Matkailu

Aktiiviloma Pohjois-Ranskassa – Avovesikävelyä, ratsastusta ja golfelämyksiä

Teksti: Anna Pohjola Kuvat: Anna Pohjola, Terttu Rautio ja Pas-De-Calais Tourisme

Loma Ranskassa voi olla paljon muutakin kuin kulttuuria ja kulinaarisia nautintoja: kahden tunnin päässä Pariisista pohjoiseen löytyy kohde, jossa täyttyvät liikunnan ystävän unelmat. Nord-Pas-De-Calais on Pohjois-Ranskan alue, josta on yhtä lyhyt matka myös Euroopan muihin metropoleihin Lontooseen ja Brysseliin.

Pohjois-Ranska

Avovesikävely on paikallinen erikoisuus

Alue on tunnettu upeista hiekkarannoistaan. Rantaviivaa on yli 140 kilometriä. Paikallinen erikoisuus on uusi laji ”Longe-Cote”, vapaasti käännettynä avovesikävely. Ensin puetaan märkäpuku päälle ja sitten kuljetaan vedessä rantaviivaa myöten niin syvällä, että jalat vielä yltävät pohjaan. Kävelijöitä on vedessä parhaimmillaan jopa 200 yhtä aikaa, ohjaajien perässä jonossa kulkien – säällä kuin säällä. Laji on hyvää lihaskuntoharjoittelua: kuten meillä tunnettu vesijuoksu, mutta aaltojen vastuksen kera ja ulkoilmassa toteutettuna.

Liikuntaloma Pohjois-Ranskassa

Hiekkarannoilla käy myös paljon hölkkääjiä nauttimassa raikkaasta meri-ilmasta. Lisäksi etenkin paikallisten keskuudessa suosittu vesiurheilulaji on leijasurffaus. Rannoilla harrastetaan myös tavallisen leijan lennätystä ja kansainväliset leijakilpailut järjestetään aina huhtikuussa.

Liikuntaloma Pohjois-Ranskassa

65 hehtaaria ratsastusmaastoja

Hevosharrastajille on tarjolla kuusi kilometriä suoraa rantaviivaa. Le Touquetin kaupungissa on suuri hevosurheilukeskus, jossa on tilat kolmellesadalle hevoselle. Viimeisteltyjen ja tasokkaiden tallien ympärillä on 65 hehtaaria maastoja. Ratsastuskeskus järjestää este-, koulu- ja kenttäratsastusta kaikentasoisille. Talleilla käy paikallisten lisäksi paljon turisteja.

Liikuntaloma Pohjois-RanskassaLiikuntaloma Pohjois-Ranskassa

Monipuoliset golfkentät

Golffareille löytyy monia mahdollisuuksia. Valita voi yhdentoista täysmittaisen kentän välillä, joista yhdeksällä on yhteinen golfpassi, jolla saa alennuksia pelimaksuista.

Le Touquetin alueen lippulaivana tunnettu kenttäkokonaisuus pitää sisällään kaksi 18-väylän rataa. Le Forest on vanhempi puistokenttä ja Le Mer vuonna 1931 rakennettu Links-tyyppinen kenttä. Le Mer tarjoaa haastetta kokeneillekin pelaajille. Kentällä meren vaikutus kuuluu ja tuoksuu, mutta dyynien takaista merta ei valitettavasti näy kuin 18. väylän näköalapaikalta.

Liikuntaloma Pohjois-Ranskassa

Golf de Hardelot käsittää niin ikään kaksi kenttää. Les Pins on satumaisen kauniiden talojen ympäröimä metsäkenttä. Komea männikkö ja hiekkamaasto tuovat mieleen elegantin Hangon huvilakaupungin. Valo lankeaa kauniisti mäntyjen lomasta ja kentällä on paikoitellen lähes maaginen tunnelma. Uudempi ja modernimpi kenttä Les Dunes sijaitsee parin kilomerin päässä.

