Matkailu

100 parasta matkalaukun pakkausvinkkiä – Älä runno, vaan rullaa ja rutista!

27.5.2010 Teksti: Anna.fi

100 parasta matkalaukun pakkausvinkkiä!Ahdistaako pakkaaminen ennen matkaa? Rullaa ja ryhmittele, listaa ja livauta vain vähän varusteita laukkuun mukaan, kiepauta kosmetiikka pikkupulloihin ja ennen muuta: pidä pää kylmänä. Matkalaukun pakkaamistyylejä on yhtä monta kuin itse matkaajia – tämän todistaa myös Plazan Matkalaukun ja matkalaukkuvalmistaja Samsoniten nettikisa, johon suomalaiset lähettivät kaikkiaan 1 115 pakkausvinkkiä.

Pakkausahdistus riivaa pohjoismaista naista

Kesän loma-aika lähestyy, mikä merkitsee monien matkalaukkujen pakkaamista. Kaikki eivät kuitenkaan suhtaudu matkavalmisteluihin samalla tavalla – naiset nimittäin suunnittelevat matkojaan enemmän kuin miehet, ja noin viidennes naisista pakkaa matkalaukkunsa jo viikkoa ennen lähtöä. Miehet taas jättävät pakkaamisen viime tippaan kaksi kertaa useammin kuin naiset. Tämä selviää Samsoniten hiljattain toteuttamasta matkalaukkuja ja matkustamista koskevasta tutkimuksesta, johon osallistui noin 4 000 tanskalaista, suomalaista, norjalaista ja ruotsalaista.

Kyselyn mukaan naiset kokevat myös miehiä enemmän pakkausahdistusta. Noin kolmasosa pohjoismaisista naisista kertoo saavansa ahdistusta pakkaamisesta, kun pitää valita, mitä otetaan mukaan ja mitä jätetään kotiin – osuus on kaksi kertaa suurempi kuin miehillä.

Satavuotisjuhliaan tänä vuonna viettävä Samsonite halusikin tietää, millaisia neuvoja matkalaukkujaan pakkaavat suomalaiset toisilleen antaisivat.  Ehdoton vinkkiykkönen oli vaatteiden rullaus. Ehdotettiinpa sitäkin, että matkaan ei kannata ottaa mukaan kuin tyhjä matkalaukku ja – mielellään katteellinen – luottokortti.

Matkalaukkuun saapui toukokuun aikana kaikkiaan 1 115 pakkausvinkkiä. Tässä niistä sata, parhaasta päästä:

Mikä on paras pakkausvinkkisi? Top 100

Järjestä

Järjestä!1. Kaikki pakattava tavara ensin esille, jotta voi katsoa etukäteen missä järjestyksessä tavarat kannattaa pakata.

2. Laita puku alimmaiseksi pussissa. Arkivaatteet viikattuna toiseksi alimmaiseksi, koska ne antavat myöten ja täyttävät pohjan tehokkaasti. Tämän jälkeen hygieniatuotteet yms. pussitettuina päälle.

3. Pakkaa vain välttämättömimmät puhtaat ja silitetyt vaatteet viikattuina matkalaukkuihin.

4. Täytä sivut ja nurkat tehokkaasti.

5. Etene järjestyksessä alhaalta ylös, sukat, alusvaatteet, alaosat, yläosat jne.

6. Pakkaan aina laukun pohjalle eli sinne osaan, jossa kulkee vetokahvan varret, pieniä pitkulaisia tavaroita, kuten kenkiä, sateenvarjon ja kihartimen yms.

7. Hyvä tapa on pussittaa erikseen rypistymättömät vaatteet tiiviisti. Niin säästyy tilaa, ja jos jostain syystä matkalaukku aukeaa vaikka lennon jälkeen huonon käsittelyn takia, ei tarvitse pikkuhousuja ja sukkia keräillä pitkin matkatavara hihnaa.

