Koti ja sisustus

WHAT!? Aikuiset rynnistävät kielileireille?

12.7.1999 Teksti: Anna.fi

WHAT!? Aikuiset rynnistävät kielileireille?
”Confident, ovat englantilaiset tuttavat todenneet. Että minun englantini on ollut paljon varmempaa kielikurssin jälkeen”, sanoo Karita Hovi. Hän on viettänyt sekä Saksassa että Englannissa kahden viikon pituisen kielikurssin, joista Englannin Salisbury on jäänyt mieleen rennompana ja siksi kenties enemmän elämyksellisenä.

”Saksan Freiburgissa opettajat olivat todella saksalaisen hyviä, ehkä pedagogisempia kuin englantilaiset. Toisaalta se englantilainen perhe jossa asuin, oli superhyperhyvä. He olivat aktiivisia keskustelijoita, minä kuin perheenjäsen”, vertailee Karita kahden vuoden takaisia intensiivikurssejaan. Kumpikin oli vahvasti kouluttautumismatka ympäristöministeriön tiedottajalle.

”Englantiin mennessäni olin 48-vuotias ja ryhmän vanhin. Kaikki muut olivat 17-22 -vuotiaita japanilaisia. Aluksi jännitin miten he suhtautuisivat minuun, mutta itse asiassa meillä oli aika hauskaa yhdessä. Opettajat olivat innostavia ja kun japanilaisten tapa puhua on niin erilainen, oli todellinen koettelemus puhua heidän kanssaan englantia”, Karita jatkaa.

Karita käy malliesimerkiksi aikuisesta naisesta, joka lähtee ulkomaille opiskelemaan kieltä. Hän halusi herättää uinuvan englannin ja saksan taitonsa, työ tarjosi siihen mahdollisuuden. Matkan maksoivat työpaikka ja EU, Karita osallistui kustannuksiin käyttämällä matkaan lomapäiviään.

”Voin sanoa, että perheenäidille meno vieraaseen maahan, jossa ei tarvitse hoitaa arkiasioita, on lomaa. Toki ohjelmassa oli niin rankkoja päiviä, etten olisi illalla jaksanut sanoa vieraan kielen sanaa.”

Aikuisten kielimatkat tuntuvat olevan lisääntymässä, ainakin lähtemisen kynnys on alentunut EU-tuohen ilmaannuttua kuvioon. Helsinkiläinen TR-kielimatkat on jo useamman vuoden tarjonnut kielimatkoja varttuneelle väestölle, vaikka muut toimistot edelleen panostavat nuoriin. Toimisto lähettää vuosittain hieman yli kaksisataa suomalaista aikuista maailmalle kielioppiin.

”Se on määrä, jota pystytään vielä hyvin hallinnoimaan”, sanoo markkinointipäällikkö Kaise Meltti. Hän ennustaa myös, että muutkin toimistot pian ymmärtävät aikuisten arvon: ”Kysymys on siitä, että koululaisten kielikurssit ovat saturaatiopisteessä, ne eivät puhuttele kuten ennen. Markkinoita etsiskellään siis aikuisten puolelta”, Meltti paljastaa.

Kun keski-ikä nousee, niin sukupuolijakauma hieman yllättäen tasoittuu: ”Noin 60 prosenttia lähtijöistä on naisia ja loput miehiä. Nuorista kurssilaisista suurin osa on tyttöjä. Se on niin, että minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Ehkä miehet nuorina jättävät kouluenglannin helpommin lukematta, mutta tarvitsevat sitä silti myöhemmin”, Meltti otaksuu.

Vaikka Karita Hovi nyt vaatisi kielikurssilta myös syventävää yksityisopetusta, hän kehuu silloisten opintojaksojen osuneen naulan kantaan: ”Pähkinänkuoressa sanon, että matka antaa paljon ja kohottaa valmiutta puhua. Tärkeintä on, että saa aloitettua kielellä kommunikoimisen. Nyt olen aina iloinen, jos työssä pääsen puhumaan saksaa. Seuraavaksi voisi tietenkin laajentaa sanavarastoa.”

Pilvi Kallio / A4 Media Oy

Kuva A4 Photo