Matkailu

Amsterdam – Kanavien kaupunki

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

AmsterdamMielenkiintoinen elämänmeno, huippuluokan museot, kauniit kanavamaisemat ja erinomaiset palvelut ovat tehneet Alankomaiden pääkaupungista turistien kestosuosikin. Amsterdam on hyvä kohde niin pitkälle kuin lyhyellekin lomalle, ja leudon ilmastonsa takia sinne voi hyvin matkustaa mihin vuodenaikaan tahansa. Halusi sitten nähdä huippuluokan maalauksia, shoppailla tai vain heittäytyä täysin vapaalle, on Amsterdam siihen mitä parhain paikka!

Matkustaminen Amsterdamiin

Miltei 20 kotimaista matkatoimistoa järjestää matkoja Alankomaiden pääkaupunkiin, ja luettelon matkanjärjestäjistä voi nähdä Lomat.info –sivuilla. Finnair ja KLM lentävät Helsingin ja Amsterdamin väliä ilman välilaskuja, ja matka-aika on noin kaksi ja puoli tuntia. Tietoa lennoista kaupunkien välillä saa helposti Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Liikkuminen Amsterdamissa

Amsterdamin Schiphol-kentältä on kätevä junayhteys Centraal station -päärautatieasemalle. 20 minuutin matka maksaa nelisen euroa ja lippuja saa keltaisista automaateista. Junat kulkevat 24 tuntia vuorokaudessa, ja kaikkein vilkkaimpina aikoina ne kulkevat kentän ja keskustan väliä 6-7 kertaa tunnissa. Taksi on Amsterdamissa kallis matkustusmuoto, ja matka kentältä keskustaan maksaa vähintään 50 euroa.

Amsterdamin joukkoliikenteestä vastaa GVB, ja kaupungin metrolla, raitiovaunuilla ja busseilla liikkuminen on mukavaa mutta kohtuuhintaista. Vaikka Amsterdamissa selviää hyvin kävelemälläkin, joutuu joukkoliikenteeseen turvautumaan, mikäli haluaa nähdä monia keskustan ulkopuolella sijaitsevia mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Kaupungin nelilinjainen metro ei ole keskustassa kovinkaan kätevä, mutta raitiovaunut ovat hyvä siirtymistapa paikasta toiseen. Edullisin tapa matkustaan on Strippenkaart-kortti, joka maksaa reilut seitsemän euroa ja jolla keskustassa matkustettaessa voi tehdä seitsemän yhden tunnin pituista matkaa. Korttia voi käyttää useampi kuin yksi henkilö ja se käy myös Amsterdamin kaupungin rajojen sisällä liikkuvissa junissa. Lentokentälle kulkevassa junassa se ei käy. Paljon julkista käyttävien kannattaa hankkia joko päiväkortti, joita saa 1-4 päivälle alkaen noin seitsemästä eurosta, tai sitten viikkokortti, joka maksaa reilut 17 euroa.

AmsterdamPolkupyörä on Amsterdamin liikkumismuodoista suosituin, ja sellaisen voi kaupungissa vierailevkin ottaa käyttöönsä noin 9-20 euron päivämaksua vastaan. Hyvä vuokraamo on OrangeBike, ja hyviä reittejä voi kätevästi suunnitella Routecraft.com –sivuilla.

Majoitus

Amsterdamissa vierailee vuosittain miltei neljä miljoonaa ihmistä, ja tämä takaa sen, että kaupungissa on yöpymispaikkoja joka makuun. Amsterdam on suosittu kohde kaikkien ikäryhmien keskuudessa, mutta erityisen hyvin kaupungissa erityisesti hiljaisempina aikoina (marras-maaliskuu) viihtyvät rinkkamatkalaiset ja nuorisoryhmät, joille sopivat hyvin ydinkeskustan siistit, suuret ja hyvin varustellut hostellit. Huone tai vuode kannattaa aina varata etukäteen, ja etenkin viikonlopuille ja juhlapyhiin ajoittuville yöpymisille varaus kannattaa tehdä vähintään pari viikkoa ennen loman alkamista.

Pienellä budjetilla liikkeellä oleville varsin hyvä yöpymispaikka on aivan kaupungin ytimessä sijaitseva The Shelter, jolla on kaksi eri pistettä ja jotka ovat päihteettömiä ja rauhallisia. Meininki on täysin erilaista lähellä sijaitsevassa Bulldogissa. Näissä, kuten muissakin kaupungin hostelleissa, peti liinavaatteineen ja aamiaisineen maksaa vuodenajasta riippuen 17-25 euroa per yö yhteismajoituksessa. Mielenkiintoinen vaihtoehto on myös kanaalissa sijaitsevassa veneessä yöpyminen, ja tällaisia yöpymismahdollisuuksia voi tiedustella vaikkapa House-Boat–hotellista.

