Matkailu

Aktiivilomat – Kos on liikkujan paratiisi

Teksti: Aino Vitikainen Kuvat: Aino Vitikainen

Taistele tiesi pyöräillen hiekkamäen huipulle, ratsasta rannalla, melo kauas rantojen vilskeestä tai tutustu rauhassa arkeologisiin kohteisiin. Kosin saari tarjoaa loistavat mahdollisuudet liikuntaan.

Kotilääkäri, Eurooppa, Kreikka, Kos, aktiivilomat, kuva: Aino Vitikainen
Asklepioksen raunioiden korkeimmalta tasanteelta näkee aina Turkin puolelle asti.

Kreikalle kuuluvan Kosin saaren noin 30 000 asukkaasta 18 000 asuu Kosin kaupungissa. Kos on tunnettu aiemmin nuorten bilesaarena, mutta maine antaa saaresta aivan liian yksipuolisen kuvan. Keskustan ulkopuolella riittää rauhaa ja tilaa omille ajatuksille ja puuhastelulle. Parhaimmillaan Kosilla voi viettää kulttuuria, rantaelämää ja liikuntaa yhdistelevän loman.

Kos, matkailu, aktiivilomat, ratsastus, kuva: Aino Vitikainen
Ratsastus tyhjällä rannalla saa ajantajun unohtumaan.

Pyöräilijöille on tehty kattava punaisten pyöräteiden verkko autoteiden viereen. Katua ylittävän jalankulkijan kannattaa pitää siis silmänsä auki. Pyörävuokraamoita löytyy joka kadunkulmasta, eikä alle kymmenen euron päivävuokra rasita suuresti lompakkoa.

Muista kartta!

Tasainen ranta houkuttelee ajamaan seuraavaan kylään ja ehkä vielä seuraavaankin kylään asti. Esimerkiksi Kosin keskustasta Marmariin on vain 15 kilometriä leppoisaa ajoa. Rantaviivaa riittää kaikkiaan reilut 100 kilometriä. Seikkailua etsivän kannattaa ilmoittautua mukaan myös maastopyöräretkelle.

Yksin matkaan lähtevälle kartta on tarpeen, sillä pääteiden ulkopuolella silmään osuu vähän tienviittoja. Reittiä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota pituuden sijaan korkeusvaihteluihin. Pikkutiet ovat hiekkaa ja paikoin pehmeitä. Myös auringonpaahde verottaa pyöräilijän energiasta osansa.

Kreikka, Kos, aktiivilomat, pyöräily, kuva: Aino Vitikainen
Kos tarjoaa puitteet pyöräretkelle kiehtovissa maisemissa.

Kipua kukkulalle

Pienenkin nousun jälkeen upeat näköalat kumpuilevalle saarelle ja lähisaarille ovat taatut. Muun muassa Mastiharin kylässä on sataman tuntumassa paljon kauniita kahviloita ja ravintoloita. Parkkeeraa pyörä ja katsele hetki kalastajien päiväpuuhia.

Jos vielä ilta-aikaan potkua jaloissa riittää, kannattaa suunnata Zian vuoristokylään. Paikalle pääsee tarvittaessa myös autolla ja bussilla.
Korkealta rinteeltä on ainutlaatuinen näkymä auringonlaskun aikaan, kun valo laskeutuu mereen.

Kos, matkailu, aktiivilomat, kuva: Aino Vitikainen
Zian vuoristokylä vetää iltaisin turisteja bongaamaan auringon viimeisiä säteitä.

Aktiviteetteja merellä

Kos tarjoaa myös monenlaisia mahdollisuuksia melojille. Rantojen edustat ovat liikenteeltään rauhallisia, joten melomaan uskaltaa lähteä hieman kauemmaksikin.
Laji voi kuulua hotellin omaan aktiviteettivalikoimaan, mutta menopelin saa vuokrattua edullisesti myös yleisiltä rannoilta.

Kos, matkailu, aktiivilomat, melonta, kuva: Aino Vitikainen
Melomalla pääset nopeasti kauemmas turistimassoista.

Aavalla merellä ei ole saaria kierrettäväksi, joten mielenkiinto on haettava muualta. Yhtä pistettä kohti meloessa voi päätyä hetkessä yllättävän kauas rannasta. Melominen ei ole raskasta, mutta omat voimat kannattaa silti pitää mielessä. Vaihtelua saa tempon vaihtelulla. Ulapalla kannattaa myös pysähtyä nauttimaan hiljaisuudesta ja maisemista kaukana rannan turistimassoista.

Kotilääkäri 4/2014

X