Tuuna teepaita

Printtipaita on ihan kiva, mutta miksi se pitäisi ostaa kaupasta kun itsekin voisi tehdä? Yksivärinen peruspaita on sen verran edullinen vaate, että sitä uskaltaa käsitellä vaikka vähän kokeellisemmin. Ei niin haittaa, vaikka ei ensi yrittämällä ihan täydellisesti onnistuisikaan…

Kahden t-paidan tuunauksessa käytettiin tällä kertaa yhteisiä teemoja: musta kangasväri, tummanharmaa tekstiilitussi ja kuviona simppelisti sydän. Miten erilaiset lopputulokset niistä voi saada aikaan?

Lue kangasvärin käyttöohjeet ennen kuin aloitat. Yleensä väri kestää parhaiten puuvillakankaassa, sekoitekankaassa väri ei välttämättä kestä pesua.

Söpö sydänprintti

Työhön tarvitset: Mustaa kangasväriä, tekstiilitussin, kuviollisen leimasimen, kartonkia sabluunan leikkaamiseen, paksua ompelulankaa ja neula, helmiä, koruketjua ja samettinauhaa

Leikkaa kartongista sydämenmuotoinen sabluuna ja kiinnitä se ulkoreunoistaan paitaan maalarinteipillä. Sujauta paidan sisään sanomalehteä, jotta kangasväri ei imeydy kankaan läpi selkäpuolelle.

Tuunaa teepaita!

Levitä leimasimeen kangasväriä. Aivan ohut kerros riittää, kokeile ensin muualle kuin paitaan minkä verran väriä on tarpeeksi. Painele leimasimella sabluunasydän täyteen kuviota. Tässä paidassa käytin ornamenttikuviota, jossa ei tarvitse välittää suorista linjoista tai kuvion jatkumisesta.

Annan kangasvärin kuivua rauhassa, ja kiinnitä väri ohjeiden mukaan kankaaseen. Tässä kangasvärissä kiinnittäminen onnistuu silittämällä kuviota kankaan nurjalta puolelta.

Tuunaa teepaita!

Piirrä kauluksen reunaan tekstiilitussilla helminauha, ja kiinnitä sen päälle koruketjua ja lankaan (tai siimaan) pujotettu helminauha. Solmi samettinauhasta rusetti ja ompele se kiinni kauluksen reunaan.

Helmet ja ketjut ovat arkoja pyykkäämiselle, joten pese paita jatkossa käsin tai tee korusta irrotettava, niin voit heittää puseron huoletta pyykkikoneeseen.

Tuunaa teepaita!
Mustavalkoinen sydänpaita

Työhön tarvitset: Mustaa kangasväriä, tekstiilitussin, vaahtomuovisiveltimen, vetoketjun, nuppineuloja

Valkoiseen paitaan on piirretty sydänkuvio ensin tussilla, sitten kangasvärillä vaahtomuovisivellinta käyttäen. Muista laittaa puseron sisään ensin sanomalehteä suojaksi, jotta kangasväri ei mene kankaan läpi selkäpuolelle asti.

Tuunaa teepaita!

Jos hahmottelet kuvioita ensin paperille, ota huomioon, että tussi ja sivellin käyttäytyvät kangasta vasten eri tavalla kuin sileällä paperilla.

”Mustetahrat” on roiskittu kankaalle viimeisenä. Jos et halua väritäpliä pitkin puseroa, suojaa haluamasi alueet ensin sanomalehdellä.

Tuuna teepaita!

Annan kangasvärin kuivua rauhassa, ja kiinnitä väri ohjeiden mukaan kankaaseen. Tässä kangasvärissä kiinnittäminen onnistuu silittämällä kuviota kankaan nurjalta puolelta.

Vetoketju on tässä vain ommeltu sellaisenaan kankaan päälle. Jos haluat ketjusta oikeasti avattavan, leikkaa kangas ensin auki ja ompele vetoketju vasta sitten.

Tuunaa teepaita!

Teksti ja kuvat: Ilona Savitie

X