Koti ja sisustus

Ulkomaalaisena opiskelijana Suomessa

7.5.2001 Teksti: Anna.fi

Eristyneen peräpohjolan päivät ovat ohi. Suomeen tulee vuosi vuodelta yhä enemmän ulkomaalaisia opiskelijoita. Nokiastaan kuuluisa Suomi houkuttelee tietoteknologian lisäksi englanninkielisellä opetuksella.
Sekä venäläinen Irina, 23, että kiinalainen Kelly, 20, opiskelevat englanninkielisissä opinto-ohjelmissa tietoteknologiaa.

Nokia houkutti Suomeen

Kiinalainen Kelly on kotoisin Pekingistä ja opiskelee Espoon-Vantaan teknillisessä ammattikorkeakoulussa insinööriksi. Hän on viihtynyt hyvin, koska opintojen suorittaminen täällä on vapaampaa kuin Kiinassa.

”Kiinassa opiskelu etenee askel askeleelta ja opettajat sanovat mitä pitää tehdä. Täällä kaikki on paljon vapaampaa ja itsestä kiinni. Tämä on enemmän itseopiskelua ja se on mukavaa.”

Suomeen Kelly saapui suorittamaan neljä vuotta kestävää koulutustaan syksyllä 1999, kun hän oli ensin läpäissyt Kiinan opetusministeriön järjestämän kokeen. Suomesta hän kiinnostui, koska tiesi Nokian olevan täältä. Tällä hetkellä hän työskenteleekin Nokialla teknisenä assistenttina opiskelujensa ohessa.

Tulevaisuuden Kelly näkee monien nuorien lailla kansainvälisenä. ”Haluan omistaa työni kansainväliselle yritykselle.”

Ujous aiheuttaa ongelmia

Vaikka Kelly on tavannut monia mukavia suomalaisia, hän on jo ehtinyt kokea vastoinkäymisiäkin. Viime syksynä Kellyn laukku varastettiin, kun hän oli maksamassa vuokraansa laskuautomaatilla.

”Laskin laukkuni noin metrin päähän. Ajattelin, ettei se voi kadota siitä mihinkään., koska suomalaiset ovat tunnetusti rehellistä kansaa. Kun olin saanut laskun maksettua, huomasin laukkuni kadonneen.”

”Laukun mukana meni kännykkäni, jonka olin saanut isältäni. Minua hävetti kertoa hänelle, mitä oli tapahtunut. Menetin myös avaimeni, ja uudesta jouduin pulittaman 1000 markkaa.”

Lukuun ottamatta tätä kokemusta, Kelly on viihtynyt täällä hyvin. Tosin suomalaisiin tutustuminen ei ole aina kovin helppoa. ”Suomalaiset ovat ujoja ja kun minäkin olen ujo, niin se on välillä vähän hankalaa”, Kelly nauraa.

Suomalaiset hyviä ystäviä

Pietarista kotoisin oleva Irina on opiskellut vuodesta 1998 lähtien tietoteknologiaa Kauppakorkeakoulun kansainvälisessä keskuksessa Mikkelissä. Hän suorittaa BBA-tutkintoa, ja valmistuu tämän vuoden huhtikuussa.

Valmistuttuaan hän aikoo olla Suomessa ainakin ensi syksyyn asti. Ennen kuin Irina palaa takaisin Venäjälle, hän haluaisi työskennellä jossakin kansainvälisessä yrityksessä.

Koska suurin osa Irinan opiskelukavereista englanninkielisessä koulutusohjelmassa on suomalaisia, hän on tutustunut suomalaisiin ja päässyt hyvin sisään suomalaiseen kulttuuriin. ”Aluksi suomalaisiin on vaikea tutustua, mutta kun lopulta onnistuu, heistä saa tosi hyviä ystäviä. Olen muutenkin viihtynyt täällä hyvin, koska Suomessa asiat toimivat ja menevät eteenpäin, päinvastoin kuin Venäjällä.”

Myös koulunsa opetukseen hän on ollut tyytyväinen. Opiskeluajan huipentuma oli kuitenkin opiskelukavereiden kanssa tehty neljän kuukauden mittainen opintomatka Malesiaan.

Syy siihen, miksi Irina kiinnostui tietoteknologiasta ei selittelyä kaipaa. ”Pidän tietokoneista ja olen niiden kanssa hyvä.”

Tyyne Pennanen / A4 Media, Helsinki

Kuva: A4 Media Oy / Tea Tiainen

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *