Koti ja sisustus

Tuunaa lompakko!

Teksti: Anna.fi

Tuunaa lompakko!Lompakko kulkee aina mukana, mutta käytössä se myös kuluu ja nuhjaantuu. Pitäisikö vanhan tilalle ostaa uusi ja tyylikäs, vai voisiko vanhaa hieman uudistaa?

Vanhan tuunausta kannattaa ainakin kokeilla: kukkarot ja lompakot on yleensä valmistettu kestävästä materiaalista, jota olisi sääli heittää suoraan roskikseen.

Kukkaronnyörit rusetille

Tarvikkeet: satiininauhaa (2 eri leveyttä), sakset, liimaa

Musta, keinonahkainen lompakko oli vielä ihan hyvä, mutta sen valkoiset koristetikkaukset olivat harmaantuneet ja vetoketjuvedin oli lähes poikki. Tuunaukseen riitti päällisen uudistaminen satiininauhalla – helppo ja tyylikäs materiaali, jota voi käyttää lähes mihin tahansa.

Tuunaa lompakko!

Leikkaa kapeasta nauhasta pätkä, joka riittää kiertämään vanhan valkoisen tikkauksen matkan. Käytä kuumaliimaa nauhan kiinnittämiseen, pikaliimakin käy. Taita päätekohdissa nauhaa hieman kaksinkerroin ja liimaa siististi kiinni lompakkoon. Tämä ajaa saman asian kuin reunan huolittelu.

Vaihda kulunut vetoketjuvedin uuteen: leikkaa pätkä nauhaa, pujota se vetoketjun lenkkiin ja sido langalla kiinni. Reunat voi huolitella vaikkapa kirkkaalla kynsilakalla tai liimalla.

Tuunaa lompakko!

Kietaise leveämmästä nauhasta lenkki ja kiinnitä se rusetin muotoon lyhyellä nauhanpalasella. Rusetin tekoon käy edelleen pelkkä liima. Jatka liimailua ja kiinnitä leveää nauhaa lompakon päälle poikittain. Rusettin nauhan päälle liimalla ja voilà – tuunaus on valmis.

Tuunaa lompakko!

Rahapussin skottiruudut

Tarvikkeet: tilkku kaunista kangasta, sakset, liimaa (neula ja lankaa)

Pieni, luottokorteille tarkoitettu nahkalompakko on vielä täysin siisti ja uudenveroinen, mutta tyyliltään vähemmän kaunis. Miesten lompakkoa muistuttava pussukka kaipasi siis hieman naisellisempaa tyyliä.

Tuunaa lompakko!

Muistat varmasti, miten syksyn alkajaisiksi koulukirjoja päällystettiin kontaktimuovilla? Käytä kankaan asetteluun samanlaista tekniikkaa. Mittaa kankaan koko niin, että lompakon pinta peittyy ja reunoille jää käännettävät saumavarat. Käännä samavarat lompakon sisäpuolelle ja liimaa reunat kiinni lompakkoon, kangasta varovasti pingottaen.

Voit halutessasi huolitella kankaan reunat etukäteen siksak-ompeleella tai kapealla taitoksella. Jos kangas ei tahdo asettua kauniisti kulmissa ja taitoksissa, voit siistiä ongelmapaikkoja muutamalla ompelupistolla.

Tuunaa lompakko!

Tähän kukkaroon käytin Burberryn ruudullista villakangasta, mutta helpommalla pääset jos valitset epäsymmetrisen kuvion tai ihan vain yksivärisen kankaan. Silloin kankaan ei tarvitse asettua viivasuoraan lompakon reunojen mukaisesti.

Ruudullinen, hennon vaaleanpunainen villakangas ei tarvitse rinnalleen muita koristeita. Jos haluat kikkailla, kankaaseen voi toki ommella tai liimata lisäksi ekstraa: esimerkiksi matalaprofiiliset napit sopivat koristeluun. Ompelu pitää ne varmemmin kiinni kankaassa, sillä laukun pohjalla liimatut koristeet voivat helposti lähteä irti.

Tuunaa lompakko!

Teksti ja kuvat: Ilona Savitie

X