Liikuntaloma Pohjois-RanskassaLiikuntaloma Pohjois-RanskassaLiikuntaloma Pohjois-Ranskassa

Le Touquetista pohjoiseen sijaitsee Wimereuxin pikkukaupunki, jossa on alueen kiinnostavin golftarjonta. Merellinen Le Wimereux Golf on historiallinen Links-kenttä, jolla ovat jo 1900-luvun alussa pelanneet nimekkäät eurooppalaiset. Muun muassa penisilliinin keksijän Alexander Flemingin tiedetään olleen kentän vakiopelaaja.

Liikuntaloma Pohjois-RanskassaLiikuntaloma Pohjois-Ranskassa

Links-kentät ovat tyypillisesti rakennettu meren ja maatalousmaan välissä oleville hukkamaa-alueille ja maisemaa leimaavat usein dyynimäiset harjanteet. Tuuli yltyy kentillä helposti koviin lukemiin ja rannalla sää voi vaihdella auringonpaisteesta raekuuroihin saman kierroksen aikana. Se tekee pelaamisesta haastavaa, mutta myös erittäin hauskaa.

Kirkkaalla säällä Le Wimereuxin kentältä näkee kanaalin yli Ison-Britannian puolelle, jossa Doverin kuuluisat liitukivikalliot hohtavat valkoisena maamerkkinä. Klubitalolla on erinomainen lounas, joka kruunaa pelipäivän.

Liikuntaloma Pohjois-RanskassaLiikuntaloma Pohjois-Ranskassa

St. Omer Golf sijaitsee astetta enemmän sisämaassa ja on luonteeltaan erilainen. Kenttä sijaitsee kauniissa laaksossa ja siellä on paljon korkeuseroja. Muutamien sokkoväylien vuoksi kentän kanssa olisi paremmin sinut pelattuaan sen toiseen kertaan. Kentän yhteydessä on viihtyisä ja siisti pieni hotelli.

Liikuntaloma Pohjois-RanskassaLiikuntaloma Pohjois-RanskassaLiikuntaloma Pohjois-Ranskassa

Kiehtovat kaupungit Saint Omer ja Le Touquet

Urheilun lomassa Nord-Pas-de-Calais avaa ranskalaista maailmaa vivahteikkaasti myös kaupunkimatkailun kannalta. Englannin kanaalin eurotunnelilta 45 minuutin ajomatkan päässä St. Omerin alueella on paljon nähtävää ja koettavaa. Tarjolla on historiaa, taidetta ja agrikulttuuria.

Liikuntaloma Pohjois-Ranskassa

Erityinen nähtävyys on uniikki Marshes-kosteikko vihannesviljelmineen. Siellä nelisenkymmentä viljelijää kasvattavat liki viittäkymmentä erilaista vihanneslajia. Etenkin endiivejä ja kukkakaaleja viljellään yhä suuria määriä perinteisin menetelmin: kukkakaaleja tuotetaan jopa viisi miljoonaa vuosittain.

Liikuntaloma Pohjois-Ranskassa

UNESCOn suojelema luonnonpuisto koostuu yhteensä 700 kilometristä kapeita vesiväyliä. Paras tapa tutustua kosteikkojen huikeaan ekosysteemiin on järjestetyllä veneajelulla.

Liikuntaloma Pohjois-Ranskassa

Tuoreiden vihannesten lisäksi paikallisia herkkuja ovat merenelävät kuten hummeri. Ranskalaisen keittiön klassikkoannos etanat on myös suosittu. Tuhdimpi erikoisuus on brittiläisestä keittiöstä vaikutteensa saanut Welsh rarebit eli juustolla kuorrutettu ja oluella maustettu suolainen ja lämmin juustoleipä. Makean ystävien taas kannattaa maistaa Meert-nimistä herkkua, joka on suussa sulava Madagaskarin vaniljalla maustettu vohveli.

Liikuntaloma Pohjois-Ranskassa

Rannikolla, astetta etelämmässä sijaitseva Le Touquet on suosittu lomapaikka englantilaisten turistien keskuudessa. Huvilaelämää saapuvat viikonloppuisin viettämään myös pariisilaisten aristokraattien perheet. Rakennukset ovat saaneet vaikutteita flaamilaisesta ja brittiläisestä arkkitehtuurista.

