Koti ja sisustus

Vanhasta uutta iloisella mielellä

Teksti: Maarit

Unohtakaa kulutushysteria ja hauraat lastulevyihmeet, uuden luominen vanhasta on nyt in! Jos luulit, että kierrätyshuonekaluliikkeissä on tarjolla vain 60-lukulaisia kirjahyllyjä tai puhkihikoiltuja runkopatjoja, kannattaa unohtaa ennakkoluulot ja lähteä tutustumiskierrokselle.

Vanhasta uutta iloisella mielellä

Kierrätystavaraliikkeillä on uusia huonekaluja myyviin putiikkeihin verrattuna monia etua. Kierrättämisen ekologisuus lämmittää valistuneen kuluttajan mieltä ja liikkeiden monipuolinen valikoima ilahduttaa sitä, joka kaipaa kattonsa alle muutakin kuin uusimman muodin mukaista. Kömpelöä vasarankäyttäjää miellyttää myös se, ettei kierrätyshuonekaluja tarvitse yleensä koota itse. Hinnatkaan eivät huimaa päätä.

Retrotyylin toteuttajille kierrätysmyymälät ovat tietenkin oikeita aarreaittoja. 60-luvun tyyliset kukkaverhot, vanhat rukit ja ompelukoneet, lp-levysoittimet ja hetekat ovat tavaroita, joihin ei uutta sisustustavaraa myyvissä liikkeissä törmää. Myös kuuluisien muotoilijoiden tuotoksia on mahdollista löytää, joskin ne ovat yleensä hieman perusvalikoimaa hintavampia.

Kierrätyshuonekaluja kauppaavia myymälöitä on kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Hyvän läpileikkauksen niihin tarjoaa Suomen epävirallinen kirpputorilista.Tennismailatuoli

Pääkaupunkiseudun kierrätysliikeketjuista tunnetuin on kenties Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy. Sillä on kaikkiaan viisi myymälää: kolme Helsingissä, yksi Espoossa ja yksi Vantaalla. Vantaan Tikkurilassa sijaitsevassa kierrätyskeskuksessa myydään huonekalujen lisäksi myös rakennusosia kuten ovia ja kylpyhuoneen kalusteita. Kierrätyskeskukset hinnat eivät rasita kukkaroa: ruokapöydän tai sohvan saa mukaan alle kolmellakympillä, kirjahyllykin irtoaa alle viidelläkympillä. Varsinaisten huonekalujen lisäksi myymälöissä on myös kodinelektroniikkaa.

Samalla hintatasolla kierrätyskeskusten kanssa toimii Helsingin Myllypurossa sijaitseva Työ & toiminta ry:n tavaratalo, jonka toimintaperiaatteisiin kuuluu kierrätyksen lisäksi pitkäaikaistyöttömien työllistäminen. Liikkeessä on tarjolla huonekalujen ja elektroniikan lisäksi suuri valikoima erilaisia astioita, joukossa Arabian klassikkoja.

Kristillistä puolta kierrätyshuonekaluliikkeiden joukossa edustavat Fidan lähetystorit sekä Pelastusarmeijan kirpputorit. Molemmilla on lukuisia liikkeitä ympäri Suomea. Pelastusarmeijalla on Helsingissä neljä liikettä ja Vantaalla kaksi, Fidalla taas Espoossa neljä, Helsingissä kolme ja Vantaalla kaksi. Ketjujen kaikki liikkeet eivät myy huonekaluja, joten myyntipaikan tiedot kannattaa lukea huolella liikkeiden nettisivuilta ennen mööpeliostoksille suuntaamista.

Luovan kierrätyksen ammattilaisia

LipastoJotkin liikkeistä ovat ymmärtäneet potentiaalinsa ja alkaneet houkutella asiakkaita kekseliäillä kierrätysideoilla. Yksi tällaisista ideoista on Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen alaisuudessa toimiva Plan B. Tuotemerkki syntyi alun perin mainostoimisto Toukokuun, Kierrätyskeskuksen sekä muotoilija Anna Holopaisen yhteisenä hankkeena Ensimmäiset palaverit pidettiin kesällä 2005 ja käytännön suunnittelu- ja toteutustyö alkoi vuoden 2006 alussa. Plan B:n huonekaluja ja vaatteita myydään Kierrätyskeskuksen Lönnrotinkatu 45:ssa Helsingissä sijaitsevassa toimipisteessä.