Ruoka ja ravintolat

Vaikka hollantilaiset ruoat eivät ole levinneet muualle maailmaan, on Amsterdamissa mahdollista syödä hyvin niin pienellä kuin suurellakin budjetilla. Paikallisista ruoista mainitsemisen arvoisia ovat stamppot-muhennos, jossa on perunaa, kaalia ja hapankaalia, ja tämä tarjotaan yleensä savumakkaran tai sianlihan kanssa. Hutspot-muhennos puolestaan sisältää perunaa, porkkanaa, sipulia ja lihaa.

Amsterdamissa kuten muuallakin maassa on erinomaiset pikaruoat, joita saa hyvin etenkin aukioilla ja toreilla sijaitsevista kioskeista, rautatieasemilta ja markkinoilta. Vlaamse frites eli flanderilaiset perunat ovat ”ranskalaisia” perunoita, jotka on tehty kokonaisista perunoista ja jotka normaalisti tarjotaan valtavan ketsuppi- tai majoneesikasan kera. Erilaiset kalaruoat ovat nekin hyvin saatavilla kioskeista, ja etenkin Albert Cuypmarkt -markkinat ovat erinomainen paikka maistella näitä ja muitakin pikaruokia. Kalaruoista silli, joka tarjotaan sipulin ja sinapin kera, kuten myös kibbeling eli rasvassa paistettu kala, ovat suosittuja.

AmsterdamAlankomaissa ollessa kannattaa myös pitää mielessä, että juustot ovat siellä hyviä ja maan asukkaat popsivat niitä 16,5 kiloa henkeä kohden vuodessa. Markkinat ja erityisesti Albert Cuypmarkt ovat erinomaisia paikkoja ostaa kotiinkin vietäväksi herkullisia juustoja ja muita purtavia. Kaupungissa ollessa on myös hyvä tietää, että keskustankin elintarvikeliikkeissä ruoan hinta on maassa muuta läntistä Eurooppaa huomattavasti alhaisempi, ja erityisen edullisia ovat viinit ja pähkinät. Yhtenä harvoista salmiakkimaista Alankomaissa on mahdollista myös ostella niin tuttuja kuin vähän oudompiakin salmiakkiherkkuja.

Edullisin paikka syödä on eetcafé eli pubin kaltainen paikka, jossa on yksinkertaisia ja edullisia ruokia. Myös café eli normaali kahvila tarjoaa yleensä ruokia, ja kroeg eli kapakka on sekin hyvä ruokailupaikka, mikäli haluaa syödä paikallisia ruokia.

Amsterdam on tietenkin hyvin kosmopoliittinen kaupunki, ja siellä on helppo myös syödä etenkin aasialaisia, turkkilaisia ja pohjoisafrikkalaisia ruokia, jotka yleensä ovat maukkaita ja edullisia. Indonesialaisia maassa on ollut jo pitkään sankoin joukoin, joten indonesialaiset ruoat ja ravintolat ovat suosittuja ja tarjoavat edullisia ruokia, joista rijstafel eli riisipöytä on erityisen hyvä. Siihen kuuluu yleensä joukko pieniä annoksia, kuten häränlihaa, sianlihaa ja muita lihoja, jotka tarjotaan riisin kanssa. Surinamilaiset ruoat ovat nekin poikkeuksellisen hyviä, sillä niissä yhdistellään Afrikan ja Aasian makuja, ja erityisesti kana-, lammas- ja häränliharuoat ovat suosittuja.

AmsterdamKasvisruokailijoille on tarjolla aterioita miltei ravintolassa kuin ravintolassa, mutta ikävä kyllä monet kasvisannokset on ”pilattu” lihaliemellä, eikä normaalien annosten nauttimista voi kaupungissa suositella. Aasialaiset ravintolat, muualtakin Euroopasta tutut Maoz-kasvispikaruokalat, italialaiset pastapaikat ja vain kasvisruokailijoille omistautuneet kahvilat ja ravintolat ovat Amsterdamissa parhaita paikkoja kasvissyöjille, ja löytyypä vegaaneillekin joitain ruokia.