Yöpyä voi esimerkiksi keskitason Grand Hotel Le Touquetissa, joka ei kuulu mihinkään ketjuun. Hotellin omistaa ranskalainen taiteen keräilijä ja se näkyy myös persoonallisessa sisustuksessa. Tasokkaampi hotellikokemus on Westminster Hotel, jossa on laadukas ravintola ja spa.

Pohjois-Ranska

Le Touquetin kaupunkiin on helppo tutustua pyöräillen. Keskustasta voi vuokrata Rosalie-polkupyörän, jossa on paikka neljälle matkustajalle. Pyöräilijät saavat halutessaan mukaansa vihkon, jossa on kaupunkiin liittyviä kysymyksiä ja tietoa.

Huolimatta naapurimaiden vaikutuksesta alueen historiaan ja turismiin, on paikallisten englannin kielen taito yllättävän heikko. Matkalle kannattaakin varautua vähintään ranskan perussanaston kanssa.

Suosituin matkailusesonki on huhtikuusta syyskuuhun, mutta kun pukeutuu tuulen ja sateen varalle sopivasti, on alkukevät ja loppusyksykin virkistävää aikaa. Silloin alueella on rauhallista ja urheilullisen raikasta.

Uusia ystäviä, herkkuja ja hyvää tuulta

Lokakuun lopulla Pohjois-Ranskan golftarjontaan pääsi tutustumaan lajiin intohimoisesti suhtautuva naisporukka.

Anna Ladies Golf Tourin finaalimatka oli viiden päivän mittainen reissu, jolle valikoitui mukaan seitsemän kesän osakilpailuissa voittajaksi selviytynyttä. Eri-ikäiset ja eri paikkakunnilta kotoisin olevat leidit iloitsivat golfmatkan myötä solmituista ystävyyssuhteista. Matka toi kilpailuhenkisille naisille pelin iloa, mutta myös kaivattua piristystä ja luksusta arkeen.

Liikuntaloma Pohjois-Ranskassa
Finalistit juhlatunnelmissa. Edessä (vasemmalta oikealle) Elisa Vahtokari, Petra Lüthje ja Anu Vähärautio, keskellä Asta Peltoniemi, Mari Kessunmaa ja Naantali Span edustaja Tiia Sucksdorff, takana Anna Lindqvist ja Hanna Laine.

Suosikkikentäksi valikoitui Links-tyylinen kenttä Le Wimereux, jossa tuuli ylsi paikoitellen lukemiin 22 m/s. Poikkeukselliset sääolosuhteet toivat haastetta ja huumoria peliin.

Liikuntaloma Pohjois-Ranskassa

Myös puolimatkan maukkain lounas syötiin Le Wimereuxissa: ranskalaiset juustot ja raparperihillo eivät olisi voineet maistua paremmalta ulkoilun jälkeen.

Liikuntaloma Pohjois-Ranskassa

Elisa VahtokariFinaalin voittajan Elisa Vahtokarin peli koheni viikon mittaan päivä päivältä ja hän ylsi finaalikierroksella flow-tilaan. Elisa sanoo vahvuutensa olleen toimivat draivit sekä hallittu luottamus omaan tekemiseen. Matka kokonaisuutena ylitti Elisan odotukset ja järjestelyt toivat fiiliksen kuin olisi isommassakin voitossa kiinni. Rento ja aidosti kannustava porukka kruunasivat reissun.

– Matka oli jatkuvaa ylälentoa, enkä olisi voinut toivoa parempaa seuraa, Elisa iloitsi.

Ladies Golf Tour
Golf en Côte d’Opale
Le Touquet
Tourisme Saint Omer
Le Grand Hôtel Le Touquet-Paris-Plage
Hôtel Saint-Omer
Open Golf Club
Pas-de-Calais

Kiitos yhteistyöstä Nord-Pas de Calais Regional Tourist Board & Opal Coast Chamber of Commerce.

X