Koti ja sisustus

Vältä marttyyrijoulu – 8 vinkkiä, joiden avulla nautit joulusta uupumatta ja stressaantumatta

Saako pelkkä ajatus tulevasta joulusta sinut stressaantumaan? Näillä käytännöllisillä vinkeillä selviät helpommalla ja löydät joulurauhan.

Teksti:
Laura Koljonen

Muista, että voit viettää joulua juuri niin kuin itse haluat.

Saako pelkkä ajatus tulevasta joulusta sinut stressaantumaan? Näillä käytännöllisillä vinkeillä selviät helpommalla ja löydät joulurauhan.

Lupasitko itsellesi viime joulun jälkeen, että vietät seuraavan joulu ulkomailla tai vähintäänkin ulkoistat joulujärjestelyt? Ja nyt olet taas siinä tilanteessa, että lahjalista kasvaa, kauppojen joulurallatukset kiristävät vannetta pään ympärillä ja elämä on muutenkin kiireistä?

Hengitä syvään, ota mukillinen glögiä, käy läpi seuraavat kahdeksan vinkkiä ja päätä vasta sen jälkeen, vietätkö tänäkin vuonna marttyyrijoulua vai juhlisitko sittenkin rennosti.

Lukuohje: Listan ensimmäiset ohjeet ovat tarkoituksellisesti tylyjä, sillä sisäinen joulumarttyyrisi pitää ensin nujertaa. 

1. Määrittele joulu

Ennen kuin teet yhtäkään joulusuunnitelmaa, mieti, mitä joulu sinulle merkitsee. Mitkä asiat juhlassa ovat oikeasti sinulle tärkeitä? Jos esimerkiksi inhoat jouluvaloja, mutta sinusta tuntuu siltä, että ne on ripustettava, mieti, miksi näin on. Miksi etvoisi viettää omannäköistäsi joulua?

Listaa itsellesi tärkeimmät jouluperinteet tai hyvää joulumieltä tuottavat asiat, ja lupaa itsellesi, että teet ainoastaa ne. Pidä lista mahdollisimman suppeana.

2. Kommunikoi

Kun olet listannut itsellesi tärkeät asiat, käänny niiden puoleen, joiden kanssa aiot viettää joulun. Kysy heiltä, mikä heille on joulussa tärkeintä. Jokainen saa sanoa yhden jouluun liittyvän tärkeän asian. Lisää vastaukset listaasi. Muista, että lista ei tarkoita sitä, että siinä olevien asioiden olisi onnistuttava täydellisesti.

3. Jaa vastuu

Nyt, kun sinä ja jouluseurueesi olette valinneet teille tärkeät asiat, on aika jakaa vastuu. Jos siivoaminen on listalla, siihen voi osallistua koko perhe. Jos joulua on tarkoitus viettää isommalla porukalla, ruokien valmistukseen voivat osallistua muutkin kuin emäntä tai isäntä.

4. Etene hivuttamalla kohti aattoa

Jouluvalmisteluita voi tehdä ripotellen. Useimmat joululeivonnaiset voi tehdä valmiiksi pakkaseen. Samoin laatikot. Saunan voi siivota jo kuukautta aiemmin.

5. Ulkoista kaikki, minkä voit

Sinulle sopiva joulumantra on: delegointi, delegointi, delegointi. Jos sinulla on lapsia ja tiedät, että sukulaiset aikovat ostaa heille lahjoja, kysy, voivatko he hankkia jonkin tietyn lahjan. Jos tapana on ostaa lahjoja laajalle joukolle, houkuttele ihmisiä hankkimaan kanssasi yhteislahjoja. Yllättävän moni aikuinen myös ilahtuu, kun heiltä kysyy, voidaanko sopia, ettei lahjoja anneta aikuisten kesken. Lahjaksi voi antaa myös yhteistä aikaa ja tekemistä.  

6. Haluatko supersiistin vai tunnelmallisen joulukodin?

Joulu on toki arvokas tapahtuma ja monelle se vuoden tärkein juhla. Mutta hohtavan puhtaat jalkalistat eivät välttämättä tuo joulufiilistä. Sen sijaan tunnelmallinen valaistus tuo. Jos siivous ei huvita, laita kynttilät palamaan ja himmennä valoja.

7. Säilytä tolkku jouluruokien valmistamisessa ja ostamisessa

Joulun pyhien ruokahävikki on useassa kotitaloudessa aivan omaa luokkaansa, joten on ihan perusteltua miettiä, miten paljon sapuskaa aikoo hankkia ja kannattaa tehdä. Onko ammeelliselle rosollia oikeasti syöjiä? Entä onko kaloja pakko olla kahdeksaa sorttia?

8. Muista nettikaupat!

Lahjoja voi tilata myös internetistä. Voit myös selata vaihtoehtoja netistä ja valinnan tehtyäsi hakea lahjan kaupasta. Uuvuttavinta on ruuhkaisissa kaupoissa haahuileminen ilman päämäärää. Muistathan, että myös jouluruoat ja -siivouksen voi tilata netistä.

Vinkit antoi Marttaliiton asiantuntija Suvi Laurila. Martoilla on myös omia jouluvinkkejä osoitteesta: martat.fi/joulu

X