8. Ilmatiivit pussit, johon saa vaatteet mahtumaan, eivätkä ne vaatteet rypisty.

9. Järjestelmällisyys ennen kaikkea.

10. Kerää ensin tavarat yhteen paikkaan, sitten vaatteet yläkannelle ja muut tavarat alakannelle. Kengät niin päin, etteivät mene lyttyyn eli kantosuunnassa ylös. Kynsilakan poistoainetta ei kannata ottaa matkalle mukaan (osta kohteesta) – kerran kyseinen tuote sulatti koko meikkilaukkuni ruumassa jostain syystä.

Apuvoimat ja -välineet käyttöön

1. Jos matkustat ystäväsi kanssa, laittakaa molempien laukkuihin molempien tavaroita.

2. Anna vaimon pakata.

3. Jos lähdet porukalla matkaan, niin kannattaa sopia mitä kukin ottaa mukaan. Kaikkien ei kannata kantaa esim. hiustenkuivaajaa ja shampoopulloja mukanaan.

4. Anna toisen pakata matkalaukkusi. Silloin kaikki turha jää pois.

5. Katteellinen luottokortti on yllättävän hyvä matkalaukku.

6. Vain miehet pakkaamaan.

7. No näin miespuolisena pakkaajana antaisin vinkin, että pyydä vaimo tahi tyttöystävä pakkaamaan laukkusi, niin homma hoituu asiallisesti.

8. Laittaa äiti pakkaamaan.

9. Lomamatkoilla pakkaa mukaan oma rantapallo. Pakkaa se mukaan viimeisenä ja puhalla se niin täyteen kuin sen pystyy kuitenkin siten, että se mahtuu vielä matkalaukkuun. Näin se pitää muut tavarat paikoillaan ja estää niitä menemästä laukussa sikin sokin.

10. Pieni kalapuntari matkalle, niin ei tule ylipainomaksuja.

11. Todella hyvä keksintö on alusvaatepussi. Ei enää likaisia/puhtaita alusvaatteita sekaisin muiden vaatteiden seassa ja turhaa etsintää. Muovipussiviritelmät koin myös rumiksi ja huonoiksi. Nykyisin pakkaan kaikki puhtaat alusvaatteet yhteen siistiin alusvaatepussiin ja käytetyt reissun aikana toiseen. On myös helppo tyhjentää pesukoneeseen.

12. Komenna sotilas pakkaamaan laukkusi. Kokemuksesta voin kertoa että sinne mahtuu vaikka mitä silloin. Ja on siistit pinkat!

13. Vaatteet muovipussiin & pölynimurilla ilmat pois.

14. Tyhjiösäilytyspussit.

15. Usean elektronisen laitteen mukana on tullut metreittäin kuplamuovia, jota käytän matkalaukussa erottelemaan tavaroita sekä estämään laitteiden rikkoutumisia kovassakin käsittelyssä. Vaatteet eivät myöskään kastu vaikka laukku lojuisikin lentokentän vesilammikossa.

16. Kieritän vaatteet aikakausilehden ympärille kuin keräksi. Otan matkasilitysraudan myös mukaan.

17. Voimaa – ja poikaystävän elonpaino avuksi!

18. Matkalaukkuun kannattaa aina pakata ylimääräinen iso kassi. Aina käy niin, ettei paluumatkalla kaikki mahdukaan laukkuun, niin on sitten varakassi, mihin pakata ylimääräinen tavara.

Valikoi

Valikoi!1. Jätä kaikki sellainen pois, minkä voit kohtuukustannuksin ostaa ulkomailta.

2. Kerää kaikki mukaasi ajatellut tavarat sängylle ja laita puolet niistä takaisin kaappiin ennen pakkaamista. Keventää huomattavasti laukun painoa!

3. Pakkaa mukaasi vain oma tyynysi ja hammasharjasi.

4. Kirjasta luettua: matkatavaroiden valinnassa pitää aloittaa yhteensopivista kengistä, vyöstä ja laukusta. Kengät ovat luonnollisesti tärkeät kun matkalla usein kävelee hyvin paljon. Kenkien on hyvä olla pehmeitä, mukavia ja antaa liikkumatilaa varpaille.

