Koti ja sisustus

Työhönotto on kahden kauppa

Työsopimus kannattaa kirjata
13.9.1999 Teksti: Anna.fi

Nuori Nainen on työhaastattelussa. Muutoin kaikki on mallillaan työn suhteen, vakiintunut parisuhde ja ikä tekevät naisesta yhden riskiryhmäläisistä. Äitiysloma väijyy työnantajan mielestä nurkan takana.
Kolkyt ja risat on löytänyt äitiysloman jälkeen mukavan, alustavasti vakinaistuvaksi sovitun työn. Toinen raskaus tulee kuitenkin ajankohtaiseksi. Työnantaja kiirehtii kirjoittamaan työntekijän kanssa paperin työn määräaikaisuudesta.
Nelikymppinen on työskennellyt kuusi vuotta monella määräaikaisella sopimuksella. Kukaan ei ole tullut ajatelleeksi, että työsopimusten ketjutus on jo tehnyt naisen työsuhteesta vakinaiseen rinnastettavan, toistaiseksi voimassaolevan. Kuulostavatko tarinat tutuilta?

Lain mukaan työhönottotilanteessa ei saa syrjiä sukupuolen tai raskauden takia. Käytännössä valintaa kuitenkin tapahtuu näistä syistä. Rankimmissa tilanteissa moisesta kohtelusta on kuitenkin mahdollista valittaa, saattaa asia jopa juridiseen käsittelyyn. Parasta olisi kuitenkin olla itse huolellinen siinä, mitä ja missä elämäntilanteessa työtä hakee.

Kun työhönottovaiheesta on päästy yli, tulee työsopimuksen solmimisen aika. Työsopimus on aina syytä tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen sopimus katsotaankin juridisesti päteväksi. Sopimuksessa tulisi näkyä mm. osapuolet, aloitusajankohta, työntekopaikka ja palkka. Tärkeitä osia ovat myös lomaehdot ja irtisanomisasiat. Alle vuoden kestäneessä työsuhteessa irtisanomisaika on tyypillisesti kuukausi ja alle viiden vuoden kestäneessä kaksi kuukautta. Työsopimukseen on hyvä kirjata myös se, mikä tulee olemaan työsuhteen sisältö. Tämä säästää molempia osapuolia pettymyksiltä ja liian suurilta tai pieniltä odotuksilta.

Määräaikaisissa työsopimuksissa on määriteltävä myös työsuhteen kesto. Työnantajilla on oltava pätevät syyt siihen miksi sopimus tehdään määräaikaiseksi eikä toistaiseksi voimassa olevaksi. Tutkimusten mukaan määräaikaisia työsuhteita kuitenkin solmitaan entistä enemmän ns. epämääräisten syiden takia ja sopimuksia myös ketjutetaan. Määräaikaisen työntekijän on myös hyvä muistaa, että sopimuksen voi irtisanoa ennen sen luonnollista päättymistä vain siinä tapauksessa että irtisanomismahdollisuudesta on erikseen sovittu.

Yhä useammissa työpaikoissa on käytössä koeaika, jolloin työnantaja selvittää soveltuuko tekijä työhön ja yhteisöönsä, ja myös tekijä näkee tarkemmin omat tarpeensa. Koeaikana, joka voi olla neljäkin kuukautta, työsopimus voidaan päättää ilman irtisanomisaikaa. Työsuhdetta solmittaessa on syytä olla tarkkana, että myös koeaika on tarkoin sovittu.

Johanna Tarpila / A4 Media Oy

Kuva A4 Photo

Lisää tietoa työsopimusasioista

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *