Koti ja sisustus

Värikkäitä pääsiäismunia kotia koristamaan

Teksti: Anna.fi

Pääsiäismunan historia on ikivanha. Perimätiedon mukaan jo Maria Magdalena antoi keisari Tiberiukselle munan uhriveren merkkinä. Pääsiäismunat ovat tärkeä osa kristillistä ja etenkin ortodoksista pääsiäisperinnettä.

Värikkäitä pääsiäismunia kotia koristamaan

Muna symboloi ylösnousemusta ja uutta elämää sekä ihmisen henkistä kasvua. Pääsiäismunia on perinteisesti annettu sukulaisille ja ystäville. Niitä on myös kokoonnuttu maalaamaan perheen ja ystävien kanssa pääsiäisenä. Suomeen pääsiäismunaperin­ne saapui ortodoksisen uskon myötä 1800-luvun lopulla.

Arvokkaimpia pääsiäismunia ovat koristeelliset Fabergé-munat, jotka voivat maksaa tuhansia euroja. Ne ovatkin haluttuja keräilykohteita. Fabergé-munien tarina alkoi vuonna 1885, kun tsaari Aleksander III  tilasi Peter Carl Fabergén työpajasta erityisen pääsiäismu­nan vaimolleen Maria Fedorovanalle. Fabergé valmisti munat puolijalokivistä, kuten vuori­kristallista ja emaloidusta kullasta. Munien koristeluun Fabergé käytti timantteja ja kultaa. Mu­nien sisälle laitettiin pieniä yllätyksiä, jotka kuvastivat muun muassa tsaariperheiden elämää tai luontoa. Suklaayllätysmunat ovatkin saaneet vaikutteita Fabergé-munista.

Pääsiäiseen ei ole enää pitkä aika. Onkin hyvä ruveta jo koristelemaan pääsiäismunia vaikkapa koko perheen voimalla. Jos pelkäät oikeiden munankuorien rikkoutumista koristelun aikana, hanki muovi- tai styroxmunia ja koristele niitä. Massapallo- ja puumunat sopivat myös pääsiäismuniksi. Pääsiäismunien koristeluun tarvitset ripauksen luovuutta ja mielikuvitusta.

Näin teet pääsiäismunia aidoista kananmunista

Jos haluat maalata ja koristella aitoja kananmunia, tee munan päihin varovasti pieni reikä veitsenkärjellä tai parsinneulalla. Puhalla sitten reikään, jotta munan sisus tyhjenee. Ota keltuainen ja valkuainen talteen. Voit käyttää ne myöhemmin vaikka leipomiseen. Pese ja kuivata munat, ennen kuin maalaat ne. Säilytä pääsiäismunat kananmunakennossa. Niin ne pysyvät hyvin ehjinä.

Valitse maali materiaalin mukaan

Puumunat kannattaa maalata perinnemaalilla tai Deco-akryylivärillä. Molemmat värit ovat hyvin peittäviä ja mattapintaisia. Askarteluväri soveltuu hyvin myös massapallomunien maalaamiseen. Muovimunat voit maalata kiiltäväpintaisella Aqualux-askartelumaalilla, jota saa Sinooperista. Aqualux-maalilla voit maalata myös posliinia, puuta, savea ja lasia. Vesivärejäkään ei sovi unohtaa.

Aqualux

Maalin sivelet munien pintaan näppärästi vesivärisiveltimellä. Jotta maalipinnasta tulisi tarpeeksi peittävä, maalaa muna muutamaan kertaan. Anna maalin kuivua, ennen kuin lisäät uuden maalikerroksen. Jos haluat pastellisävyisiä munia, sekoita maalin joukkoon valkoista maalia.

Kun maalaat munia, käytä apunasi esimerkiksi sukkapuikkoa. Muovimunien pohjassa on reikä, johon voit työntää sukkapuikon. Siten voit maalata kerralla koko munan ja laittaa munan kuivumaan pystyasennossa laittamalla sen esimerkiksi johonkin astiaan tai kukkaruukkuun. Voit myös tökätä sukkapuikon styroxmunan sisään. Halutessasi voit tehdä ripustuslenkkejä muniin esimerkiksi valkoisesta langasta tai värillisestä silkkinauhasta.

