Koti ja sisustus

Yrttiopas: 9 yrttiä ikkunalla

Teksti: Anna.fi

Yrtit tuovat ihania vivahteita ruokiin, ja moni yrtti edistää myös terveyttä. Mikä hauskinta, oman yrttimaan voi perustaa vaikka ikkunalaudalle.

basilikat ikkunalla

1. Persilja

Rehevän makuinen persilja on monikäyttöinen yrtti, joka sopii kesäiseen salaattiin siinä kuin lihasoppaankin. Persilja on hieman kovalehtinen ja -vartinen, joten se kannattaa silputa pieneksi. Lisää persilja lämpimiin ruokiin loppuvaiheessa tai valmiin annoksen päälle, sillä sen maku kärsii pitkästä kuumentamisesta. Persiljan pureskelu lieventää hengityksen tuoksua valkosipulipitoisen aterian jälkeen.

Plussaa: Persilja sisältää runsaasti rautaa sekä raudan imeytymistä edistävää C-vitamiinia.

2. Minttu

Raikas minttu antaa pirteän säväyksen kylmiin juomiin, ja on sievä syötävä koriste mansikoiden ja jäätelön päälle. Salaattiinkin minttu sopii, ja talviaikaan sillä maustetaan mehevät lammasruuat. Mietoa rantaminttua voi poimia luonnosta ruokapöytään, viher- ja piparminttu sen sijaan ovat molemmat jalostettuja lajikkeita. Mintusta on kehitelty erikoisempiakin väri- sekä makuvariaatioita, miltä kuulostaisi esimerkiksi minttusuklaan makuinen yrtti?

Plussaa: Minttu rauhoittaa ärtynyttä vatsaa.

3. Vihanneskrassi

Moni yrtti sopii myös kuivattavaksi, mutta kirpsakka vihanneskrassi käytetään aina tuoreena versona. Vihanneskrassia ei kannata keitellä pitkään vaan lisätä ruokaan aivan lopuksi. Sen voi silputa myös salaatin päälle tai voileivän maukkaaksi koristajaksi, grillipihvin päälle puolestaan sopii vihanneskrassilla maustettu yrttivoi.

Plussaa: Vihanneskrassin versot sisältävät runsaasti lehtivihreää, entsyymejä, vitamiineja ja hivenaineita.

4. Basilika

Mikä olisi houkuttelevampi kesälounas kuin tomaatti-mozzarellasalaatti ja reilusti tuoretta basilikaa? Taivaallisen tuoksuinen basilika sopii kaikkien tomaatti- ja juustoruokien mausteeksi ja on myös pastan paras kaveri, joko tuoreina lehtinä annoksen päälle tai peston muodossa. Mintun tapaan basilikasta on jalostettu useita lajikkeita erilaisin makuvivahtein.

Plussaa: Aromaterapiassa basilika tunnetaan mielialan kohottajana ‒ ehkä italialaiset ovatkin juuri siksi ruokapöydässä niin hyväntuulisia!

5. Lipstikka

Tuoksultaan ja maultaan selleriä muistuttava lipstikka on vanha yrttikasvi, josta voi syödä kaikki osat. Lehdet ja siemenet sopivat tuoreeltaan salaattiin, nuoret varret sekä juuren voi pilkkoa keittoon tai pataan. Lipstikka sopii varsinkin liharuokien maustamiseen. Kuivaaminen hävittää lipstikan maun, joten paras paikka lipstikan säilömiseen on pakastin.

Plussaa: Lipstikka on perinteinen apu kuukautiskipuihin.

6. Rosmariini

Rosmariini voi päällepäin näyttää turhankin tikkuiselta syötäväksi, mutta tätä yrttien tuoksuvaa kuningatarta ei kannata ohittaa. Rosmariini sopii hyvin sieniruokien mausteeksi, ja se jalostaa myös liharuuat uudelle tasolle, kokkaatpa sitten padassa, grillissä, kattilassa tai pannulla. Rosmariinia voi myös kuivata talven varalle maun kärsimättä.

Plussaa: Rosmariinin sanotaan virkistävän ja rauhoittavan levotonta mielialaa.

7. Timjami

Hienoarominen timjami maustaa niin liha-, kala- kuin kasvisruuatkin, ja sitä voi ropsauttaa salaattikastikkeeseen sekä kotitekoiseen marinadiin. Jos uuden perunan sato on kehno, herkkuperunat syntyvät uunipannulla tai grillissä folioon käärittynä, kun pyöräyttää potut ensin öljyssä ja timjamissa. Timjami sopii erinomaisesti kuivattavaksi.

Plussaa: Timjami edistää ruuansulatusta.

8. Oregano

Oregano on voimakkaan makuinen yrtti, joka sopii erityisen hyvin kuivattavaksi. Monen mielestä pizza ilman oreganoa ei ole pizzaa lainkaan, ja oregano sopii mainiosti myös tomaattipohjaisiin pastakastikkeisiin. Tuoretta oreganoa voi sekoittaa kasviöljyyn ja käyttää sitä salaatinkastikkeena tai paistamiseen. Suomessa kasvaa luonnonvaraisenakin yksi oregano-suvun yrtti, mäkimeirami.

Plussaa: Oregano voi hillitä ilmavaivoja.

9. Voikukka

Kun kevätnurmikko helottaa keltaisena, ei kannata kiskoa ruohonleikkuria esiin vaan noukkia nuoret voikukanlehdet ja kukannuput ja lisätä ne raikkaiksi sattumiksi salaattiin. Lehtiä voi käyttää myös lämpimiin ruokiin, kuten keittoihin ja pataruokiin. Isoksi kasvaneissa voikukissa ja voikukan varsissa on jo liikaa kitkerää maitiaisnestettä, joten käytä vain pieniä, vastanousseita lehtiä.

Plussaa: Voikukka on erinomaisen tehokas nesteenpoistaja.

Asiantuntijana Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto.

Teksti: Anu Holopainen

X