Lifestyle

Lucinda Rileyn murheellinen menestystarina: supersuosittu kirjasarja jäi kuolemassa kesken – perhe jatkoi bisnestä, mutta koki pian toisenkin tragedian

Lucinda Riley menehtyi kesken Seitsemän sisarta -kirjasarjan kirjoittamisen. Hänen poikansa kirjoitti viimeisen osan loppuun, mutta pian oli toisen kuolinviestin aika.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Tommi Tuomi, Bazar kustannus

Lucinda Riley menehtyi syöpään 55-vuotiaana.

Lucinda Riley menehtyi kesken Seitsemän sisarta -kirjasarjan kirjoittamisen. Hänen poikansa kirjoitti viimeisen osan loppuun, mutta pian oli toisen kuolinviestin aika.

Lucinda Riley eli elämän, josta ei puuttunut yllättäviä käänteitä, traagisia tapahtumia ja suorastaan hämmästyttäviä saavutuksia.

Riley tunnetaan erityisesti huikeaa maailmanmainetta niittäneestä kirjasarjastaan Seitsemän sisarta. Sarjan idea syntyi, kun Riley vuonna 2013 katseli joulukuisena iltana kotipihallaan Plejadien eli Seulasten tähtikuviota. Tämä tähtikuvio tunnetaan myös nimellä Seitsemän sisarta.

Seitsemän sisarta on huippusuosittu Suomessa ja maailmalla

Tähtikuvio inspiroi kirjailijaa niin, että hän loi sen pohjalta mytologiavaikutteisen tarinan seitsemästä adoptiosisaresta. Kahdeksasosaisen kirjasarjan osat vievät eri puolille maailmaa sekä pitkälle historiaan.

Tarinoiden keskiössä ovat eri aikoina eläneet vahvat, itsenäiset naiset, ja osa sarjan hahmoista perustuu todellisiin historiallisiin henkilöihin. Taustatyö on yksi Rileyn vahvuuksista: hän on esimerkiksi käynyt kaikilla kirjan keskeisillä tapahtumapaikoilla, jotta tunnelma olisi mahdollisimman autenttinen.

Sarjan jokainen osa on ollut maailmanmenestys ja singahtanut Suomessakin välittömästi suosituimpien käännöskirjojen listan kärkeen heti ilmestyttyään.

Ennen menestyssarjaakin Lucinda Riley oli kohtalaisia painoksia myynyt kirjailija. Uransa ensimmäiset romaanit hän julkaisi tyttönimellään Edmonds.

Lue myös: Pekka Hassinen kirjoitti vuosia puolisonsa Pirjon romaanit puhtaaksi – vasta kuoleman rajalla käyminen sai hänet toteuttamaan oman kirjahaaveensa

Lucinda Riley kirjoitti esikoisromaaninsa käsin sairasvuoteella

Alun perin tähtikirjailijasta piti tulla näyttelijä. Hän syntyi vuonna 1965 Irlannissa, harrasti nuoruudessaan intohimoisesti balettia ja päätyi jo teini-ikäisenä BBC:n menestyssarjan tähdeksi, kun sarjan tuottaja bongasi hänet rooliin balettitunnilta.

Riley näytteli Suomessakin aikoinaan suositussa Näkemiin vaan muru -tv-sarjassa.

Äkillinen sairastuminen parikymppisenä Epstein–Barr-viruksen aiheuttamaan mononukleoosiin teki kuitenkin Rileystä viikkokausiksi sänkypotilaan ja viimein myös lopun hänen näyttelijänurastaan.

Sairasvuoteella Riley kirjoitti ajankuluksi, ikävästä kuuden viikon vuodelevosta paremmin selvitäkseen. Syntyi 600 sivun käsin kirjoitettu nivaska, jonka luettuaan Rileyn ystävä kiikutti saman tien kustantamokontakteilleen.

Kustantaja esikoisromaanille Lovers and Players löytyi pian. Rileylle ehdotettiin heti kolmen kirjan kustannussopimusta.

Äidin rooli oli tärkein rooli

Samaan aikaan Lucinda Riley sai tietää odottavansa esikoistaan. Seuraavat vuodet kuluivat kirja tai lapsi per vuosi -tahtia. Kahdeksan romaanin jälkeen Riley piti taukoa ja keskittyi 10 vuoden ajan kokopäiväisesti kotiäidin työhön ja perheeseen, joka uuden aviomiehen ja uusperhekuvion seurauksena oli kasvanut seitsemän lapsen vahvuiseksi.

Rileyllä oli ensimmäisestä avioliitostaan Owen Whittakerin kanssa kaksi lasta, Harry ja Bella. Toisen aviomiehensä Stephen Rileyn kanssa hän sai niin ikään kaksi lasta, Leonoran ja Kitin. Stephenillä oli aiemmasta avioliitostaan kolme lasta, Olivia, William ja Max.

Kotiäitivuosiaan Lucinda Riley on Kotilieden haastattelussa kuvannut elämänsä rauhallisimmaksi ajaksi, jota hän rakasti. Äidin rooli oli hänelle elämässä se tärkein rooli.

