valoverho
Valoverhot luovat tunnelmaa talven pimeyteen. Kuvituskuva.
Koti ja sisustus

Valoverho on tämän joulun yllättävä hittikoriste – Kia Peltoselle yksi ei riittänyt, ja nyt kotia valaisee melkoinen verhoparaati

Tunnelmallinen valoverho ihastuttaa tänä jouluna. Kia Peltosen koti muuttui verhojen myötä talven ihmemaaksi.
Teksti: Tiia Kailaheimo Kuvat: iStock, Kia Peltosen kotialbumi

Pari vuotta sitten jouluihmisten koteja koristivat pikkuruiset tonttuovet, tänä vuonna vallalla on aivan uusi jouluvillitys: valoverho!

Facebookin jouluryhmät ja Instagramin sisustustilit ovat täyttyneet jouluisista kuvista, kun jokainen joulumielinen haluaa nämä verhot itselleen – ja tietysti esitellä niitä kanssajouluttajille.

Suosiosta kertoo myös se, että valoverhot pääsivät ainakin hetkellisesti loppumaan monista kaupoista kausivalokauden alkajaisiksi.

Kyseessä on siis verhon mallinen valosarja, josta roikkuu useita valoketjunpätkiä. Valot saa kiinnitettyä kätevästi ikkunan eteen verhotankoon. Valoverhon viimeistelee valojen päälle aseteltu läpikuultava verho, jonka takaa valot hohtavat pehmeästi loistettaan.

Ymmärrämme, miksi valoverho ihastuttaa – vaikuttaa melko tunnelmalliselta!

”Nyt ei tarvitse pitää muita valoja päällä”

Kia Peltonen innostui valoverhoista niin paljon, että järjesti ensimmäisen testiverhon jälkeen niitä kotiinsa vielä kaksi lisää. Kiakin tutustui ideaan somen syövereissä.

– Koristevalot yleensäkin viehättävät minua ja ovat osa sisustusta. Valoverhoissa pidän siitä, että ne ovat niin laaja-alaiset, että ne oikeasti valaisevat eivätkä ole pelkkä koriste. Nyt ei tarvitse pitää muita valoja päällä vaan voi tunnelmallisesti viettää aikaa kotona, Kia sanoo.

Valoverho vaikuttaisi sosiaalisen median mukaan olevan monesti valkoinen, mutta punaisia ja harmaitakin verhoja ihmiset ovat valojen peitteeksi asetelleet. Toiset ovat ripustaneet valot ikkunaan paljaina, ilman peittävää verhoa.

Kia valitsi valojen kaveriksi vaaleat pitsiverhot – ja valoillekin hänellä oli yksi selkeä vaatimus:

– Yleensä kuvissa oli lämpimän sävyisiä valoverhoja. Itselläni sisustus on valko-turkoosi, joten haaveilin kylmän sävyisistä valoista. Ne sopivat hyvin vaaleiden pitsiverhojeni taakse ja korostavat siellä kylmän sävyistä värimaailmaa, Kia kertoo.

valoverho

Kialla on kylmän sävyisiä valoverhoja peräti kolme kappaletta.

Verhokankaan sijaan Kia miettisi ensin haluaako valoverhon asettaa kangasverhon alle vai päälle.

– Jos valoverhon haluaa verhon taakse, kankaan kannattaa olla läpikuultava, että ne sieltä loistavat.

Kiasta on hyvä, että valoverho tulee erikseen ilman valmista kangasverhoa: näin jokainen voi sisustaa tyylinsä mukaiset verhot.

Kotiliesi.fi: Kauneimmat jouluvalot 2022 ovat tässä! Listasimme 7 kiinnostavaa uutuutta

Talven ihmemaa toteutui

Kia tutki useiden kauppojen tarjontaa ennen ostopäätöksen tekoa. Kotikonnuilla Kouvolassa valoja oli onneksi saatavilla eivätkä ne olleet vielä loppuneet.

– Siinä vaiheessa kun kylmänvalkoinen valoverho tuli vastaan niin kyllä se matkaan lähti, Kia naurahtaa.

Valojen asennus on helppoa, mutta siihen voi mennä yllättävän kauan aikaa:

– Isoin työ oli saada rullalla paketissa olleet valonauhat paketista auottua ja suoristettua nätisti.

Verhojen mukana saattaa tulla omat koukut ripustamiseen. Kia kuitenkin kiinnitti omat valosarjansa samoihin nipsuihin verhojen kanssa.

joulu

Valkoinen kuusi valoverhojen kaverina viimeistelee Kian talven ihmemaan.

Joku saattaa yllättyä, että tänä vuonna, kun sähköä säästetään talkoohengessä, innostutaankin jouluvaloista oikein toden teolla. Selvitimme paljonko kausivalot oikeasti kuluttavat sähköä, ja valoverhosta haaveilevat voivat huokaista helpotuksesta. Valoverhon kuluttaman sähkön hinta liikkuu senteistä kymmeniin sentteihin kuukaudessa.

Tarkkoja laskukaavoja ja lisää valmiiksi laskettuja sähkölaitteiden käytön hintoja löydät täältä Annan perusteellisesta hintalaskelmasta.

Vaikka valoverho joulun hitti onkin, Kialla verhot jäävät todennäköisesti ympärivuotiseen käyttöön. Hänellä valoverho ei liity varsinaisesti joulusesonkiin, mutta pimeään aikaan kyllä.

– Oma taka-ajatus oli rakentaa tunnelmallinen ja rauhallinen ”winter wonderland” kotiin. Kun oma sävymaailma on viileä, piti hommata valkoinen kuusikin. Tuli juuri sellainen kuin oli ajatellut. Visio päässä toteutui, Kia iloitsee.

X