egypti aleksandria
Matkailu

Aleksandria – Historiaa ja hiekkarantoja

Teksti: Anna.fi Kuvat: iStock

Faaraot, pyramidit ja sfinksit, ympärillä keltainen autiomaa ja Afrikan eksotiikka. Tämä on perinteinen mielikuvamme matkailijan Egyptistä. Matkaa suunniteltaessa Aleksandria harvoin putkahtaa mieleen, vaikka se muuten kuulostaisikin tutulta. Niilin suistossa sijaitseva, aikoinaan Aleksanteri Suuren perustama kaupunki on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto, jos haluaa yhdistää lomamatkaansa seuraavat tekijät: valtava määrä historiaa ja kulttuuria, lukemattomat shoppailumahdollisuudet ja tietenkin kuumat hiekkarannat.

egypti aleksandria

Aleksandria on Lähi-Idän yksi suosituimpia rantakohteita. Hiekkarantoja löytyy kilometrikaupalla, niin hotellien omistamia kuin julkisiakin rantoja. Suosituin ranta helppojen yhteyksien päässä lienee Monzanan ranta, jossa bikinienkin käyttö on sallittua. Ja jos meri houkuttelee rantaa pidemmälle, kannattaa kokeilla myös sukellusta. Merenpinnan alapuolelta löytyy kalojen ja maisemien lisäksi myös legendaarisen Faroksen rauniot: majakka oli maailman korkeimpia rakennuksia satojen vuosien ajan ja yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Sukellusmatkailu on suosittua Aleksandriassa, mikä helpottaa esimerkiksi välineiden ja kurssien etsimisessä.

Alexandra Dive

Legendaarinen Aleksandrian kirjasto

Kaupungin nähtävyydet pitävät sisällään suuren määrän historiaa ja kulttuuria, joskin osa tärkeimmistä muinaisten asukkaiden käden jäljistä on kadonnut tai tuhoutunut vuosien saatossa. Yksi näistä kadonneista legendoista on Aleksandrian kirjasto, joka perustettiin pari sataa vuotta ennen ajanlaskun alkua keräämään maailman viisaudet. Korvaamattoman kokoelman tuhoutumisesta on syytetty niin Julius Caesaria kuin myöhempiäkin valloittajia, mutta varmuutta asiasta ei ole.

Kirjaston seuraajaksi rakennettu moderni ja kunnianhimoinen Bibliotheca Alexandrina on tänä päivänä yksi nähtävyyksistä. Kuten nykyajan kirjaston kuuluukin, Bibliotheca pitää sisällään niteiden lisäksi muun muassa näyttelytiloja, konferenssikeskuksen ja planetaarion.

Toinen suosittu kohde on Monzanan puutarhat, jotka rakennettiin 1800-luvulla Aleksandrian uuden kukoistuksen hengessä samannimisen palatsin yhteyteen. Uusi kukoistus saikin odottaa aikansa: siinä missä Aleksandria oli aikanaan Egyptin pääkaupunki ja Pohjois-Afrikan kaupallinen keskus lähes tuhat vuotta, oli se uuteen aikaan mennessä kutistunut raunioiden ympäröimäksi vaatimattomaksi kalastuskaupungiksi. Itse palatsiin ei ole julkista pääsyä, mutta puutarhat ovat avoinna.

Moskeijoita, kirkkoja ja katakombeja

Aleksandria on ollut monen kulttuurin sulatusuuni läpi aikojen ja vierailija saakin hienon tilaisuuden tutustua kolmen uskontokunnan arkkitehtuuriin: kaupungista löytyy lukematon määrä moskeijoita ja kirkkoja, sekä 150-vuotias vanha synagoga. Viimeksi mainitulla on muutenkin jämäkät juuret täällä, sillä maailman suurin juutalaisyhteisö sijaitsi Aleksandriassa ajanlaskun alun tienoilla. Kirkoista valtaosa on ortodoksisia ja koptilaisia kirkkoja.

Historiallisten nähtävyyksien suosikkeihin kuuluvat lisäksi 300-luvulla pystytetty Pompein pylväs, jonka vieressä istuu sfinksi. Pylväs on tiettävästi erityisesti eurooppalaisten suosiossa, luultavasti sen roomalaisen alkuperän vuoksi. Linssiluteita ovat myös keskiaikainen Qait Beyn linnake ja 200-luvulla rakennettu roomalainen amfiteatteri. Samoihin aikoihin rakennettiin myös Aleksandrian yksi mielenkiintoisia nähtävyyksiä, Kom El-Shokafan katakombit. Maanalainen kuolleiden kaupunki on ollut lukuisten kummitustarujen tyyssija. Suurin osa Aleksandrian nähtävyyksiä on helpoiten tarjolla erittäin pitkän Cornichen rantakadun varrella.

Mikäli matka tehdään lasten kanssa ja heillä on painava, museovastainen sana paikkavalinnoissa, ainakin Aleksandrian eläintarha ja merimaailma lienevät hyviä täkyjä. Museoista puheenollen, runsasta paikallishistoriaa on esillä yllin kyllin esimerkiksi Aleksandrian kansallismuseossa ja Kreikkalais-roomalaisessa museossa, joka on tosin suljettuna seuraavat pari vuotta remontin takia.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Aleksandria ei kutsu vieraitaan pelkästään nähtävyyksien ja hiekkarantojen verukkeella. Suurkaupungista löytyy myös yöelämää moneen makuun ja Pohjois-Afrikkalaista vilkasta katukuvaa on mukava seurata vaikkapa lukuisten kahviloiden ääreltä.

Matkavinkkejä ja lisätietoa

Aleksandriaan pääseminen saattaa olla matkan visaisin osuus. Lentojen etsiminen itsenäisesti on hankalaa, koska välilaskullisetkin Helsingin ja Aleksandrian väliset lennot ovat harvassa ja usein kalliita. Euroopan ainoa lentoyhteys suoraan Aleksandriaan käy Ateenan kautta. Kannattaakin seuloa hintoja esimerkiksi varaamalla esimerkiksi lento Kairoon ja sieltä jatkoyhteys Aleksandriaan, vaikkapa Ebookersin kautta. Hotellia voi etsiä samaisesta hakupalvelusta, tai esimerkiksi Booking.com tai Hotels.com-palveluista.

Lisätietoja kohteesta kannattaa googlettaa ja esimerkiksi touregypt.net ja Virtualtourist ovat hyviä paikkoja etsiä lisävinkkejä. Virallisempia sivustoja ei tätä kirjoitettaessa juurikaan ole: kaupungin omat sivut on toistaiseksi vain arabiaksi, englanninkieliset sivustot ovat vielä työn alla.

X