Happy Cow – Kasvisruokavaihtoehtoja
Amsterdam.info – Tietoa Amsterdamin ruoista ja ravintoloista (englanniksi)
Time Out – Amsterdamin ravintoloita ja kahviloita (englanniksi)

Nähtävyydet

Amsterdamista löytyy runsaasti maailmanluokan nähtävyyksiä, joille muodostuu jonoa miltei vuoden jokaisena päivänä heti puolenpäivän aikoihin. Suurimpiin nähtävyyksiin kuten Anne Frankin kotitaloon ja taidemuseoihin kannattaakin lähteä niiden availlessa oviaan, sillä tällöin pitkien jonojen riski laskee huomattavasti.

Yksi kaupungin vetonauloista on Anne Frank Huis eli talo, jossa Anne Frank kirjoitti päiväkirjaansa toisen maailmansodan aikana. Talossa käy uskomattomat miljoona ihmistä vuosittain, mutta tästä paljon jälkeen tuskin jäävät kaupungin taidemuseot, jotka kuuluvat maailman kuuluisimpiin. Mikäli haluaa vierailla useammassa museossa, on museokortti hyvä hankinta, sillä tämä 40 euron hintainen kortti oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn Alankomaiden noin 400 museoon.

AmsterdamKuuluisimpia taidemuseoita ovat Rijksmuseum, jonka taulujen arvo lasketaan miljardeissa euroissa ja jossa voi omin silmin nähdä sellaisia alkuperäisiä tauluja kuin RembrandtinYövartion. Toinen merkittävä ja suosittu museo on Van Gogh Museum, josta löytyy maailman suurin maalarin töitä esittelevä kokoelma. Taulut ovat kätevästi kronologisessa järjestyksessä, ja museosta löytyy myös mm. Gauguinin, Toulouse-Lautrecin ja Monet’n töitä. Kolmas lyömätön taidemuseo on Stedelijk Museum, josta löytyy noin 100 000 taideteosta. Kohokohtia ovat esimerkiksi Rodinin ja Mooren veistokset, Picasson, Monet’n ja Chagallin taulut ja Warhollin ja Lichtensteinin pop-taide. FOAM eli valokuvausmuseo on sekin merkittävä, ja sen suojista löytyy kaikkialta maailmasta tulevia valokuvia, esimeriksi Annie Leibovitzia ja Henri Cartier-Bressonia.

Puistot ovat Amsterdamissa suosittuja, ja vierailun arvoinen on Vondelpark. Tässä englantilaistyylisessä puistossa on kesäisin ilmaiskonsertteja, ulkoilmakahviloita, lampia ja muuta mukavaa. Artis on sekin mielenkiintoinen viheralue, sillä sieltä löytyy runsaasti erilaisia vapaana liikkuvia eläimiä, planetaario, eläintarha, melkoinen akvaario ja teemapuistoja.

Amsterdam.info – Lisätietoa Amsterdamin nähtävyyksistä

Shoppailu

Amsterdam on valikoimiltaan erittäin hyvä shoppailukaupunki, ja sen tuhansissa putiikeissa on mukava tehdä ostoksia ja kierrellä ympäriinsä. Kaupungin erikoisuuksiin kuuluu se, että muut kuin ruokakaupat avaavat maanantaisin ovensa yleensä vasta iltapäivällä, noin kello 13. Tiistaista perjantaihin liikkeet ovat auki noin 10-18, lauantaisin 10-17 ja, kuten monissa muissakin Euroopan kolkissa, torstaisin on mahdollista shoppailla muutaman tunnin pidempään. Ruokakaupat ovat auki yleensä pidempään ja jotkut myös sunnuntaisin.

Amsterdamin pääostoskatu Nieuwedijk-Kalverstraat lähtee aivan kaupungin ytimestä ja jatkuu aina Joordaniin asti. Sen varrella on runsaasti vaate-, kenkä-, levy- ja kirjakauppoja. Myös Dam-aukio ympäristöineen ja erityisesti sen laidalla sijaitseva Bijenkorf -tavaratalo on hyvää shoppailuseutua. Tavarataloista kannattaa myös katsastaa Maison de Bonneterie –tavaratalo, joka on keskittynyt klassisiin, korkeatasoisiin vaatteisiin, ja Vroom & Dreesmann, josta löytyy muodikkaita vaatteita ja kosmetiikkaa. Hyviä ovat myös kaupungin antiikki- ja sisustusliikkeet, joita löytyy etenkin Joordanista ja sellaisten kanavien kuten Prinsengrachtin varrelta.