Kokeile serviettitekniikkaa

ServettitekniikkaServiettitekniikalla saat aikaan helposti hienoja pääsiäismunia. Maalaa munat haluamasi värisiksi. Anna värin kuivua kunnolla. Leikkaa esimerkiksi pääsiäis- tai kukka-aiheisista lautasliinoista kuvioita. Lautasliinassa on yleensä kolme kerrosta. Ota päällimmäinen kerros irti muista kerroksista. Sivele ohuelti serviettilakkaa kohtaan, johon haluat laittaa lautasliinasta leikkaamasi kuvan. Aseta kuva lakan päälle ja levitä lakkaa kuvion keskeltä kohti reunoja. Käytä lakan levittämiseen puhdasta vesivärisivellintä. Halutessasi voit viimeistellä munat laittamalla niiden pintaan pieniä kimalleliimapisaroita. Jos koristelet posliinimunia, valitse silloin lasille tarkoitettu serviettilakka. Serviettilakkaa myyvät Tiimarit ja Sinooperit.

Pilkkuja Pop Up -kohoväreillä

Pop Up -kohoväreilläOletko kokeillut kohovärejä? Kohoväreillä loihdit pääsiäismunien pintaan esimerkiksi pilkkuja. Maalaa ensin puu- tai posliinimunia haluamasi värisiksi. Anna maalin kuivua. Tee sitten kohovärillä pilkkuja muniin. Anna kohovärin kuivua kuuden tunnin ajan. Laita sitten munat 160 asteeseen uuniin. Pidä munia uunissa niin kauan, kunnes kohoväri on kohonnut. Värin kohoamiseen menee aikaa 15 sekunnista kymmeneen minuuttiin. Voit myös kohottaa värin kuumailmapuhaltimella. Jos haluat, voit koristella kohoväreillä styrox- tai muovimunia. Älä kuitenkaan laita niitä uuniin. Riittää, että kohoväri kuivuu huoneenlämmössä munien pintaan. Pop Up -kohovärejä myyvät Sinooperit.

Juhlavaa pintaa spraymaalilla

Ruskeakuoriset kananmunat saavat juhlavan sävyn, kun suihkutat niiden kuoriin kultaista spraymaalia. Helppoa ja yksinkertaista. Suojaa pöytä esimerkiksi sanomalehdillä, jotta spraymaali ei sotke pöytää. Suihkuta spraymaalia kevyesti ensin munan toiselle puolelle. Anna spraymaalin kuivua, ennen kuin suihkutat sitä toiselle puolelle.

Kultaspray

Loihdi muniin marmoripinta

Waco-marmorivärillä voit marmoroida esimerkiksi muovimunia. Marmorointi onnistuu helposti. Laita kädenlämpöistä vettä astiaan, esimerkiksi taikinakulhoon. Tiputa muutama tippa marmoriväriä  kädenlämpöisen veden päälle. Laita muovimunan pohjassa olevaan reikään sukkapuikko tai tikku ja liikuttele munaa marmorivärivedessä. Ota sitten muna pois vedestä, ja anna marmorivärin kuivua noin tunnin ajan. Waco-marmorivärejä myyvät Sinooperit.

Waco-marmoriväriLautasliinatekniikka

Värjää munat kattilassa luonnonvärein

Pääsiäismunia on helppo värjätä keittämällä niitä kattilassa. Siten saat pääsiäisen ruokapöytään väriä. Laita munat veteen ja lisää veden sekaan puoli ruokalusikallista etikkaa ja sipulinkuoria. Keitä munia noin kahdeksan  minuutin ajan. Jotta väri tarttuisi paremmin munien pintaan, jätä munat jäähtymään kattilaan keittämisen jälkeen. Saat kauniita kullanruskeita munia. Kokeile myös värjätä munat pinkeiksi laittamalla veteen vadelmia. Punajuurestakin saat hienon värisävyn munan kuoriin. Jos haluat muniin vihreää sävyä, keitä vedessä munien kanssa yrttien varsia ja lehtiä.

Tutustu neulahuovutukseen

Neulahuovutus on hauskaa ja helppoa. Koristele styroxmunia neulahuovuttamalla. Tarvitset eri väristä huovutusvillaa, styroxmunia ja huovutusneulaimen. Valitse haluamasi väristä huovutusvillaa ja töki huovutusneulaimella villaa munan pintaan. Voit myös tehdä neulahuovutettuihin muniin kuvioita villalangasta. Asettele villalangan pätkiä kuvioiksi munien päälle ja neulahuovuta kuviot kiinni munien pintaan.

Neulahuovutus

Huovutusneulat katkeavat helposti. Muista pitää neulaa suorassa, kun tökit huovutusvillaa munan pintaan. Älä myöskään töki huovutusneulalla kovaa pintaa vasten. Käytä huovutusalustana vaahtomuovin palaa. Huovutusneulaimia on myynnissä Novita-jälleenmyyjillä ja käsityöliikkeissä. Huovutusalustoja on myynnissä esimerkiksi Tiimareissa.

Teksti ja kuvat: Sanna Toikkanen

X