5. Pakkaa mahdollisimman vähän ja tiiviisti, et todellakaan tarvitse matkalle koko vaatekaappiasi.

6. Olen liimannut matkalaukun sisäpuolelle laput, joissa on tarvittavat tavarat 1-2 päivän matkalle, 3-5 päivän matkalle ja pitemmälle matkalle. Tämän ohjeen mukaan on helppo pakata jopa 10 minuutissa laukku matkaa varten.

7. Ei rypistyviä vaatteita matkalle.

8. Vain vanhaa kamaa mukaan – ja kun ne ovat likaisia, heitä ne pois ja täytä laukku uusilla.

9. Tarkan listan tekeminen etukäteen tyyliin: mustat sukat, valkeat sukat, tummansiniset sukat; ei siis vain ”sukkia”. Sitten vain listan mukaan tavarat kaapista tai silityksestä laukkuun ja prikkaus listaan. Toimii vuosien rutiinilla!

10. Yövaatteiden sijasta pakkaa legginsit/kalsarit ja pitkähihainen poolopaita mukaan. Tilaa säästyy ja yöasua voi käyttää myös varavaatteina tai kylmän sään sattuessa kerrastona.

11. Ei pellavaisia vaatteita!

12. Vaihda kaikki kevyempään; pyyhe mikrokuituiseen, shampoot, voiteet ja muu nestemäinen maksimissaan 50 ml pakkauksiin. Rullaa kaikki vaatteet ja pakkaa ne pohjalle, sen jälkeen purnukat voikin sijoittaa minne vaan. Paksut vaatteet lähtiessä päälle.

13. Jätä tilaa tuliaisille.

14. Unohda kaikki ”varmuuden vuoksi” vaatteet kotiin.

15. Vain minimimäärä vaatteita mukaan, osta loput periltä. Melkein mistä tahansa saa vaatteita halvemmalla kuin Suomesta, ja samalla tulee uusittua vaatekaapin sisältöä.

16. Harrasta matkoilla kerrospukeutumista ja valitse mukaan mahdollisimman kevyitä vaatteita.

17. Onnistunut pakkaaminen ja sitä kautta myös matka alkaa jo kaupassa vaatteita ostettaessa. Panostamalla parempiin materiaaleihin, ovat vaatteet kauniita myös lentomatkan jälkeen laukusta pois otettaessa. Eikä matkalaukun sullomisennätys estä näyttämstä hyvältä myös määränpäässä.

18. T-paidat kannattaa ostaa matkamuistoina paikan päältä.

Tekniikkaa & Temppuja

Tekniikkaa & temppuja1. Hyödynnä kaikki tila; laita esim. sukkia kenkien sisälle!

2. Tasapainota matkalaukku, jotta sen kuljettaminen helpottuu.

3. Armeijan viikkaustyyli: jämpti.

4. Vyö ympärille.

5. Rikki menevät aina keskelle.

6. Hypi laukun päällä niin kyllä menee kiinni.

7. Pakkaa kaikki tavarat ryhmittäin pakaste- tai hedelmäpusseihin. Kengät muovipussiin. Näin tavarat säilyvät puhtaina, ja niitä on helppo etsiä laukusta.

8. Laita kaksi kauluspaitaa sisäkkäin ennen taittelua niin eivät rypisty juuri lainkaan.

9. Säästä kaikki vanhat tyhjät mini-kosmetiikkapullot, ja annostele matkalle lähtiessäsi pulloihin tarvitsemasi kosmetiikkatuotteet. Annostele myös tyhjään vitamiinipurkkiin kaikki lomalla tarvittavat lisäravinne-tabletit. Pyykinpesuainetta aina mukaan, niin ei tarvitse paljoa ottaa vaatetta, ja voi paikan päällä shoppailla enemmän, kun laukkuun jää enemmän tilaa tuliaisille.

10. Silitä kaikki vaatteet ensin. Siten saat ne pienempään tilaan. Tunge kenkiin sukkia, pesuaineiden matkapakkauksia, vöitä ym. Hyödynnä kaikki tila. Huivit voi laittaa taskuihin.

