman verran. Ketjua löytyy askarteluliikkeestä, kanttinauhaa ompelutarvikeliikkeestä.

Kokeilin aluksi lämpöliimapistoolia (kuumaliimaa en uskaltanut testata kumiin), mutta se lähtee liukkaan kumin pinnasta melko helposti irti. Joustavan sauman muodostava Liquisole kestää sen sijaan irtoamatta. Myös muut pikaliimat käyvät tarkoitukseen, kunhan varmistat ensin että voit liimata sillä kumipintaa.

KumpparituunausKumpparituunaus

Samalla tekniikalla myös niittejä voi käyttää kumisaappaan tuunauksessa. Kiinnitä niitit ensin kangasnauhaan ja sitten vasta saappaaseen – vedenpitävän kumisaappaan pintaan kun ei ole tarkoitus tehdä reikiä.

Nauharaitaa

KumpparituunausTarvikkeet: satiininauhaa, koristenappeja, liimaa

Mittaa kumisaappaan suu ja leikkaa satiininauhasta hieman sitä pidemmät kappaleet. Leveämpi valkoinen nauha tulee alimmaiseksi, ja sitä kului tässä tuunauksessa yhteen saappaaseen 45 cm. Kapeampi sininen nauha taitetaan saappaan ulkosivulla lenkiksi niin, että se näyttää hieman rusetilta ja tuo volyymiä koristeeseen. Sinistä nauhaa kului yhteen saappaaseen 60 cm.

Helpoin keino kiinnittää osat yhteen on liimata tai ommella nauhat ensin päällekkäin. Koristeeksi voit lisätä valkoiset napit. Itse ompelin nauhat ja napit yhteen. Älä kiinnitä satiininauhan päitä yhteen, ennen kuin liimaat nauhat saappaaseen.

Liimaa valmis nauhakoriste kumisaappaan reunukseen. Jätä saumakohta piiloon saappaan sisäsyrjään. Satiininauhojen päät voi huolitella, jos haluaa siistin lopputuloksen. Tässä tuunauksessa lisäsin nauhojen saumakohdan päälle vain varovasti liimaa, jotta nauha ei ala rispaantua.

KumpparituunausKumpparituunaus

Teksti ja kuvat: Ilona Savitie

X