Matkailu

Alanya – Aurinkorantoja ja juhlatunnelmia

Teksti: Anna.fi

AlanyaTurkin etelärannikon Alanya jakaa mielipiteitä, mutta rantalomien ystävät viihtyvät siellä mainiosti. Aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta hellelukemissa miltei tauotta huhtikuulta pitkälle lokakuuhun, ja erilaisia aktiviteetti- ja retkimahdollisuuksia on runsaasti.

Nähtävää Alanyassa on rantalomalaisille riittävästi, shoppailumahdollisuudet ovat hyvät ja illanvietto sujuu keskikesällä railakkaissa tunnelmissa. Alanya on hyvä matkakohde keskikesällä nuorille ja muille bailuhenkisille, ja muina aikoina myös perheet viihtyvät siellä erinomaisesti.

Matkustaminen Alanyaan

Monet suomalaiset matkayhtiöt tekevät matkoja Turkin Rivieralle Alanyaan. Esimerkiksi Aurinkomatkat, Finnmatkat, Lomamatkat ja Tjäreborg järjestävät pakettimatkoja Alanyaan, ja sinne haluavien onkin järkevintä saapua paikalle järjestetylle matkalle.

Omatoimisesti Etelä-Turkkiin pääsee kätevimmin Turkish Airlines ja Austrian Airlines –lentoyhtiöillä. Matka-aika on lyhyimmillään noin kuusi tuntia, välilaskun mukaan lukien. Antalyan kentältä on kuljetuksia Antalyan otogar –linja-autoasemalle, ja sieltä pääsee parissa tunnissa Alanyaan.

Pakettimatkan lisäksi Alanyassa on kannattavaa käydä päiväretkellä, sillä rannat, nähtävyydet ja ostosmahdollisuudet ovat hyvät ja sijaitsevat kätevän pienellä alueella. Alanyaan pääsee bussilla vaikkapa Antalyan otogar –linja-autoasemalta noin kerran tunnissa ja Sidestä Antalya-Alanya–valtatien tienhaarasta tai Manavgatin dolmus-asemalta melko vaivattomasti ja ilman suuria kustannuksia. Mikäli Alanyaan haluaa päiväretkelle Antalyasta tai Sidestä, kannattaa kysyä matkaamisesta tarkemmin hotellista tai bussiyhtiöiden työntekijöiltä, joita on päiväsaikaan tienhaaroissa ja bussiasemilla.

Liikkuminen Alanyassa

Antalyan lentokentältä, joka on eteläisen Turkin pääasiallinen lentokenttä, ei ole suoria kuljetuksia Alanyaan muille kuin niille, joille se kuuluu osana järjestettyä matkaa. Omatoimisesti liikeellä olevien on parasta mennä säännöllisesti kulkevilla Havas-busseilla Antalyan otogar –bussiasemalle ja vaihtaa siellä vähintään tunnin välein Alanyan suuntaan kulkeviin busseihin.

Alanya

Alanyan keskusta tuntuu kasvavan vuosi vuodelta, mutta kävelymatkat ovat silti melko siedettäviä, etenkin jos liikkuu ostosalueen ja rannan välisessä maastossa. Mikäli mielii kulkea vähän pidemmän matkan, ovat taksit Alanyassa yleensä melko edullisia, etenkin jos kyydissä on 2-4 ihmistä. Bussilla pääsee ylös Alanyan linnakkeelle, mutta muuten näistä ei ole juurikaan hyötyä.

Mikäli mielii Antalyaan tai Sideen päiväretkelle, pääsee suuren basaarin vierestä suoraan Manavgatin dolmus-asemalle minibussilla ja minibussilla Alanyan otogar-asemalle, josta pääsee hyvin kohti Antalyaa vähintään tunnin välein.

Kuten muistakin etelän rantaresorteista, voi Alanyasta vuokrata erilaisia menopelejä, kuten skoottereita ja moottoripyöriä, ja näitä tarjoavia vuokraamoita on siellä täällä ja niillä on tapana mainostaa tarjontaansa näyttävästi.