11. Survo ja runno.

12. Kauluspaidat pesulan henkareissa varovasti taiteltuna.

13. En aiemmin uskonut ystävieni kertomuksiin rullaamistekniikasta. Nyttemmin olen paatunut rullaamisfani.

14. Istu päälle!

15. Pakkaa vähän samalla tavalla kuin ruokakassi eli painavat ja rypistämättömät alle ja päälimmäiseksi ”arat” vaatteet ja tuotteet. Kyllä toimii!

16. Kääri silkkipaperiin parhaat vaatteesi ja rullaa pyyheliinat ja alusvaatteet rullalle.

17. Jos haluaa työpuvun housut ryppyyntymättä perille, voi toimia seuraavasti: aseta silitettyjen housujen yläosa matkalaukun pohjalle niin, että lahkeet jäävät laukun ulkopuolelle. Pakkaa normaaliin tapaan muut vaatteet housujen päälle. Kun matkalaukku on täynnä, pyöräytä lahkeet muiden vaatteiden päälle.

18. Aivan lopuksi päälle paksu pyyhe.

19. Pakkaa hame seuraavasti: kierrä se vyötärönauhasta pituussuunnassa etusormen ympäri ja vedä syntyneen putkilon päälle sukkahousujen toinen sukka.

20. Olin 3 viikkoa New Yorkissa, laukkuni painoi lähtiessä alle 15 kiloa. Pesin muutaman kerran pyykkiä perillä. Katson, että vaatteeni ovat siliäviä (keinokuidut) ja kevyet. Tarvittaessa kastelen vaatteen ja ripustan kuivumaan, jolloin se siliää.

21. Pidä laukku aukinaisena noin viikon verran ennen matkaa ja aina muistaessasi jonkin tärkeän mukaan otettavan, laita laukkuun heti!

Maltti on valttia

Maltti on valttia1. Pakkaamisen pitäisi tapahtua kiireettömästi ja loogisesti.

2. Aloita pakkaaminen ajoissa, niin paniikki ei ehdi iskeä. Jos tavarat eivät mahdu, kun ehtii vielä ostamaan isomman laukun.

3. Hermot.

4. Huolellinen suunnittelu: pakkaa ensin suuremmat tavarat, jonka jälkeen hyödynnä muu tila pakkaamalla pienempiä tavaroita. Suunnittelulla on merkitystä. Väärin pakattuna laukku täyttyy hetkessä.

5. Mieti tavaroiden käyttöjärjestys.

6. Tee pakkaaminen useana päivän, niin hyvä tulee.

7. Ennen matkalle lähtöä kannattaa kirjoittaa paperille lista pakattavista tavaroista. Pakattaessa yliviivaan tavaran listasta, jonka olen jo pakannut, näin toimiessa ei unohdu tärkeitä matkatavaroita kotiin.

8. Ole rennoin mielin.

9. Tee pari päivää etukäteen lista mukaan otettavista tavaroista. Olen itse ns. viime tingan pakkaaja, eikä listametodi ole pettänyt kertaakaan.

10. Rauhallisuus.

11. Mieti, älä tunge.

12. Muista pakata matkalle mukaan ensiaputarvikkeita, laastareita ja sidoksia.

13. Naiselle: pitäydy parissa vaatteiden värissä ja hyvissä materiaaleissa niin matkalaukkusi toimii.

14. Suunnitele asukokonaisuudet jo kotona valmiiksi.

Laukulla on väliä

Samsonite Seventeen -mainos vuodelta 19491. Kannattaa ottaa kovakuorinen matkalaukku. Jos matkalaukussasi on erillisiä taskuja, voit laittaa sinne esim. kirjat.

