Koti ja sisustus

Zen ja vaatehuoneen kunnossapito

Teksti: Anna.fi

Todellisen esteetikon ja tyylitaiturin tunnistaa vaatehuoneesta. Esteetikon vaatehuone tai -kaappi ei ole mikä tahansa äijämäinen varasto, vaan ”sisustusratkaisu”, jota kelpaa esitellä muoti- ja sisustuslehdissä.

Vaatehuoneeseensa voi hakea uutta ilmettä valitsemalla esimerkiksi kaunista hyllypaperia, kivoja naulakoita tai vaikkapa liimaamalla kuvia vaatehuoneen oveen (ja mahdollisesti seinille, jos lääniä riittää).

Vaatehuoneen a ja o on kuitenkin järjestys. Kun kunnossapidosta on huolehdittu, niin kuulkaa, silloin sielu jaksaa, voi hyvin ja kukoistaa. Kaaos ja sotku aiheuttavat useimmille naisille vain turhaa stressiä. Sillä onko mikään rasittavampaa kuin penkoa tunkkaisesta sekasorrosta bilevaatteita – varsinkin jos pukeutumiseen on aikaa viisitoista minuuttia.

Ohessa vinkkejä siihen, miten saat pidettyä tavarasi järjestyksessä.

Vaatteiden säilyttäminen ja pölysota

Jos aiot varastoida villavaatteita pidemmäksi aikaa, vie ne ensin pestäväksi pesulan kuivapesuun. Kuivapestyt vaatteet keräävät vähemmän pölyä. Turkiskuoriaisia ja koi-perhosia vastaan voi yrittää taistella seetripuu-kalikoilla, joita saa ostaa hyvin varustetuista tavarataloista.

Säilytä vähemmässä käytössä olevia vaatteita pukupusseissa. Pusseja on hyvä avata ja vaatteita oikoa silloin tällöin, niin etteivät laskokset kuluta vaatetta turhaan. Muovipussit sopivat vain kengille, eivät vaatteille. Kankaidenkin on saatava hengittää.

Jos säilytät sekä kesä- että talvivaatteitasi ympäri vuoden samassa tilassa, sijoita kierrossa olevat vaatteet hyllyille, joihin pääset helposti käsiksi. Farkkuja, toppeja ja joitakin hameista käytetään yleensä säähän ja vuodenaikaan katsomatta. Niitä on hyvä säilyttää niin, että saat ne nopeasti käyttöön.

Pesulan rautahenkareita ei pitäisi käyttää, koska ne venyttävät ikävästi vaatetta. Jos sinulla kuitenkin on niitä, peitä ne vaahtomuovilla, jolloin ne eivät pilaa vaatteitasi.

Säilytä vaatehuoneessa pieniä, kokoontaitettavia tikkaita, joiden avulla yllät helposti myös ylähyllyille.

Vaatehuoneen tunkkaiseen hajuun puree parhaiten vanha, hyväksi havaittu kikka. Tuuleta vaatteitasi. In the mean while – pujota henkareihin muotilehtien tuoksuvia hajuvesimainossivuja. Ja toki kaupasta saa ilmanraikastajiakin.

Vaikka villasukat eivät kuulu garderobin hemaisevimpiin asusteisiin, täällä peräpohjolassa emme voi elää ilman turvallisia varpaidenlämmittäjiämme. Muovipusseissa villasukat alkavat vain haista, ja ne muuttuvat nopeasti nuhjuisiksi ja sähköisiksi. Sen sijaan kauniissa, avoimessa puukorissa villatöppöset saavat hengittää ja pysyvät pidempään raikkaina.

Kengät ojennukseen

Sinkkuelämän Carrie sen tietää: nainen ei ole nainen ilman riittävää kenkäkokoelmaa (Louvre, kalpene!). Monikerroksinen ja mahdollisimman kapea kenkäteline onkin oiva ratkaisu kaikille kenkäfetisisteille. Telineessä ne ovat hyvin näkyvillä, mikä helpottaa valitsemista ja vähentää penkomista.

Harvemmin käytettäviä kenkiä voi hyvin säilyttää kenkälaatikoissa. Kenkälaatikoita voi kysellä pienistä kenkäkaupoista; monet antavat niitä mukaan, vaikka et heiltä mitään ostaisikaan.

Paksut sisustus- ja muotilehdet voi rullata saappaiden varsiin, jolloin saappaat säilyttävät paremmin ryhtinsä. Esimerkiksi vanhat Gloria-lehdet hoitavat tämän tehtävän mainiosti!

Hintavien kenkälestien sijasta Niksi-Ellit suosittelee huokeampaa vaihtoehtoa. Kävelykengät säilyttävät muotonsa, kun laitat niiden kärkiin silkkipaperia. Voit venyttää kenkää taipuisalla tikulla: toinen pää osuu silkkipaperiin, toinen kantapäähän.

Asusteet ja alusvaatteet

Pinnit, hiuslenksut, aurinkolasit – kaikki se tuiki tarpeellinen pikkusälä – on käytännöllistä änkeä läpinäkyvään laatikostoon, josta heti näkee, missä mikin pikkuesine on.

Säilytä alusvaatteita ja huiveja matalissa puulaatikoissa, joissa on tilanjakajat. Laventeli lienee alusvaatetuoksuista klassisin. Hajustetut pussit pitävät alusvaatteesi hyväntuoksuisina.

Käsilaukkuja ja kasseja varten kannattaa vaatehuoneeseen naputtaa naulakoita. Niitä voi kiinnittää jokaiseen pienempäänkin tilaan. Jos ylähyllyiltä löytyy vielä tilaa, voit koota sinne harvemmin käytettävistä käsilaukuistasi komean rivistön.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (15.03.2004)
Kuva: A4 Media Oy / PF

X