Majoitus

Lukuun ottamatta lyhyitä aikoja keväällä ja syksyllä Alanyan hotellit palvelevat täysin pakettimatkalaisia. Omatoimimatkailijoiden kannattaa majoittua muualle, vaikka Antalyaan tai Sideen, joissa kummassakin on hyviä majapaikkoja kaikille budjeteille, ja käväistä Alanyassa päiväretkellä. Usein viikon parin pakettimatka tulee edullisemaksi matkatoimiston kautta kuin paikalle omatoimisesti saapuessa. Matkanjärjestäjien hotellit ovat yleensä hyvällä paikalla lähellä rantoja, ja niiden, jotka haluavat olla lähellä keskustan rantaa, yöelämää ja palveluita, kannattaa varmistaa, että hotelli on Kleopatra- tai jonkin muun päärannan tuntumassa.

Booking.com – Hotellien varauspalvelu
Hostels.com – Hosteleita ilman varausmaksua (englanniksi)
HostelWorld – Edullisia vaihtoehtoja

Ruoka ja ravintolat

Turkkilaiset ruoat ovat erinomaisia ja huomattavasti monipuolisempia kuin kotimaan kebab-paikat antavat odottaa, mutta Alanyan ravintolat tarjoavat miltei poikkeuksetta vain lomalaisille maistuvia ruokia kuten pizzoja, pastoja, pihvejä ja hampurilaisia. Kaikki rannan ja ostoskeskusten lähettyvillä sijaitsevat ravintolat ja baarit myyvät tällaisia ruokia, joskin hintataso vaihtelee melkoisesti ja pienemmällä budjetilla liikkellä olevien kannattaa tutustua myös muihin kuin rantojen liepeillä oleviin ravintoloihin, sillä näiden hintalaatusuhde ei välttämättä ole paras mahdollinen. Brittiläiseen ruokaan mieltyneet voivat Alanyassa herkutella kunnolla, sillä fish&chips, englantilainen aamiainen ja monet muut saarivaltakunnan pubi- ja hupiruoat ovat tarjolla näkyvästi kaikkialla Alanyassa.

AlanyaAlanyassa on mahdollista syödä paikallisten hotellityöntekijöiden ja muiden asukkaiden tavoin perinteisissä turkkilaisissa ravintoloissa, joita löytyy linja-autoaseman ja ns. suuren basaarin läheltä, läheltä Atatürk-taloa, joka sijaitsee linja-autoaseman takana olevalla mäkisellä alueella. Täällä döner-kebabin ja ayran-jogurttijuoman voi saada parilla eurolla, ja myös hyvät paikalliset suuretkin annokset ovat harvoin yli 5 euron hintaisia.

Palvelu on ystävällistä, ja paikalliset ovat mielissään siitä, että ulkomaalaiset haluavat aitoja turkkilaisia ruokia. Miinuspuolena aidoilla ravintoloilla on se, että niille meneminen nälän sattuessa saattaa olla monille liian aikaavievää, mutta mikäli vähän suunnittelee etukäteen ja ajoittaa suureen basaarin menemisen vaikkapa lounasaikaan, on siitä vain minuutin parin matka alueelle, jolla paikalliset käyvät itsekin syömässä.

Hyviä turkkilaisia ruokia ovat pikaruokamaisten döner-kebabien lisäksi muut kebab-annokset, jotka poikkevat hivenen kotimaan turkkilaisten ravintoloiden tarjonnasta. Hyvä annos on iskender, joka Turkissa on yleensä hivenen yksinkertaisempi kuin Suomessa ja joka sisältää monasti vain lihaa, pita-leipää ja tujauksen tukevaa kermaviilikastiketta – annos on sopiva lähinnä suursyömäreille. Adana- ja Urfa–kebabit ovat nekin lihansyöjien mieleen, mutta kannattaa muistaa, että näitä pitkulaisia lihavartaita saa yleensä odotella 20-30 minuuttia, kun iskenderin tai dönerin saa välittömästi.