2. Pyörällinen laukku on aina parempi.

3. Ota kuva laukustasi ja sen sisällöstä ennen lentomatkaa. Kuva helpottaa huomattavasti, jos lentomatkan jälkeen laukku on hajalla, tavarat hukassa ja lentoyhtiölle pitää todistaa korvaushakemuksessa, että lentolaukku oli ehjä ennen lentoa…

4. Pakkaa menomatkalla laukku korkeintaa puolilleen, niin selviät paluumatkankin yhdellä laukulla.

5. Shoppailumatkalle mennessä laita ison laukun sisälle pienempi laukku, johon tavarat. Itselläni on 80-luvun turkoosinvärinen Samsonite, lisättynä sateenkaaren värisellä laukkuvyöllä. Se näkyy 100 metrin päähän liukuhihnalla. Mustan laukun kanssa en matkusta ikinä. Halpahallien pyörillä varustetut ”käsimatkatavalaukut” menevät kasaan, joten niitä mahtuu laukun sisälle useampikin.

6. Matkaamme usein neljän hengen perheellä yhden matkalaukun varassa. Pakkaan lasten + omat vaatteet omiin muovipusseihinsa, joista sitten tietää heti matkalaukkua avatessa jotakin ottaakseen, mistä etsiä. Eivätkä leviä nolosti ympäri lentokenttää/tienvartta. Miehen vaatteet pakkailen sitten koloihin, joita muovipussien väliin jää – se nyt ei ketään nolota jos ukon komiat kalsarit laukusta vilahtavatkin.

7. Ostakaa riittävän laadukas laukku. On nimittäin muutama pilipalilaukku auennut jossakin matkalla lentokoneesta hihnalle.

8. Kun olet ostamassa matkalaukkua, osta se pienempi niistä kahdesta, joiden välillä punnitset. Se riittää taatusti ja on joka tapauksessa täynnä.

9. Luonnollisesti matkalaukku ruumaan, ettei tarvitse äheltää cabiinissa ja ärsyttää muita ylisuurilla käsimatkatavaroilla.

10. Kun pakkaat matkalaukun 15-kiloseksi vartissa – esim. Cosmolite-matkalaukun toisen puolen, missä on tilaa tosi paljon – vaatteiden pitää olla siistejä pinoa laidasta laitaan viikattuna. Aloita asettelu laidasta, kosmetiikat pusseihin, ja kaikki muukin matkatavara kangaspusseihin. Peitä isolla pellavapyyhkeellä. Lopuksi kansi kiinni, numerolukitus päälle ja menoksi!

11. Matkustin aikanani paljon ja opin ottamaan mukaan ainoastaan käsimatkatavaratilaan mahtuvan pienen matkalaukun. Idea oli se, että otin mukaan ainoastaan vaihtovaatteeksi sellaisen vaatekerran, jota muutenkin pitäisin kotona. Lämpimään maahan matkatessa bikinit ja iso huivi, jonka saattoi taiteilla vaikka miksi.

12. Nimi-/osoitelappu on kaikkein tärkein asia matkalaukussa. Itselläni on laukun ulkopuolella 2 kpl nimilappuja, ”matkalaukkutageja”. Lisäksi olen läpinäkyvällä kontaktimuovilla liimannut matkalaukun sisäkanteen yhteystietoni isolla ja selkeällä fontilla kirjoitettuna.

13. Samsoniten huolellinen suunnittelu laukuissa jo osoittaa, minne rypistyvät vaatteet kannattaa pakata. Meidän perheessä on pakattu tavarat iät ja ajat Samsoniten erikokoisiin kasseihin ja trolleihin.

14. Kannattaa päivittää tietonsa turvamääräyksistä.

15. Kanna matkalaukkua ainakin korttelin ympäri. Jollet jaksa, poista puolet sisällöstä.

16. Hanki mahdollisimman kevyt matkalaukku.

17. Mieluummin tyhjä laukku mennessä ja täydempi tuliaisia takaisin tuodessa!

18. Hanki tarpeeksi iso laukku, jotta kaikki mahtuu vaivatta ja tunkematta.

19. Ei ikinä kaikkea tavaraa matkalaukkuun, vaan aina pieni käsimatkalaukku mukaan, mihin laitetaan välttämättömimmät.

Tutustu Samsoniten laukkuihin

Lue myös

Suosittelemme