AmsterdamHyviä paikkoja shoppailla ovat myös markkinat, joita Amsterdamista löytyy melkoinen määrä ja joilta voi hankkia mitä tahansa muodista elintarvikkeisiin ja kirpputoritavaroihin. Parhaat ovat Euroopan pisimpänä markkinakatuna pidetty Albert Cuyp, jotka pidetään keskustan ulkopuolella olevalla Albert Cuypstraat -kadulla ma-la 9-17. Keskustassa hyvä kirpputori on Waterlooplein, joka sekin on auki ma-la 9-17. Kukkamarkkinoista Bloemenmarkt eli kukkamarkkinat Singel-kanaalin varrella on hyvä keskeinen vierailupaikka. Joordanissa sijaitsevat Noordemarkt-markkinat ovat maanantaiaamuisin kirpputori, lauantaisin klo 9-16 myös luomumarkkinat.

Amsterdam.info – Lisätietoa Amsterdamin shoppailusta

Yöelämä

Ruskeat kahvilat, yökerhot, baarit, coffeeshopit ja erilaiset klubit tekevät kaikki Amsterdamista ainutlaatuisen juhlimiskaupungin, jossa on mahdollista vaihtaa vapaalle mihin kellon- ja vuodenaikaan tahansa. Juhliminen on kaupungissa suurin piirtein samoissa hinnoissa Helsingin kanssa, mutta meininki on kaikin tavoin rennompaa, rajumpaa ja vapaamielisempää.

Mikäli haluaa nauttia hyviä paikallisia oluita, bruin café eli ruskea kahvila on siihen mitä mainioin paikka. Nämä baarit ovat saaneet nimensä tupakansavusta, joka vuosisatoja tummensi paikkojen seiniä, joskin nykyään tupakkalaki on tehnyt näistäkin perinteisistä baareista savuttomia. Kroeg eli kapakka on sekin varteenotettava paikka illanistumiselle, ja myös ns. suuret kahvilat ovat nekin oivia paikkoja illanviettoon. Teattereiden kahvilat ovat nekin hyviä, ja hyviä vierailupaikkoja ovat myös proeflokalen eli paikat, joissa voi maistella kymmeniä eri gini- ja liköörilaatuja.

Amsterdamin parhaat menopaikat löytyvät yleensä tietyiltä seuduilta, ja keskustassa Rembrandtplein ja Leidseplein ovat hyviä paikkoja löytää mitä erilaisimpia baareja ja ravintoloita. Normaalit anniskelupaikat ovat auki yleensä kello 03 asti, mutta klubit ja yökerhot pysyvät auki pidempään. Jazzin ystäville voidaan suositella Bimhuis-klubia (Piet Heinkade 3), ja rokkia voi kuunnella vaikkapa Paradiso-klubilla, joka aikoinaan oli kirkko ja joka 1960-luvusta lähtien on toiminut esimeriksi David Bowien ja Rolling Stonesin esiintymispaikkana.

AmsterdamAmsterdamissa voi iltaisin viettää aikaansa myös rauhallisesti. Klassisen musiikin konsertit Concertgebouw-keskuksessa (Concertgebouwplein 2-6), jonka 650 konserttia vuodessa vetävät paikalle miltei miljoona kävijää, mikä tekeekin paikasta maailman vilkkaimman klassisen musiikin konserttien pitopaikan. Myös rakennuksen akustiikkaa pidetään maailman parhaana. Kannattaa muistaa, että keskuksessa on ilmaisia lounaskonsertteja puoli yhdeltä keskiviikkoisin, muulloin kuin heinä- ja elokuussa.

Elokuvien ystävät pitävät Movies-teatterista (Haarlemmerdijk 161), jonka jugendsalissa näytetään taide- ja independent-elokuvia. Tuscinskitheater (Reguliersbreestraat 26) puolestaan näyttää kaikkein suosituimpia elokuvia, ja Filmmuseum (Vondelpark 3) on puolestaan huippuluokan elokuva-arkisto, joka kesäiseen aikaan näyttää aarteitaan myös terassillaan.

Amsterdam.info – Amsterdamin klubeja ja yökerhoja
Time Out – Baarivinkkejä (englanniksi)

Tapahtumia

Tapahtumat Aika
Queensday 30.4. Rajut juhlat joilla juhlistetaan kuningattaren syntymäpäiviä
Uitmarkt Elokuun loppupuoli Leidsenpleinilla ja Museumpleinilla ilmaiskonsertteja ja erilaisia esityksiä
Amsterdam Roots Festival Kesäkuun loppu 7 päivää ympäri maailman tulevaa musiikkia
Jordaan festival Syyskuun loppupuoli Joordanin kaupunginosan omat juhlat, joilla esityksiä lapsille, oopperaa ja musiikkia.

Lisätietoa

Amsterdam.info – Tietoa Amsterdamista virallisilta verkkosivuilta
Wikitravel – Wikitravelin artikkeli Amsterdamista
Time Out – TimeOutin erinomainen opas Amsterdamiin (englanniksi)

X