Koti ja sisustus

Vuoden yrittäjänainen Päivikki Palosaari: Naisen pitää uskoa itseensä

19.4.1999 Teksti: Anna.fi

Yrittäjänaisten Keskusliitto valitsi lauantaina vuoden yrittäjänaiseksi Päivikki Palosaaren. Palosaari on 43-vuotias värikäs lappilaispersoona ja toiminut matkailualan yrittäjänä yli kymmenen vuotta. Hänen yrityksiään ovat mm. Levin Lomakylä, ravintola- ja hotelli Hullu Poro, rinneravintola Villi Intiaani ja muutama muu Lapin kävijälle tuttu paikka.
Vuoden valinta on osunut paikalleen ehkä juuri siksi, että Päivikki Palosaari kertoo syntyneensä yrittäjäksi. ”Minä olen tiennyt pienestä pitäen, että yrittäminen on minun tyylini. Aloitin bisneksen teon pienenä likkana käpyjen myynnillä ja siitä se on sitten jatkunut.”

Yrittäjäksi syntynyt Päivikki Palosaari uskoo haaveiden toteutumiseen.

Keittiöpäällikkönä aiemmin työskennellyt Palosaari osti ensimmäisen yrityksensä Levin Loman juuri ennen lamavuosia. Ensimmäisistä vaikeista vuosista yrittäjänainen kertoo selvinneensä niillä ominaisuuksilla, jotka hän katsoo kaikille yrittäjille ja erityisesti naisille tärkeiksi: peräänantamattomuus, vahva stressinsietokyky ja usko itseen.

”Minä olen sellainen, että mitä kauheampi kaaos, sen paremmin työskentelen. Tällainen tilanne on muun muassa jokaisen matkailusesongin alussa”, Palosaari kertoo. Hänen mielestään naisen vahvuutena yrittäjänä on se, että nainen pystyy keskittymään kymmeneen asiaan yht’aikaa. Ja näin on usein myös pakko, sillä työn lisäksi nainen elää vahvasti yksityiselämää ja hoitaa yleensä kodin ja perheen. Näin myös Päivikki Palosaari, joka on kahden murrosikäisen tytön yksinhuoltaja.

Viimeiset neljä vuotta ovat olleet lappilaiselle yrittäjälle hyvää aikaa. Yritykset ovat menestyneet ja elämä on muutoinkin järjestyksessä. ”Minä olen kypsynyt ja samoin yritystoiminta. Sitten on vielä hyvä ihmissuhde, joka antaa lisää sisältöä elämään”, Palosaari hehkuttaa.

Pohjoisen Suomen yrittäjähenki on myös antanut toiminnalle potkua. ”Täällä pohjoisessa on nyt ensimmäinen yrittäjien sukupolvi vauhdissa. Kehitys on ollut nopeaa ja viime vuosina on saatu paljon aikaiseksi.”

Vauhti ei ainakaan Päivikki Palosaarelta tunnu hiljenevän. Ensi syksynä valmistuu remontti Hotelli Merihovissa, joka on jo kolmas Päivin kemiläinen yritys ja yksi niistä visioista, joihin vuoden yrittäjänainen uskoo. ”Ensin täytyy olla visio. Sitten pitää kysyä itseltä, miltä se visio todella tuntuu. Kun on realistisesti arvioinut asian ja senkin jälkeen yhä uskoo siihen, haaveen voi lähteä toteuttamaan. Sitten täytyy vain olla valmis siihen, että toiveet käyvät toteen.”

A4Media Oy / Johanna Tarpila