Plan B:n keskeinen ideologia on trashion, hylätyn ja mahdollisesti muuten käyttökelvottoman tavaran hyödyntäminen uusissa, upeissa luomuksissa. Trashion ei ole mitään maltillista korjailua, vaan ennakkoluulotonta. rohkea ja hilpeää yhdistämistä, joka lähestyy surrealismin rajoja.

Huimat sisustusluomukset syntyvät Anna Holopaisen ja Kierrätyskeskuksen pajatyötekijöiden käsissä. Holopainen on suunnittelutyöstä päävastuussa, mutta ideoita heitellään puolin ja toisin. Omiksi suosikeikseen suunnittelija mainitsee videonauhasta ja Barbie-nuken kengistä tehdyn lampun sekä tennismailatuolin. ”Ei se rillioviverhokaan ihan normaali idea taida olla”, toteaa viitaten oviverhoon, jossa killuu suuri määrä vanhoja silmälaseja.

Tuumasta toimeen

lasihyllyMistä innostuneen kierrätyssisustajan kannattaa lähteä liikkeelle? Myymälöissä pätee kirpputoreille tyypillinen satunnaisen löytämisen logiikka. Jos lähtee etsimään viininpunaista kolmen istuttavaa vuodesohvaa, kierrätysliikekierros saattaa vain turhauttaa. Luova vaeltelu ja ideointi toimivat paremmin.

Kovia huonekaluja on helpompi löytää hyväkuntoisina ja muunneltaviksi sopivina kuin pehmeitä. Sohvat ja sängyt saattavat ahkerasti käytettyinä nuhjaantua jo muutamassa vuodessa, mutta tuolit ja pöydät kestävät pidempään. Kierrätysmyymäläkierros osoitti kauppojen olevan pullollaan kauniita vanhoja tuoleja, jotka saisi pelkän uuden maalikerroksen avulla täyteen loistoonsa. Samanvärisellä maalilla voi yhdistää pöydän ja monta erilaista tuolia persoonalliseksi ruokailuryhmäksi. Sama keino toimii myös toisinpäin: jos monta samanlaista tuolia maalaa eri väreillä, on tulos hauska ja persoonallinen. Ja mikäpä estäisi maalaamasta huonekaluihin ornamenttikuvioita tai vaikka kukkasia sabluunoiden avulla? Maalin avulla syntyvät myös lastenhuoneen iloisenväriset kalusteet – tässä tapauksessa on tärkeää muistaa maalin myrkyttömyys.

Pehmustettujen tuolien uusiminen onnistuu verhoilun avulla. Verhoiluhommiin ei kannata ryhtyä täysin kokemattomana, sen verran niksejä ja näppäryyttä siihen tarvitaan. Kannattaa hyödyntää verhoiluliikkeiden palveluja tai mennä kansalaisopiston verhoilukurssille, jossa homma hoituu ammattilaisen opastuksella. Verhoilukankaan tärkein kriteeri on kestävyys, mutta kuvioiden suhteen rajana ovat vain kaupan valikoimat ja oma sisustusmaku.

Varoituksen sanana mainittakoon, että arvokkaimpien huonekalujen kunnostus kannattaa jättää ammattilaisille, jottei tule vahingossa pilanneeksi antiikkiesinettä.

Kuinka sitten tavalliselta huonekalunkunnostajalta onnistuu sellaiset luomukset, joita Plan B saa aikaan? Anna Holopaisen mukaan varsin hyvin. ”Kaikki Plan B -tuotteet on toteutettu ilman suurempaa työpajakalustoa, joten hyvin varustettu askartelupaja riittää hyvin vastaavanlaisien ideoiden toteuttamiseen.”

Holopainen kehoittaa etsimään vinkkejä käytännön toteutuksiin erilaisista puuha- ja askartelukirjoista. Kaikkea ei kuitenkaan kannata noudattaa orjallisesti, vaan ohjeista voi hyödyntää sen, mikä tuntuu hyödylliseltä. Huolellinen suunnittelu ja omien taitojen tiedostaminen ovat kaiken a ja o.

Lopuksi Anna Holopaisen kertoo ohjeen, joka jokaisen sisustelijan kannattaisi muistaa: ”Tekemisen pitää olla kivaa!”

Lisää vinkkejä sisustustarvikkeiden askarteluun tarjoaa esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Askarteluopas.

Kuvissa Plan B:n tuotteita, kuvaaja Heidi Piiroinen

X