Etenkin lounasaikaan tarjottavat turkkilaiset ruoat, joita on vitriinin takana lämpiminä ja joiden saamiseen menee minuutti pari, ovat hyviä ja kebab-annoksia terveellisempiä. Hyviä pääruokia ovat köfta-lihapullat tai –pitkulat, joita tarjotaan tomaattikastikkeen ja perunaviipaleiden kera. Myös kanasta valmistettuja muhennoksia on yleensä tarjolla, ja usein tarjolla on myös grillattuja kanankoipia. Pavuista valmistetut muhennokset ovat hyviä ja käyvät kasvissyöjille. Kannattaa kuitenkin huomata, että keitot, joista varsin hyviä ovat linssistä pääosin valmistetut, on yleensä tehty lihaliemeen. Kasvissyöjille kelpaavat kuitenkin lisukkeeksi tarjottava riisi ja erilaiset salaatit, jotka Turkissa ovat maukkaita.

Alanyassa on mahdollista turistienkin kansoittamalla alueella syödä makeita jälkiruokia ja muuta makennälkään. Baklava on yksi helpoimpia maistettavia, mutta myös riisivanukas (firin sütlac) ja karamellivanukas (kazandibi) ovat tunnettuja ja helposti saatavilla kahviloista ja ravintoloista. Alanyassa ollessa kannattaa myös maistaa dondurmaa eli jäätelöä, joka on edullista ja maukasta.

Alanya

Ruokajuomista Turkissa piimäntapainen ayran eli jogurtti, johon on lisätty vettä ja suolaa, on mitä parhain, ja sitä on saatavissa ainakin paikallisten suosimista ravintoloista. Oluista Efes ja Tuborg ovat kummatkin erinomaisia lager-tyyppisiä A-oluen vahvuisia oluita, joita saa Alanyassa mistä tahansa. Kirkkaista raki-anisviina ei ole niin halpaa kuin voisi luulla, mutta sitä on saatavilla eri tasoisina ja eri hintaisina. Parhaana pidetään Altinbas-merkkiä, mutta pääalkoholivalmisaja Tekel valmistaa montaa edullista ja täysin kelvollista rakia. Turkkilaiset viinit eivät ole maailmalla tunnettuja mutta ovat melko tasokkaita. Parhaina pidetään yleensä Doluca- ja Kavaklidere-laatuja. Kannattaa pitää mielessä, että erityisesti hotellien baarit ja turisteille suunnatut ravintolat verottavat alkoholista enemmän kuin muut paikat, ja etenkin tuontiviinat ovat täysin ylihintaisia.

Nähtävyydet ja aktiviteetit

Alanyassa on jonkin verran nähtävää, vaikka valtaosalle riittävät nähtävyyksiksi pitkät upeat hiekkarannat ja niiden takana häämöttävät vuoret. Kleopatra-ranta on erityisen hyvä, sillä siitä on lyhyt matka kaikenlaisiin ravintoloihin ja sen lähellä on myös paljon shoppailupaikkoja ja siellä on hyvä harrastaa erilaisia aktiviteetteja. Rantoja toki Alanyassa riittää, ja mikäli mielii löytää vähän syrjäisempiä poukamia, kannattaa kysellä matkaoppaalta tai vain seikkailla Alanyan pitkillä rannoilla.