– Toiseksi olen vaimo ja vasta kolmanneksi kirjailija, hän sanoi haastattelussa.

Kotipihan tähtitaivaan alla syntynyt satumainen idea Seitsemästä sisaresta oli lopullinen niitti, joka ankkuroi Rileyn menestysuran. Yhteensä Rileyn romaaneja on maailmanlaajuisesti myyty yli 30 miljoonaa, Suomessakin 1,1 miljoonaa eri formaateissa.

Pelkästään Seitsemän sisarta -sarjan jokaista osaa on meillä myyty yli 100 000 kappaletta ja ne ovat nousseet kirjastojen lainauslistojen kärkeen.

Lue myös: Pirkko Saisio suunnitteli ”lyhyehköä romaania”, 8 kuukaudessa syntyi 700-sivuinen järkäle: ”Pyrkimys oli löytää ikuisuuden pisara”

Saneluna syntyneet romaanit taipuvat loistavasti äänikirjoiksi

Menestystä kuitenkin varjostivat vuosien mittaan Epstein–Barrin aiheuttaman infektion ohella muutkin terveysongelmat ja jopa leikkauksia vaatineet kehon kivut, joiden Riley on arvioinut johtuneen ainakin osittain hänen taustastaan tanssijana.

Eräs epätavallinen seuraus terveysvaivoista oli, että Riley ei kirjoittanut isoa osaa tuotannostaan itse, vaan saneli ne sanelukoneelle. Vakavat lihas- ja nivelkivut tekivät tietokoneen ääressä istumisen ja näppäimistön naputtelun mahdottomaksi, jolloin kirjailija joutui opettelemaan sanelutekniikan pystyäkseen jatkamaan tarinoidensa luomista.

Tarinan valmistuttua luotettu avustaja purki äänitteet paperipinoiksi, jotka Riley kävi kynän kanssa läpi.

Saneluna syntyneitä romaaneja pidetään yhtenä selityksenä sille, että Rileyn kirjat ovat menestyneet häkellyttävän hyvin erityisesti äänikirjoina.

Jälleen Riley siis onnistui kääntämään vaikeudet voitokseen ja tragedian vahvuudeksi.

– Tuntuu, että minut heitetään tiiliseinää vasten, mutta sitten jotenkin selviän siitä, hän sanoi Kotilieden haastattelussa vuonna 2019.

Lucinda Riley sairasti syöpää neljä vuotta – ura alkoi ja päättyi sairasvuoteella

Vuonna 2021 Lucinda Riley kuoli syöpään 55-vuotiaana taisteltuaan sitä vastaan neljän vuoden ajan. Kolme viimeistä osaa Seitsemän sisarta -sarjasta hän kirjoitti sairauden aikana.

Sairasvuoteelta ura alkoi, ja sinne se myös päättyi.

Mutta Rileyn tähti tuikkii yhä kirkkaana kirjailijataivaalla. Vuoden 2023 alussa ilmestyi Seitsemän sisarta -sarjan viimeinen osa Atlas, The Story of Pa Salt Atlas.

Suomeksi Papa Saltin tarina ilmestyy toukokuussa Tuukka Pekkasen ja Hilkka Pekkasen suomentamana.

Lucinda Riley: Atlas
Toukokuussa 2023 suomeksi ilmestyvä Atlas, Papan tarina on sarjan muiden osien tapaan todella paksu järkäle.

Riley ei ehtinyt sanella päätösosaa loppuun, mutta antoi ohjeet kirjan viimeistelyyn pojalleen Harry Whittakerille perinnöksi.

Perheen tragediat eivät päättyneet Rileyn kuolemaan

Perhe on siis onnistunut jatkamaan kirjabisnestä menestyksekkäästi ja fanien suureksi iloksi. Lucindan elinaikana aviomies Stephen Riley oli toiminut vaimonsa managerina, ja parin toimintatapa oli ollut kustannusalalle poikkeuksellinen: he olivat suoraan yhteydessä eri maiden kustantajiinsa ilman agentteja ja muita välikäsiä.

Kirjailijan poismeno ei kuitenkaan ole jäänyt perheen ainoaksi tragediaksi. Vain vuotta myöhemmin sureva leski joutui kohtaamaan myös tyttärensä Olivia Rileyn, 41, kuoleman.

Olivia kuoli Lontoossa auton yliajamana kävelyttäessään aamutuimaan kolmea koiraansa. Myös kaikki koirat kuolivat onnettomuudessa.

Olivia Riley toimi äitinsä avustajana ja piti hänen verkkosivujaan yllä.

”Hän oli lukijoiden ensimmäinen kontakti, ja rakasti pitää lukijoihin yhteyttä”, perheyritys viestitti suru-uutisen kertoessaan.

Juttua varten on haastateltu kustantaja Markus Lähdesniemeä Bazar kustannuksesta. Muut lähteet: lucindariley.co.uk , dailymail.co.uk

X