ahvenanmaa
Matkailu

Ahvenanmaa – Saaristoperinteitä ja -kulttuuria

Teksti: Anna.fi Kuvat: iStock

Ahvenanmaalla lomalaisen ajatus soutelee leppoisasti saaristomaisemassa ja levähtää tovin vesilintujen kera jollakin maakunnan monista luodoista.

Tässä saaristossa kelpaa punakivisellä graniittikalliolla päiväänsä paistatellakin: Ahvenanmaan maakuntaan kuuluu nimittäin reilut 6 500 saarta, luotoa ja karia. Anna merituulen huuhtoa arjen kiire aaltoihin ja kantaa stressi muihin maisemiin.

ahvenanmaa

Ahvenanmaan saarten rannat kastautuvat rohkeasti Itämeren aaltoihin. Pärskeet tervehtivät raikkaasti tulijaa. Ahvenanmaalla voi kulkea vaihdellen niin mäkisissä kuin metsäisissäkin maisemissa. Askel ei ehdi väsyä ja kulkeminen itsessään piristää.

Luonto on täällä hyvin monimuotoista: Ahvenanmaalla viihtyvät niin lukuisat kasvit kun eläimetkin. Eikä vesilinnuilta puutu täällä ainakaan seurapiiriä. Luodoilla on ajoittain jopa tungoista. Lehtipuiden – tammien, saarnin, jalavan, vaahteran ja lehmuksen – koristamat vedelliset maisemat ruokkivat näköaistia värikylläisinä.  Ahvenanmaalla vallitseva leuto ilmastoon kaikin puolin suotuisaa kasvillisuudelle. Kävelyretkillään lomalainen voi nautiskella muun muassa orkideoista ja ihastella ahvenanmaalaisten lehtoniittyjen vehreyttä.

Ahvenanmaalla on kaikkiaan 16 saaristomaisemissa paistattelevaa kuntaa: Brändö, Eckerö, Finström, Föglö Geta, Hammarland, Jomala, Kumlinge, Kökar, Lemland, Lumparland,  Mariehamn,  Saltvik, Sottunga, Sund, Vårdö.

Ahvenanmaan ainoassa kaupungissa, Maarianhaminassa, asuu reilut 40 prosenttia koko maakunnan koko väestöstä. Se onkin sekä Ahvenanmaan politiikan että elinkeinoelämän keskus. Ahvenanmaan kunnista suurin on Jomala. Pienin kunta on puolestaan Sottunga. Sottungan 130 asukkaan kunta onkin koko Suomen pienin kunta.

Ahvenanmaan olot tarjoavat ihanteelliset maastot luonnossa liikkuvalle, kuten myös ajatusten selässä ratsastaville maisemamaalareille. Täällä viihtyvät niin lintubongarit, muut luonnonystävät, retkeilijät ja omien polkujensa vapaat kulkurit. Isot ja pienet – yksin ja yhdessä.  Näissä merenkulkuperinteiden sävyttämissä maisemissa runosuoni ryhtyy herkästi sykkimään tuotteliaasti ja taiteentekijänkin mieli valpastuu heti miten.

Ahvenanmaa pursuaa vastakohtia. Täällä uusi ja vanha kohtaavat sulassa sovussa. Maarianhaminan kaupunkielämä pursuaa hyvinkin ponnekkaasti nykyaikaa, mutta lähikunnista löytyy kosolti maaseutuhenkistä elämää ja nykyajan ratas on säästänyt monet ahvenanmaalaiset alueet ja antaneet tilaa menneiden aikojen kiehtoville yksityiskohdille.

Ahvenanmaalainen musiikkielämä on varsin eloisaa. Saaristomaisemat ovat inspiroineet myös kautta aikojen kirjallista elämää. Tapahtumatarjonnan suosikkeihin Ahvenanmaalla kuuluvat mm. Maarianhaminan  vuosittaisetjazz-, urku- ja kulttuurifestivaalit sekä elokuussa järjestettävä Maarianhaminan kulttuuriyö musiikkiesityksineen ja monine muine mielenkiintoisine tapahtumineen.

Airottele Ahvenanmaalle!

Lomalaisen tärpit Ahvenanmaalla
Ahvenanmaan museo Maarianhamina
Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo Maarianhamina
Ahvenanmaan taidemuseo Maarianhamina
Maatalousmuseo Jomala
Bomarsundin linnanrauniot Bomarsund
Mariehamnsgalleriet Maarianhamina
Merikortteli Maarianhamina
Foglön museo Foglö
Västergårdin museotalo Hammarland
Kastelholman linna Kastelolma
Kökarin kotiseutumuseo Kökar
Museolaiva Pommern Maarianhamina
Kruununvankila Vita Björn Kastelholma
Seffersin kotiseutumuseo Vårdö
Saaristolaismuseo Brändö
Tapahtumien keskipisteessä Ahvenanmaalla
Mariehamn Winter Jazz Festival Maarianhamina
Viikinkimarkkinat Saltvik
Lyhyt- ja dokumenttielokuvafestivaali Vera Maarianhamina
Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlat Eri kohteita
Avoimet Ateljeet -tapahtuma Eri kohteita
Ahvenanmaan Meripäivät Maarianhamina
Alandia Cap Maarianhamina
Ahvenanmaan Urkufestivaalit Maarianhamina
Ålands Country Festival Bastö
Talonpoikaishäämarkkinat Jomala
Kustaa Vaasa -päivät Sund
Rockoff Festival Maarianhamina
Kamarimusiikkifestivaalit – Katrina-konsertit Eri kohteita
Bomarsund-päivät Bomarsund
X