Kale-linnakeAlanyan Kale-linnake sijaitsee kukkuloiden päällä, melko vaikeasti tavoitettavalla paikalla, ja niiden, jotka eivät halua kävellä ylös asti, kannattaa kulkea huipulle taksilla tai kerran tunnissa kulkevalla bussilla. Bussi lähtee dolmus-asemalta ja pysähtyy myös rannan vieressä olevalla tiellä, joka lähtee jyrkkää ylämäkeä kohti kukkulan huippua, jolla linnan päävierailukohde sijaitsee. Matka tietä pitkin linnalle on pitkä ja jyrkkä, ja kävely ylöspäin on sopivaa vain silloin kun lämpötila ei kohoa turhan korkeaksi ja kävelijän peruskunto kestää reilun tunnin mittaisen kävelyn ylämäkeen.

Alaspäin kävelemistä voi suositella miltei kenelle tahansa, jonka jalat toimivat normaalisti ja jolla on kunnolliset kengät tai sandaalit jalassaan, ja kävely alaspäin antaakin mahdollisuuden nähdä enemmän upeita maisemia kuin pelkästään ylhäältä maisemia tiiraillessa. Matkan varrella on kauppoja, joista voi ostaa juomaa tai jäätelöä, ja tien varrella on ravintoloiden ja baarien terasseja, joilta on upeat näkymät ja joilla tarjotaan kelvollisia ruokia. Myös itse linnan ulkopuolella on kohtalainen terassi, jolla voi levähtää linnassa vieraillessa.

Pääsymaksu linnaan on viisi euroa mikä on melko kova sen kokoon nähden, mutta monet päätyvät käymään linnalla, sillä kokemuksena matka sinne on ainutlaatuinen. Linnan alueella on erilaisia raunioita ja rakennelmia, joista etenkin perheen pienimmät helposti innostuvat. Koko linnake on suurella alueella, ja mikäli haluaa tutustua sen muihinkin osiin, kannattaa asiasta kysyä matkaoppaalta ja kierrellä kukkoillen rinteillä kartta kädessä. Erityisen mielenkiintoisia rakennelmia itse linnan pääosan lisäksi ovat punainen torni, moskeija ja pitkät muurit, jotka kulkevat huipulta alas merenrannalle saakka.

Alanya

Alanyassa on mahdollista seikkailla ja harrastaa paljon kaikenlaista huhtikuulta lokakuulle, ja snorklausta ja muita vesiaktiviteetteja tarjoavia operaattoreita on kaikilla rannoilla. Laivaretket, joista ei kannata maksaa enempää kuin viisi euroa per tunti, suuntaavat luolille ja muille mielenkiintoisille paikoille, ja näiden yhteydessä usein tarjotaan myös hintaan kuuluva lounas. Erilaiset safari-retket ovat nekin mahdollisia, ja sekä näistä että muista aktiviteeteistä ja retkistä saa helposti tietoa kaikkialta Alanyasta.

Alanyassa on mahdollista retkeillä mönkijällä, ja siellä voi myös ratsastaa aasin selässä. Joitain kiinnostaa varmasti retki Aspendoksen amfiteatteriin, joka on yksi alueen parhaiten säilyneistä. Tällaisia retkiä tekevät monet kotimaiset matkanjärjestäjät, ja näistä on runsaasti tietoa matkaoppaissa ja matkanjärjestäjien verkkosivuilla.

Shoppailu

Mikäli huutelevat ja tungettelevat myyjät eivät ota päähän, on Alanya hyvä shoppailupaikka. Sieltä löytyy valtava valikoima vaatteita, kenkiä, leluja, koriste-esineitä ja muuta matkamuistoksi tai tuliaiseksi kelpaavaa. Myös turkkilaiset makeiset (eli Turkish Delights) ovat hyvin tarjolla, ja näitä kannattaa ostaa kotiin. Turkkilaisia viinoja rakin johdolla on niitäkin tarjolla, mutta kannattaa huomata, että monissa raki-pulloissa on kiinteät hinnat ja kannattaa mieluummin ostaa niitä kuin sellaisia, joita myydään ilman kiinteää hintaan. Etenkin kenkien ja vaatteiden sopivuus ja laatu kannattaa varmistaa ennen kauppojen tekemistä, sillä lipevät myyjät yrittävät päästä kaikesta eroon mahdollisimman nopeasti eikä huonoista kaupoista voi jälkikäteen valittaa.

