Koti ja sisustus

Vihreä viikkosiivous – 16 vinkkiä ekosiivoukseen

Teksti: Anna.fi

Puhdista kotisi ympäristöä säästäen. Samalla tulet säästäneeksi myös hermojasi, aikaa ja rahaa.

Vihreä viikkosiivous

Siivousasiantuntijat vakuuttavat, että vihreä siivous ei vaadi suuria ponnistuksia, vaan vähän ajattelua ja viisaita valintoja. Siivous nimittäin on välinelaji: kunnon välineillä siivous sujuu tehokkaasti ja vaivattomasti. Heidän vinkeillään siivoat kotonasi ympäristöä kunnioittaen – ja samalla säästät luontoa ja rahaa.

16 x ekosti puhdasta

1. Siivoa kerran viikossa, jotta lika ei ehdi pinttyä.

2. Pidä kotonasi hyvä järjestys ja karsi turha tavara pois.

3. Laita ulko-oven eteen kynnysmatto ja jätä jalkineet eteiseen.

4. Panosta hyviin välineisiin, sillä silloin et tarvitse siivousainearsenaalia kaappeihisi. Hyvillä välineillä siivous sujuu vaivattomasti.

5. Unohda kertakäyttöiset siivousvälineet. Ne kuormittavat turhaan ympäristöä.

6. Mikrokuituliinalla voi pyyhkiä pölyt ilman vettä ja puhdistusaineita.

7. Mopissa on hyvä olla säädettävä varsi, koska silloin se on monikäyttöisempi. Säädettävä varsi parantaa myös työergonomiaa ja nopeuttaa näin siivousta.

8. Hyvä pölynimuri helpottaa pölyn ja roskien siivoamisessa lattialta. Imuria valitessasi kiinnitä huomiota koneen poistoilman suodattimien suodatuskykyyn.

9. Pese ja huolla siivousvälineet säännöllisesti – silloin ne kestävät pidempään. Mikrokuituliinat ja mopit voi pestä koneessa 60 tai 90 asteessa ilman huuhteluainetta.

10. Mikrokuituiset siivouspyyhkeet kestävät pidempään, kun peset ne pyykkipussissa. Tällöin ne eivät ime nukkaa muusta pyykistä.

11. Pärjäät muutamalla puhdistusaineella. Käsitiskiaine on pH-arvoltaan neutraali ja käy helposti irtoavan lian poistoon ja pölyjen pyyhintään. Lievästi hapan pesuliuos toimii kylpyhuoneessa, sillä hapan poistaa kalkkilikaa. Näiden lisäksi tarvitset heikosti emäksisen yleispuhdistusaineen, joka tehoaa rasvalikaan.

Pärjäät muutamalla puhdistusaineella

12. Valitse ympäristömerkittyjä puhdistusaineita.

13. Annostele maltilla. Puhdistusaineen kemikaalit eivät häviä mihinkään, vaikka jätevedet menisivätkin vedenpuhdistamolle. Sieltä ne jatkavat matkaansa ongelmajätteenkäsittelylaitokseen.

14. Ympäristöystävällisintä on käyttää pesuaineita mahdollisimman vähän ja mieluiten kasvipohjaisia pesuaineita.

Jos oikein innostut, suosi kierrätettävissä pakkauksissa myytäviä pesuaineita tai käy ekokaupasta ostamassa omaan astiaasi haluamaasi pesuainetta. Siivousalan erikoisliikkeistä puolestaan löytyy ammattilasikäyttöön suunniteltuja siivousvälineitä.

15. Antibakteerisia aineita ei tavallisessa kodissa tarvita. Ne tappavat myös hyvät bakteerit. Käytä niitä esimerkiksi vain vatsataudin jyllätessä.

16. Käytä viileää vettä. Pölyt kannattaa pyyhkiä korkeintaan nihkeällä liinalla. Mikrokuitu kerää pölyä kuivanakin.

Teksti: Taru Jussila
Kuvat: Pekka Holmström ja Thinkstock

X