Koti ja sisustus

Valurautapaistinpannu kestää käytössä toisin kuin pinnoitetut pannut – lisäksi vanhan pannun hoito on helppoa

Valurautapaistinpannu kestää ikuisesti. Nykyisin liedetkin ovat niin hyviä, ettei ruoka pala siinä pohjaan. Ruostuneenkin pannun voi kunnostaa.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Valurautapaistinpannu on hyvä hankinta nykykeittiöön.

Valurautapaistinpannu kestää ikuisesti. Nykyisin liedetkin ovat niin hyviä, ettei ruoka pala siinä pohjaan. Ruostuneenkin pannun voi kunnostaa.

Valurautapaistinpannu on hyvä hankinta, jos haluat säästää rahaa ja olla ekologinen. Se kestää.

– Pinnoitetut pannut kuluvat, mutta valurauta on ikuinen, Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen sanoo.

Valurautapaistinpannussa ruoka ei pala pohjaan

Moni pelkää turhaan, että ruoka palaa pohjaan valurautapaistinpannussa tai teräskattilassa.

– Nykyisin liedet ovat niin hyviä ja helposti säädettävissä, että ne sopivat myös valurautapaistinpannuille ja teräskattiloille.

Valurautapaistinpannussa on sekin etu, että sen kanssa voi käyttää teräksisiä kauhoja tai lastoja. Pinnoitetussa pannussa on aina käytettävä puisia tai muovisia välineitä, jotta pinnoite ei mene rikki.

Lue myös: Helppo ja nopea kikka, jolla pohjaan palanut kattila puhdistuu säihkyvän puhtaaksi

Valurautapaistinpannu kestää käytössä paremmin kuin pinnoitepannut.
Valurautapaistinpannu kestää käytössä paremmin kuin pinnoitepannut.

Vanhan valurautapannun hoito on helppoa – toimi näin!

Valurautapaistinpannuja kannattaa etsiä kirpputoreilta. Vaikka pannu näyttäisi huonokuntoiselta, sen voi kunnostaa.

Hoito on helppoa. Toimi näin:

  • Poista ruoste ja irtoava lika. Voit käyttää tarvittaessa karhunkieltä tai saippuavillaa. Tarvittaessa myös käsitiskiainetta voi käyttää tässä ensimmäisessä puhdistuksessa, kunhan rasvapoltto suoritetaan heti perään, jottei pannu ruostu uudestaan. Kuivaa pannu hyvin.
  • Aloita rasvapolton tekeminen levittämällä pannun sisä- ja ulkopintaan huolellisesti muurikkasilavaa. Ylimääräinen rasva kannattaa pyyhkiä pois. Silavaa voi ostaa hyvin varusteltujen markettien lisäksi suoraan lihakauppiaalta.
  • Kuumenna pannua uunissa ritilän päällä ylösalaisin, kunnes lämpötila on 250 astetta. Pidä vielä uunia päällä noin vartin ajan. Sammuta uuni. Anna pannun jäähtyä uunissa.
  • Jos pannussa on muita kuin valurautaosia, esimerkiksi puinen kahva, rasvan polttaminen kannattaa tehdä liedellä.
X