AlanyaKannattaa huomata, että monet Alanyan liikkeet myyvät epäaitoja merkkejä ja tuotteita, joista yleisimpiä ovat merkkivaatteet (etenkin Puma, Adidas ja Nike), aurinkolasit, rannekellot, nahkalaukut, lompakot ja perinteiset turkkilaiset tuliaiset, kuten teelasi-setit ja vesipiiput.

Itämaisia mattoja ja muita arvokkaita tuotteita ei Alanyasta kannata hankkia, sillä etenkin Antalyan vanhakaupunki on paikka, jossa näitä on saatavana korkeatasoisina ja kilpailukykyisin hinnoin. Vesipiiput ja muut perinteiset koristeet ovat usein halpoja tekeleitä, ja mikäli mielii aitoja perinteisiä tuliaisia, on näitäkin paremmin tarjolla reilun parin tunnin matkan päässä sijaitsevassa Alanyan Kaleici-vanhassakaupungissa.

Hyviä ostoksia Alanyassa on ovat erilaiset mausteet ja teet, joista etenkin turkkilainen tumma cay on hyvää kotiin tuotavaa. Apteekkituotteet ovat edullisia kotimaan hintoihin nähden, ja joitain kotimaassa reseptillä myytäviä lääkkeitä voi Alanyassa ostaa ilman reseptiä. Tupakkatuotteet ovat edullisempia kuin kotimaassa, mutta näitä voi ostaa myös Antalyan lentokentän tax free –myymälästä, sillä EU:n ulkopuolisena maana verovapaat liikkeet ovat siellä hyviä ostospaikkoja. Myös oliviioljystä valmistetut tuotteet, kuten saippuat ovat hyviä hankintoja.

Alanyassa muista kuin apteekkituotteista, alkoholi- ja tupakkatuotteista ja elintarvikkeista kauppaa tehdessä tinkaus kuuluu asiaan. Vaatteista ja muista tuotteista ei kannata maksaa hintalapun esittämää hintaa, vaan niitä hilataan alaspäin melkoisesti, mikäli viitsii vähän aikaa neuvotella. Kannattaa myös muistaa, että merkkituotteet ovat harvoin aitoja, ja niistä kannattaa maksaa sen mukaisesti.

Eurot käyvät Alanyan kaupoissa, kuten myös ravintoloissa, yleisesti, mutta silti on hyvä pitää mukana Turkin liiroja, jos mielii ostaa jäätelöä tai muuta vastaavaa paikallisista kaupoista. Liiroilla pääsee usein myös halvemmalla, sillä monet liikkeet ja ravintolat pyöristelevät mielellään euro-hintoja ylöspäin.

Yöelämä

Kesällä ja etenkin heinä- ja elokuussa Alanya on armoton bailauskaupunki, jossa halpa viina virtaa ja viimeisimpiä länsimaisia hittejä soitetaan volyymit kaakossa myöhään yöhän jollei aamuun asti. Niiden, jotka haluavat nukkua öisin, kannattaa keskikesällä varmistaa, ettei hotelli ole aivan bailupaikkojen vieressä vaan vähän syrjemmällä.

Yökerhoissa ja muissa bailupaikoissa juomien hinnat saattavat olla keskikesällä tähtitieteellisiä, mutta mikäli haluaa selvitä edullisemmin, on ympäri Alanyan keskustaa baareja ja pubeja, joissa voi pitää hauskaa 1-3 euroa maksavien oluttuoppien kanssa. Monet paikat mainostavat tarjontaansa näyttävästi, normaaleissa baareissakin on iltaisin railakas bailausmeininki ja myös urheilua jalkapallon johdolla voi seurata mitä erilaisimmissa anniskelupaikoissa. Suuri osa pubeista ja ravintoloista myy ruokia pitkälle yöhön.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg

X